En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Biologisk mångfald längs vägkanten

1.

Svenska ängar och naturbeten har minskat kraftigt och det påverkar den biologiska mångfalden negativt. Nu har forskare börjat titta på om inte vägkanter som sköts rätt kan bli ett komplement till ängsmark. I helgen promenerade jag längs en cykelbana i Knivsta med diken på båda sidor. Jag la märke till att det var väldigt mycket som blommade längs dikena och gjorde därför om turen med kameran och fotograferade alla arter jag kunde hitta som blommade. Sträckan var 2,5 km och jag spanade av den vänstra sidan först och på väg tillbaka kollade jag den högra. Inleder med fem sorters klöver och lucern (den blålila).  

2. Åkervindan slingrade sej fram i stora mängder.

Det kommer mycket bilder nu så gillar du inte blommor skrolla till slutet och se hur många jag hittade.

3. Liten blåklocka framför gulmåra. En krusskräppa med åkervinda runt. Kråkvicker till höger med en liten fjäril och den vita resliga stängeln är ett mörkt kungsljus. Gissa om promenaden gick sakta i början. 

4.

När jag går längs cykelbanan passerar jag åkermark med olika sädesslag, vall och en kort bit med våtmark som övergår i lite skog.  Jag blir mer och mer förvånad över hur många olika blommande arter jag hittar och har helt tappat räkningen. Vild riddarsporre, stor blåklocka, mjuknäva, väddklint, blåklint i mitten, midsommarblomster, tandrot, åkerförgätmigej och blodnäva.

5. Vägtistel (tro jag, den står ju vid en väg vetja) och ullig kardborre.

6. Detta är strimsporre har jag fått veta. En växt jag aldrig hört talas om. 

7. Gräs-stjärnblomma

8. Bladersbrå, vallmo (det finns förstås flera sorter), smörblomma och prästkrage.

9. Käringtand. Det finns otroligt många gula blommor. Kolla nedan. 

10. Gulsporre, kungljus och två okända. Min gamla flora räcker inte till. 

11. Åkersenap, blodrot, okänd, okänd, videört i mitten, okänd, falsk johannesört (?), renfana och gulvial 

12. Femfingerört

13. Liten söt vit blomma, det var visst rätt blött här.

14. Rödkörvel

15. Flockblommiga växter kan jag inte så många. Den andra är i alla fall en rölleka (dock inte en flockblommig utan korgblommig), den rosa är oerhört vacker, första i andra raden påminner om morot eller kanske vildpersilja, hundloka och slutligen älggräs.

16. Den andra är i alla fall gråbo och de tre sista är vitmåra, fackelblomster och mjölkört.

17. Uppländsk vallört och blåeld.

18, Hampdån, vitplister och mjukdån (kanske).

19. Kanske en fröställning ? och rosendunört.

20. Okänd och mycket liten blomma, jordrök, revormstörel och tja, en gul till (en fibbla har jag fått veta).

21. Detta är också en fibbla, tack Mats. De är svåra, jag måste ut igen och titta på bladen, men det kanske inte räcker. Det blev i alla fall 69 totalt, inte illa på 2,5 km vägkant.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-07-13 22:09 | Läst 5056 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Lena.
Imponerande - både om ditt projekt här, men också att man lämnar så många växter att bli stående. I Danmark finns det också fler kommuner som väntar på att "slå" dike kanter och vägrabatter tills blommorna har visnat.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2020-07-14 16:23
Tack Erik,
det är inte besvärande hög växtlighet längs denna väg ännu så det kanske kan få stå ett tag till. Jag vet inte hur det bestäms när det är dax att klippa. Antar att den del senare arter kommer att slå ut nu som t ex renfana som jag bara såg en liten buske av.
Hälsningar Lena
Verkligen imponerande som Erik skrev.
Såg du allt detta på en och samma äng /dike /vägkant?

