En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Äntligen lite dykning !

Jag sorterar egentligen som bäst bilder från Svalbard, men i helgen hade vi en tur till västkusten inbokad sedan länge och vilken tur det blev. En morgon när vi gick ut från Hamburgsund mot Väderöarna såg det ut så här. Det var två dykbåtar som gick ut och vi klagade lite för att den första båten rörde upp vattenytan för oss som kom bakom...

Det var helt stilla och det gick därmed att dyka på alla dykplatser dvs det blev svårt att välja. Skarvar, ejdrar och en och annan säl förgyllde tillvaron. Men jag måste erkänna att mitt driv att fotografera fågel- och djurliv från båten var lite mättat efter vistelsen på Svalbard.  

Mellan dyken avnjöt vi som vanligt lunch med kaffe, frukt och kaka på någon fin ö vid Väderöarna. I lördags var det nästan för varmt att ligga på klipporna trots att vi var så pass långt ute på havet. Det kändes helt ofattbart och något som vi inte upplevt särskilt många gånger.

En och annan sjöfågel ville förstås vara med och smaka på lunchen. Havstrutarna är kaxiga och håller sej alltid framme när det vankas något gott.

Under dyken blev det mest makromotiv för sikten inbjöd inte till att använda vinvinkel. En liten plattfisk poserade snällt.

Sjuryggen är lite i största laget för makro men det går bra med porträtt. Den här hannen vaktade antagligen ägg för den höll sej troget vid samma plats. Jag kunde dock inte se någon äggsamling.

En liten snultra med en vit "död mans hand" i bakgrunden.

Vi hittade en hel del nakensnäckor trots att den bästa säsongen för att se dessa djur är över. Det är vackra små djur som är tacksamma att fotografera för de rör sej ganska långsamt. 

Många av dessa nakensnäckor har enbart latinska namn som jag inte bryr mej om att skriva ut här. Om någon är intresserad kan jag förstås bidra med dessa så långt det är möjligt.

Den här nakensnäckan var ovanligt stor (ca 5 cm) och fantastiskt vacker. Just denna sort har vi inte sett så ofta i våra svenska vatten.

Det här var också mycket praktfull och lyckades "larva runt" ganska mycket under fotosessionen.

Därför får ni se en till bild på denna lilla juvel.

På lördagskvällen serverades det som vanligt skaldjur till middag. Just nu är det havskräftor som gäller och det fanns mer än tillräckligt med kräftor till alla. För den som vill ha sallad till maten fanns det en skål, den gick inte åt helt heller....

Kräftorna var som alltid helt makalöst goda och serverades med hemgjord aioli eller romsås, vitlöksbröd och lite gott vitt vin för den som ville.

Avslutar med en bild på Viktoria och det senaste tillskottet till familjen (nr 4 !), som redan spanat in havskräftorna. Hon driver med sin man Anders dykföretaget DykLeif och har bl a dukat upp festmåltiden ni såg ovan, samt lagat frukost och lunch till alla gäster (ca 25) under helgen.

