En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Året som gått

Januari. Trumpetartranor under en gryningstur med båt utanför Rockport, Texas. Arten är starkt hotat och det kändes som en ynnest att få se dem. Senare under 2017 spolas nästan hela orten Rockport bort i stormarna Irma och Henry. 

Februari. Vi åkte till Råstasjön och "lekte" med en värmekamera. Det blev en mängd roliga bilder på svanar och änder där man tydligt kunde se hur deras fötter var kalla och den fjädertäckta kroppen varm. Vi fotade även varandra som ni kan se.

Mars. En höjdpunkt 2017 var inbjudan att hålla föredrag på Norsk Fotofestival. Hela tillställningen var fantastiskt kul att få ta del av och det mest minnesvärda mötet var nog Arno Minkkinen (till höger). En finsk/amerikansk fotokonstnär som berättade om sitt liv och hur han använder sin kropp när han skapar sina bilder.

April. En helt oförglömlig morgon vid Hjälstaviken. Det magiska ljuset varade nog inte längre än en kvart....sedan åkte jag till jobbet. Vilken start på dagen!

Maj. Vi åkte till Svalbard för den planerade resan till Kina blev inställd. Höjdpunkten under resan var när vi fick se en isbjörnshona med två små ungar fånga en säl. De misslyckas nämligen 19 av 20 gånger. De bilderna är mer av dokumentär art för avståndet var drygt 700 m, men det blev många andra fina bilder på resan.

Juni. Under en dykresa till västkusten och Gullmarn fick vi för första gången se vitlingyngel i öronmaneter. De brukar simma under brännmaneter, men det fanns bara öronmaneter och då fungerar även de som skydd verkar det som.  

Juli. Jag spanade på ett bo med sju tornfalksungar och hade turen att komma en dag då några av dem tog sin allra första flygtur.

Augusti. Vi åkte till British Columbia för två veckors härlig dykning och fick sannerligen njuta av både natur och djurliv i såväl vatten som på land. En höjdpunkt och överraskning under resan var mötet med pigghajarna.

September. Jag gjorde två turer till Torshälla för att fotografera fiskgjuse och havsörn. Under den andra turen fick jag se en hel havsörnsfamilj med två stora ungar och hur pappa örn kom och fiskade åt dem. Familjelivet var mer fascinerande än fotograferingen denna gång.

Oktober. Vi åkte till Little Rock, Arkansas för min systerson skulle gifta sej. Det första bröllopet på 32 år i min familj. Jag var inte bröllopsfotograf men det blev ju en del bilder ändå.

November. Vi har letat efter de små bläckfiskarna på västkusten i flera år och aldrig fått se dem, förrän i år. Under ett mörkerdyk vid Jordfall (Gullmarn) fick vi se fyra stycken.

December. En månad med för korta dagar som inte bjudit på så många fototillfällen. Men nu vänder det snart.

Hälsningar Lena

Inlagt 2017-12-17 12:08 | Läst 3170 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej,
Det var en spännande årskrönika full av upplevelser. Ni är med om mycket.
Ha en God Jul
Bob och Ninni
Svar från Lena Holm 2017-12-18 19:10
Tack Bob,
det blir ett stillsammare år 2018, ...tror jag i alla fall. Vi börjar i Texas som vanligt.
Hälsningar Lena
Ser att du haft ett riktigt lyckat fotoår, med många fina bilder och fototillfällen.
Bara att gratulera till alla fina bilder och tacka för alla trevliga blogginlägg du delat med dig av.
Svar från Lena Holm 2017-12-18 19:12
Tack Margareta,
det blir nog inte fullt så mycket resande nästa år. Mer Norge och mindre långa resor, men vi börjar i Texas som vi brukar.
Hälsningar Lena
En samling grymt bra bilder, var stolt!
Svar från Lena Holm 2017-12-18 19:12
Tack Stefan,
för de fina orden.
Hälsningar Lena
Fina bilder! Visst finns det mycket fint att fota, varje år dessutom! Det gäller bara att ha tiden.. och när man har den så vill man ju ha 'väder' också..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-12-18 19:13
Tack Jan,
jag blir definitivt mer och mer kräsen på ljuset och andra omständigheter. Det är mycket som ska stämma.
Hälsningar Lena
Vilket händelserikt år du har haft !
Men det är väl inget ovanligt :-)
Massor med fina bilder har du utökat med under året !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2017-12-18 19:14
Tack Ing-Marie,
det blev en del resor detta år men nästa år blir det nog mer semester på närmare håll, typ Norge. Vi kanske ses någonstans vid en fågelsjö eller så.
Hälsningar Lena
En trevlig årskrönika med fantastiska bilder..ribban ligger bra högt inför nästa år ;))
Mv/Gunte..
Svar från Lena Holm 2017-12-18 19:15
Tack GUnte,
det blir mer Norge nästa år, både dykning och natur som lockar där. Vi får se vad det blir för utdelning.
Hälsningar Lena
Vilket upplevelserikt år! Och vilka fina bilder! Alltid roligt att läsa dina bloggar, alltid både bra bilder och intressant läsning. Bilden på vitlingynglet är oerhört vacker men också intressant, en riktig fullträff helt i min smak/ Björn T
Svar från Lena Holm 2017-12-18 19:17
Tack Björn,
för de fina orden. Bilden på vitlingynglet hör till en av mina egna favoriter från dyken här hemma i Sverige. Stora mängder maneter ger ofta bra tillfällen både med makro och vidvinkel.
Hälsningar Lena
Ett omväxlande år, ser fram emot dina bloggar detta år :-)
Svar från Lena Holm 2018-01-03 23:24
Tack Mikael,
kul att du är inne och kollar runt. Är i Texas just nu men det har varit riktigt kallt och inte så mycket spännande att titta på.
Hälsningar Lena
MikSwe 2018-01-04 12:45
Kom nyss hem från Florida och där hade vi 8 grader som lägst. Texas fick en del snö enligt vad de rapporterade på väderkanalen. Men det finns alltid nåt att fota ;-)