Riktigt fint :)
Svar från Lena Holm 2020-07-14 16:24
Tack Joakim,
ja, bilderna är bara tagna i diket på vänster och sedan höger sida om cykelbanan. Jag fotade inte blommor vid sidan av t ex på vall eller i odlingarna.
Hälsningar Lena
Oj då, imponerande både i artrikedom, antal bilder, collage och artbestämning. Själv har jag mest varit hemma och klagat på det dåliga vädret, men du fick en bättre utdelning tycker jag. Återkommer om jag hittar några namn
Svar från Lena Holm 2020-07-14 16:26
Tack Peter,
jag fick en enorm kick när jag insåg hur många olika bilder jag hade med mej hem på minneskortet. Jag försökte artbestämma så långt det gick med en gammal flora men en del gick jag ju bet på och vissa är ju svåra har jag förstått.
Hälsningar Lena
Jättefina collage, Lena, det är sommaren!
Svar från Lena Holm 2020-07-14 16:27
Tack Wolfgang,
ja det är väl sommar och vädret som varit både soligt och blött har förstås gynnat alla blommor.
Hälsningar Lena
Imponerande många sorter som är på så kort avstånd. I vår kommun planterade man ängsblommor i refuger och rondeller men meningen var nog att självfröa sen. Vet inte vad som hände med det.
Har knappt haft några i år inte ens sådant vi lämnar och inte klipper ner. Konstigt
Svar från Lena Holm 2020-07-14 16:29
Tack Nini,
det här kom ju som en överraskning för mej men helt sanningsenligt har jag nog aldrig titta så noga förr. När det har varit extra mycket t ex blåklint i spannmål har jag ju stannat och fotat men inte så här, Det var kul faktiskt och jag ska komma ihåg detta till nästa sommar.
Hälsningar Lena
Oj, riktigt bra! Hur vackert som helst! Kan inte hjälpa dig med de okända blommorna..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-07-14 16:30
Tack Jan,
kul att du gillar min blomkavalkad. Jag har fått hjälp med en del arter och andra är svåra, det vet jag. Man måste ha bilder på bladen och andra speciella detaljer.
Hälsningar Lena
Fantastiskt sätt att använda kamera och fotografi på. Din dokumentation är säkert av vikt om ett antal år. Jag tror att 6:an är skogsvicker (?). Och röllekan är nog inte flockblomstrig utan en korgblommig.
Kommer ihåg nu att pappans herbarium insamlat i Dalsland på 1920-talet skänktes till Göteborgs universitet och uppskattades.
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2020-07-14 16:33
Tack Gunnar,
det var en kul vandring och jag ska försöka komma ihåg detta till nästa sommar. Enligt Mats A är det strimsporre på bild 6. Den har jag inte hört talas om. Du har så rätt om röllekan men den hamnade där lite slarvigt för jag tyckte den passade med de andra vita.
Hälsningar Lena
Imponerande rikedom..påminner om gotlands vägkanter som inte slås. dessutom saltas det inte på vintern så där är välbevuxet längs vägarna.
(och runt trappan till ica) :))
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-07-14 16:34
Tack Gunte,
jag kan tänka mej att det finns mycket arter längs vägarna på Gotland. Vi var där ett år i början på juni och då blommade det helt fantastiskt. Vi fick även olika orkidéer då.
Hälsningar Lena
Bild 6 : Strimsporre. Den ”vita stängeln” i bild 2 är mörkt kungsljus den brukar vara gul men här är den vit, (violetta ståndarknappar). Bild 21 är en fibbla. Finns många arter av den. Lupp brukar krävas för dessa. Den gula i bild 20 nedre till höger är en fibbla också. Den nedre till vänster i bild 30 är revornstörel. Inte gullpudra. Gullpudran blommar tidigt på våren. Resten får anstå till någon annan. Kul med all blomprakt och bilder.
/MA
Svar från Lena Holm 2020-07-14 16:20
Stort tack Mats,
för din informativa kommentar som ju redde ut några frågetecken. Gullpudran var väldig lik på den bild jag hittade men jag borde förstås ha läst på det mest väsentliga dvs om den ens blommar nu och hur vanlig den är i området. Strimsporre har jag aldrig hört talas om.
Hälsningar Lena
Revormstörel skall det vara
Trevlig bukett med bilder du bjuder oss på! Och du verkar ha rätt passande optik också med tanke på bokehn.
Svar från Lena Holm 2020-07-14 16:36
Tack Ragnar,