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-06-08 08:43 | Läst 4663 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Kul att se lite dykbilder igen Lena. Fina och intressanta djur vi har i våra svenska vatten. Djur som man aldrig tänker på att vi faktiskt har här.
Gillar minen på plattfisken som ser ut som en gammal grinig gubbe :)
mvh Andreas
Svar från Lena Holm 2016-06-08 19:58
Tack Andreas,
vi har nog aldrig haft ett så här långt uppehåll utan dykning förut. Vi har inte varit i vattnet sedan början av november, skandal!. Plattfiskar ser alltid coola ut och rejält sura.
Hälsningar Lena
Den resan skulle jag kunna tänka mig att följa med på, inte för dyken men kräftorna. Så gott och det ser riktigt frestande ut i din bild. Är inte speciellt förtjust i vanliga kräftor men havskräftor är så goda.
Kan tänka mig att du har en diger samling bilder från Svalbard att gå igenom, ser fram emot när de kommer. Längtar alltid tillbaka dit.
Fast resa till Väderöarna verkar inte vara så dumt det heller.
Gullig ser den ut plattfisken, lite surmulen men söt.
Den lilla nakensnäckan med gula prickar är också riktigt söt.
Svar från Lena Holm 2016-06-08 20:00
Tack Margareta,
Väderöarna är fantastiskt på sitt sätt och vi har upplevt dem i alla sorters väder utom möjligen storm. Väl värda ett besök även om man inte dyker. Havskräftor blir det alltid så här års och till midsommar blir det mer av den varan för då är vi på samma ställe.
Hälsningar Lena
Väldigt kul med dykbilder, och nakensnäckor är fascinerande att se på.
Svar från Lena Holm 2016-06-08 20:01
Tack Stefan,
nakensnäckor blir man alltid glad av när man får syn på dem. Mycket fascinerande djur.
Hälsningar Lena
Fantastiskt fint allting, t.o.m. vädret.. grattis! Ibland är man värd lite tur.. Och det var på tiden att få se lite UV-bilder också.. det är en fin värld 'där nere'..! Har själv käkat mig proppmätt på havskräftor ute på Väderöarna en gång, det glömmer man aldrig..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2016-06-08 20:04
Tack Jan,
vi hade verkligen tur med vädret på årets dykpremiär (som är senare än vanligt). Det mesta fungerade också som det skulle så när som på ett mindre läckage i mitt ena ben, vid fotleden. Det var dock varmt i vattnet (ca 10-12 grader) så det gjorde inte så mycket. Havskräftor är toppen och de har alltid jättefina kräftor, så färska det går att få dem.
Hälsningar Lena
Roligt att få se allt vacker som finns i våra vatten. Visste inte ens att nakensnäckor fanns, men nu vet jag ;-)
Svar från Lena Holm 2016-06-08 20:05
Tack Ingela,
nakensnäckor finns i nästan alla hav och varierar i form och färg på ett häpnadsväckande sätt. Oftast är de mycket färggranna och vackra.
Hälsningar Lena
Altid interessant at følge dine undervandsbilleder Lena.
Mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2016-06-08 20:06
Tack Erik,
det var på tiden att det blev några dyk och lite undervattensfoto. Det var flera månader sedan vi var i vattnet.
Hälsningar Lena
Blir alltid lika imponerad över att det finns så mkt vackert att se under ytan också här uppe i norden. Vilka former och vilka färger, inte minst hos nakensnäckan!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2016-06-08 20:48
Tack Björn,
det finns mycket fint att upptäcka där nere, det gäller bara att simma lugnt. Många oerfarna dykare har för bråttom och hittar inte dessa små vackra djur.

Hälsningar Lena
Schyssta dykbilder och mysiga bilder från middagen! Ser riktigt härligt ut med hela upplevelsen.
Svar från Lena Holm 2016-06-09 19:26
Tack Mikael,
det var en toppenhelg!
Hälsningar Lena
Härliga bilder.
Jag gillar dom där nakensnäckorna.
Häftiga former och färger.
Middagen såg inte ut att gå av för hackor.
// Marianne
Svar från Lena Holm 2016-06-09 19:27
Tack Marianne,
du skulle gilla att fotografera nakensnäckor, det är jag säker på.
Hälsningar Lena
Härligt att få se lite av dina dykbilder igen! Har saknat dom så, och jag har varit inne och kikat emellanåt trots att jag inte varit så aktiv på FS.
Ha det bra!
Svar från Lena Holm 2016-06-09 19:52
Tack Heléne,
vi har inte dykt sedan början på november och har nog aldrig haft ett så långt uppehåll förut. Husmålning och familjehögtider mm har fått gå före denna vår. Nu finns det förutsättningar för att det kan bli lite oftare.
Hälsningar Lena