En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Ängslyckan

Nu är det dags igen....gässen har börjat flyga i formation över våra huvuden. Det är söndag och vädret är strålande. Vi gör en utflykt norrut....till Vendelsjön och Ängslyckans café.

Det här är ett café för fågelskådare eller för de som bara vill njuta av naturen. Man kan sitta på takverandan och rigga tubkikaren med utsikt mot Vendelsjön.

Man kan också gå kurs här och lära sej baka bröd i stenugn.

Caféägare Anders tar emot oss när vi kommer. Han har varit med i ett antal bloggar som handlat om fågelmärkning. Det kan man läsa mer om här:

https://www.fotosidan.se/blogs/logholm/ringmarkning-och-mote-med-kungsfagel.htm

https://www.fotosidan.se/blogs/logholm/ringmarkning-vid-orbyhus-slott.htm

Vi åt smörgåsar gjorda på rågbröd enligt danskt recept med lufttorkad skinka, mozzarella och torkade tomater. Det smakade fantastiskt gott.

Från takterassen kan man spana på de lokala småfåglarna...

...eller rikta kameran/kikaren ut mot Vendelsjön där starar och tofsvipor samsas med några vadare.

Man kan också gå ut till fågeltornet för att komma närmare och t ex hitta hägrarna som uppehöll sej på olika platser i sjön.

En brun kärrhök som hela tiden blev jagad av tofsvipor.

Dagens höjdpunkt var dessa två havsörnar som passerade oss under högljudda skrikande ljud....så här mycket brukar inte örnar låta...? 

När jag tittade på bilderna insåg jag varför de förde väsen. Den äldre örnen har en stor fisk i klorna och jag gissar att den unga mörkare fågeln vill ha sin del av bytet.

Jag gissar på en unge och en förälder. Eller vad tror ni?

För oss var också dagens utflykt en premiär på el. Tyst och trevlig tur men det återstår att se hur det fungerar i vardagen och under vintern.

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-09-09 16:09 | Läst 3477 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fint med fylking i luften. Trevligt ställe att fika på. Rolig bonus med örnarna.
Kul med bilen. Lycka till.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2018-09-09 19:12
Tack Johnny,
det här stället är helt klart värt ett besök :-) Fågelmärkningen är också det.
Hälsningar Lena
Hej,
Vilka mackor. Danskarna de kan smörgåsar.
Spännande örnar.
Lycka till med bilen
Bob
Svar från Lena Holm 2018-09-09 19:13
Tack Bob,
mackorna var så goda som de ser ut och bilen kan vi bara hoppas att den levererar vad den utlovat.
Hälsningar Lena
Trevligt! Vendelsjön den brukar leverera en hel del vad gäller spännande fåglar! Roligt med örnarna också! Kan det vara en Lövsångare i bild också..? Och vilken fin bil, med el dessutom! Mycket bra, hoppas den räcker till under vintern också!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-09-09 19:15
Tack Jan,
jag tänkte lövsångare men det finns ju en hel del andra sångare som är så lika. Det här stället var väl värt ett besök och nu när vi hittat dit (det var lite knöligt) är det lättare att åka tillbaka en andra gång.
Hälsningar Lena
Härliga mackor som verkligen ser aptitliga ut mycket fågel fanns det och det blev ju en lyckad final med två havsörnar. jag gissar att den fina bilen var ett stort lyft.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2018-09-09 19:17
Tack Stig.
örnarna var en höjdare idag och bilen kan vi bara hoppas att den ska leverera vad den utlovat. Bilaffärer är aldrig bra affärer men dock någonting nödvändigt ibland.
Hälsningar Lena
Vilket trevligt ställe.
Kanske något för ett fotofika?
Örnarna var kul att se.
Svar från Lena Holm 2018-09-12 07:32
Tack Bengt,
detta café är lite begränsat för det har bara öppet på söndagar och under vår, sommar, tidig host. Man måste också ha bil för att ta sej dit. Annars var det ett mysigt ställe.
Hälsningar Lena
Häftigt med örnarna! Och mackorna ser jättegoda ut......Riktigt intressant med elbilen, ska bli roligt att höra också i fortsättningen, hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2018-09-12 07:34
Tack Bjorn,
bilen har skött sej bra under veckan då sambon pendlat till och från jobbet, ca 10 mil. Han kan ladda gratis på jobbet vilket är en stor bonus (hur länge det nu varar).
Hälsningar Lena
Rågbröd kan vara gott om det är färskt och saftigt och fungerar då utan 4cm topping, men brödet kan ofta vara lite torrt och då är det toppingen som gör det

Fint med örn

Spännande med elbil, har börjar läsa lite om dessa men har inte helt förstått hur det fungerar om man inte har något eluttag. Hur snabb är en snabbladdning, kan man stanna och tanka på rimlig tid? Finns det gratisladdning, som gratis wifi, vid hamburgerrestaurangen?
Svar från Lena Holm 2018-09-12 07:39
Tack Peter,
detta rågbröd var bakat på plats, väldigt gott och det hade nog smakat bra bara med smör på. JUst denna elbil har en liten bensintank. När de 20 milen man kan köra på el förbrukats går den över på bensin, som driver en generator, som i sin tur driver elmotorn i ytterligare 15 mil. Det finns laddstationer på t ex Max och jag tror en snabbladdning är ca 30 min och än så länge gratis så vitt jag vet.
Hälsningar Lena
Verkar ha varit en riktigt fin dag! Vackert väder, gofika och på ett ställe där man kan iaktta och fota fåglar samtidigt!
Hur bra kan det vara? Måste vara skönt att glida fram ljudlöst genom landskapet.! MVH Yvonne
Svar från Lena Holm 2018-09-12 07:40
Tack Yvonne,
man hör dock vindbruset när man kör på landsväg, men den är väldigt tyst när den går långsamt som hemma I kvarteret.
Hälsningar Lena
Mycket trevliga bilder, gillar dom på örnarna :)
Det ser ut att vara en förälder och en ungfågel som tydligen är väldigt hungrig :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2018-09-12 07:41
Tack Fredrik,
örnarna var en stor bonus denna dag då det inte hände så mycket inom rimligt fotoavstånd.
Hälsningar Lena