En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Automatbevattning

Man kan inte ha ett växthus utan automatbevattning och idag börjar systemet äntligen ta form. Fredrik byggde ett system i vårt gamla växthus och nu måste det skalas upp samt förbättras.

 

Det krävs lite tankearbete...och den får bli dagens bild 180. Hjärtat i systemet är en bevattningsdator och en fuktsensor. Systemet vattnar bara när det behövs. Förutom att det är lättare att odla kan man också åka på semester utan att behöva övertala en granne att ösa ut flera kannor med vatten varje dag.

Den här portionerar ut näring och är en ny pryl som tillkommit. Vi får väl se om den levererar som det är tänkt.

Justerbara nipplar som kan trimmas så de levererar precis lagom mängd vatten.

Odlingsbäddarna ute har sin egen fuktsensor och just ikväll kommer den inte att signalera några vattenbehov för himlen öppnade sig nyligen och regnet vräkte ner.

Nu börjar en ny vecka...

Hälsningar Lena

Inlagt 2014-06-29 19:51 | Läst 2729 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ser inte fel ut.
Fast jag har alldeles tappat lusten för att odla något nu när det är så kallt. Har annars planterat en massa chili, men de står inomhus. Ingen vits att bära ut dem när det inte når upp i tvåsiffriga temperaturer.
Svar från Lena Holm   2014-06-30 20:53
Tack Erik,
de röda små frukterna som man kan se till höger på första bilden är Jamaica Bell. Vi övervintrade en från förra året i köket och den är full med mogna frukter nu. I växthuset blir det trots allt varmare än ute så de mognar fint. Jag har däremot bönor ute som ser tanigare ut än någonsin.
Hälsningar Lena
Den där anordningen ser ju bra ut, men tänk på att allt måste trimmas in ett tag, så brukar det ju alltid vara.
Svar från Lena Holm   2014-06-30 20:54
Jo tack, vi brukar få hålla på och trimma nipplar etc någon vecka innan det blir helt perfekt. Men efter det brukar det fungera alldeles utomordentligt.
Hälsningar Lena
Invecklat att ha växthus, jag som drömde om ett eget litet växthus.
Jag får väl hålla mig till mina små tomatplantor på altanen, i år verkar jag få behålla tomaterna också. Köpte ett litet nät som jag hängde över dem.
Men det ser riktigt läckert och fint ut i ditt växthus. Profsigt.
Svar från Lena Holm   2014-06-30 20:55
Tack Margareta,
så invecklat är det inte och det blir roligare att odla när man kan pyssla med plantorna mer och bära mindre vatten. Dessutom blir bevattningen jämnare.
Hälsningar Lena
Där ser man, nu behöver vi datorn för att kunna odla också...:-) / Björn T
Svar från Lena Holm   2014-06-30 20:58
Nej egentligen inte, men eftersom jag gärna vill odla parallellt med mitt mer än heltidsjobb så underlättar datorn. Vi kan också åka bort utan att någon måste ställa upp och vattna. Jag var skeptisk till detta när min sambo byggde det förra systemet men jag måste erkänna att jag nu är omvänd.
Hälsningar Lena
Vilka fina växter du har i växthuset Bevattning ser fin ut Ha en fin måndag :)) // Gert
Svar från Lena Holm   2014-06-30 20:58
Tack Gert,
det växer oerhört bra trots den växlande väderleken.
Hälsningar Lena
Imponerande anläggning... När jag var ung, för inte så längesedan alltså, så plockade jag och min bästa kompis, tomater en sommar... Låååånga växthus, i strålande sol... Plock och lukning... När man kom hem så såg man ut som Hulken av allt frömjöl... Och "droppet", kunde man inte dricka, då det var uppblandat med gödning... Ett sommarminne :) Ha en växtrik vecka!! //Peter
Svar från Lena Holm   2014-06-30 21:01
Tack Peter,
tomatplantor luktar väldigt mycket och bara när jag tjuvar och ansar dessa blir mina händer alldeles gröngula. jag kan tänka mej hur det blir om man plockar tomater i ett jätteväxthus. Själv provade jag på att plantera tallplantor en sommar och det var heller inte någon höjdare kan jag säga.
Hälsningar Lena
Det där var lite annat än mina petflaskor. :-) häftigt och vilket fint växthus ni har.
Lycka till med odlingarna.
//B-O
Svar från Lena Holm   2014-06-30 21:02
Petflaskor kan vara nog så effektiva har du tydligt visat. Det växer som bara den i huset just nu trots den ojämna väderleken.
Hälsningar Lena
Ser inte riktigt ut som de växthusen jag gluttat in i uppe på kolonilottsområdet... :)
Och såklart det behövs automatisk vattning...- det skulle jag behöva i mina 5 krukväxter i köket också...

Försöker precis starta upp veckan, med starkt kaffe. Känns som det behövs. Utanför strilar regnet och termometern visar på 12 grader...(och det sista paraplyet i min ägo lämnade jag till Sj förra veckan...:)
Nåja...

Trevlig måndag!
/ Lena
Svar från Lena Holm   2014-06-30 21:05
Hej Lena,
jag fick starta min vecka med ett gäng flytt karlar och tjejer som skulle riva hela labbet och kånka iväg med det. Brutalt så tidigt på morgonen.
Är inte växthuset fulla med prunkande växter på kolonilotterna, där brukar ju alt bara sprudla av grönska? Automatisk bevattning gör det enklare och det blir bättre skörd samt förre tomater som spricker.
Hälsningar Lena
Grattis till er som det växt i huset redan. Ni är väl nu nöjda som byggde detta och skall lägga in en bra bevattning. Härligt med man som kan detta. Inte alla har det. Syftar absolut inte på min Jonen nej. Han kan när han vill.
Även utomhus är mycket att ta vara på nu,
Ni skulle haft en kanin som sällskapsdjur de brukar gilla sallad.
Härligt se denna dokumentation.
Ha fin måndag på er.
Gun-Inger
Svar från Lena Holm   2014-06-30 21:07
Tack Gun-Inger,
jag gläder mej åt att min sambo intresserat sej för denna teknik för det underlättar mycket och dessutom blir det bättre skörd. Det är en del annat i trädgården också som du säker. Vi klippte häcken igår och hittade ett getingbo, gissa om de blev arga och stack oss. Som tur är reagerar ingen av oss nämnvärt av sticken men det gör attans ont.
Hälsningar Lena
Har letat överallt, var har du hittad dom justerbara nipplarna?
Ser väldigt fint ut (blir avundsjuk)
Svar från Lena Holm   2015-04-19 22:10
Hej Mike,
det är min sambo som fixar allt med bevattningen och enligt honom är det Gardena prylar (Micro drip). Man vrider på den röda delen och kan på så sätt ändra flödet.
Hälsningar Lena

Innehållskategorier