jag övervägde valet av objektiv men 100 makro är dessutom ett ganska litet och lätt objektiv jämför med en del andra så den var given. Kul att du gillar blomkavalkaden.
Hälsningar Lena
Vilken rolig idé, och vilken färgexplosion! Jättefint! Det är ju svårt att undgå att se att vägrenarna är dom kanske finaste blomsterängarna vi har men att också dokumentera dom, jättebra ide´.
Läste en artikel om insekter och framförallt fjärilar i SvD häromdagen och den fick mig att ett beslut - jag har ju försökt hålla den stora gräsmattan framför huset någorlunda kortklippt sånär som på några öar som fått vara oklippta. Öarna har dock varit ganska små. Nu ska jag testa att låta gräset växa högre, och när det är dags klippa typ halva gräsmattan så det alltid finns lite större områden där gräset är tillräckligt högt för att ha blommor. Värt att prova. Problemet är att när man klipper högt gräs blir det inte snyggt, det lägger sig som drivor och jag får ofta klippa dubbla omgångar. Hälsningar/Björn
niniz 2020-07-14 11:39
Precis
Tips lia/trimma innan sedan gå med gräsklippen i motsatt riktning.
Vi köpte en liten kartong ängsblomster för bi och fjärilar finns på blomsterlandet å strör ut på gräsmattan så de blir blandat.
Förra året hade vi jättemycket blommor
Svar från Lena Holm 2020-07-14 16:40
Tack Björn,
jag fick världens kick när jag började inse hur många olika blommor det verkligen fanns. Jag var hur ivrig som helst att tanka ner bilderna och börja artbestämma/räkna. Jag ska tänka på denna tur till kommande somrar.
Jag gillar din idé och såg att Nini kom med ett trevligt förslag. Vi har låtit häcken blomma i år, mest för att vi inte hann klippa till midsommar. När blommorna väl slagit ut kunde vi inte klippa för det var hundratals fjärilar och andra insekter i den. Nu väntar vi på att det ska vissna lite så vi kan klippa för häcken har blivit alldeles för stor.
Hälsningar Lena
Wow vilket gäng blomster! Fantastiskt.
Jag brukar bli imponerad av 10 talet på väg ner till en sjö eller så.
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-07-14 17:21
Tack Johnny,
titta noggrannare nästa gång du går till sjön, det är kanske betydligt fler än 10. Jag har gått på ett naturbete med ett proffs en gång och det var helt otroligt vad han hittade.
Hälsningar Lena
Nr 17 är väl Uppländsk vallört
/Gunnar
Svar från Lena Holm 2020-07-16 07:58
Tack GUnnar,
det är det med största sannolikhet och jag har korrigerat texten.
Hälsningar Lena
Fantastiskt vilken artrik vägsträcka du hittat! Utmärkt sammanställt också i dessa härliga sommarbilder av inte mindre än 69 olika arter.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2020-07-16 07:59
Tack Bjarne,
det blev många bilder men när jag kommit igenom ungefär hälften kände jag att jag verkligen ville visa alla. Jag blev alldeles trissad av att det var så många.
Hälsningar Lena
Wow! Vilken färgexplosion... Och så ihärdig du varit. Imponerande!
Svar från Lena Holm 2020-07-16 08:01
Tack Lena,
det var jättekul att gå längs cykelbanan med kameran och sedan försöka reda ut vad jag fotat.
Hälsningar Lena
Fantastiskt ! Vilken imponerande samling med blommor.
Det här måste man ju nästan spara som ett uppslagsverk, många här som jag inte kunde namnen på.
Det som du tror är skelört, bild 11 tycker jag liknar Johannesört, men jag ser ju inte bladen.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2020-07-15 18:25
Tack Ing-Marie,
jag håller fortfarande på och försöker hitta en del arter. Jag trodde att det var Johannesört men man ska bli lila på fingrarna om man mosar blommorna och det blev man inte. Jag har kryddat brännvin med JOhannesört för många år sedan och lärde mej det knepet då. Det finns en annan blomma som är väldigt lik Johannesört och jag kan inte hitta namnet på den. Det är inte skelört heller har jag insett idag då jag tittat vidare på bilder.
Hälsningar Lena
Härliga bilder!

Jag tror att 10:3 är nattljus, 13 sumpmåra, 15:2 skulle kunna vara nysört - ser ut att ha lite större "kronblad" än rölleka.
Svar från Lena Holm 2020-07-24 22:55
Hej Jens,
stort tack för din feedback. Jag trodde inte det fanns något man kunde förväxla med rölleka.
Hälsningar Lena