En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Bläckfisk special, ett dyk i arkivet

Det regnar ute och inspirationen är inte på topp. Jag drömmer mej tillbaka till Mexico, där vi var och dök i slutet av mars. Varmt blått vatten och färggranna fiskar. Bläddrar i Lightroom... 

Tänk att en blåprickig plattfisk kan vara så kamouflerad. Den smälter in ännu bättre om man inte lyser upp den med blixt.

Jag hoppas ni ser den här ordentligt, den är nämligen giftig och inte något man ska sätta handen på av misstag.

Bläckfiskar kan vara oerhört väl kamouflerade och den här såg inte jag förrän den rörde på sej. Lägg märke till fisken till höger om bläckisen.

Bläckfisken vill ha den skrevan som fisken håller till i...

Sådär, bläckfisken är nöjd och fisken fick flytta på sej. Jag är mest förvånad att fisken stannade kvar. Betänk att de har en dykare med kamera och blixtar väldigt nära (bilden är tagen med fisheye, 17 mm) och något beskuren.

Den här vackra bläckfisken hittade jag senare på samma dyk. Den bjöd på lite orange färg när jag kröp riktigt nära med kameran.

Det här är samma bläckfisk fotograferad från andra hållet. Fredrik försöker "prata" med den genom att erbjuda sina fingrar och skrapa lite på stenen. Ibland skickar bläckfisken ut en tentakel för att undersöka och "smaka" med sina sugkoppar. Den här ville inte interagera med oss men handen ger er åtminstone en uppfattning om bläckfiskens storlek.

Den satt förnöjt kvar och lät mej komma mycket nära med kameran.

Det här är väl en mindre lyckad bild på fiskar men jag upptäckte också att det finns en simmande bläckfisk med i högra hörnet. Mexico bjöd på många bläckfiskmöten.

" - Hallå ! Men jag då? Kan inte jag få vara med på bild ??? "

 

Hej så länge,

Lena

Det kommer en dagens bild vad det lider....kanske flyger det in något nytt i trädgården...

 

Inlagt 2014-10-25 11:21 | Läst 8889 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bläckfisk special, det låter ju som något på menyn, på Restaurant Octopus...
Välfyllt arkiv du har, det rymmer mycket vatten. Blir ständigt imponerad av artrikedomen i din värld.
Svar från Lena Holm 2014-10-26 11:03
Tack Jan-Olof,
jag skulle kunna visa bilder på när vi lagade till bläckfisk hemma i köket..... Arkivet är stort och det finns oändligt med motiv dör ute i det stora blå.
Hälsningar Lena
Å vilka fina speciella bilder från en för mig väldigt okänd värld.... Så himla roligt att få se! och vad roligt det verkar att dyka ned under vattenytan med en kamera.....
Hösten tycker jag är perfekt för att kolla igenom hårddiskar, summera, drömma tillbaka...eller bara njuta av höstvilan, om man nu förmår det. Ta det lugnt och ladda om, och kanske planera nytt!
Trevlig helg!
Svar från Lena Holm 2014-10-26 11:05
Tack Lena,
det blev en del bläddrande bland bilder igår och just mapparna från Mexico blev jag kvar i en lång stund. Det är fantastiskt att dyka och ännu roligare när man har kameran med.
Hälsningar Lena
Vilka härliga undervattensbilder!
Bläckfiskar känns ju som riktiga urtidsdjur!
/Niklas
Svar från Lena Holm 2014-10-26 11:06
Tack Niklas,
jag tycker bläckfiskar är jätteläckra och fotograferar dem gärna.
Hälsningar Lena
Fina bilder Lena. Perfekt att pyssla med en regnig dag =)
Svar från Lena Holm 2014-10-26 11:07
Tack Tommy,
ja det var inga problem att drömma sej bort till Mexico en stund.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder, jag sitter och njuter av varje bild. Underbart!!! /Frode
Svar från Lena Holm 2014-10-26 11:07
Varsågod Frode,
det var en speciell resa med mycket "svävande" ute i det stora blå havet.
Hälsningar Lena
Plötsligt satt låten "Brännvin special" i huvudet. Vet inte hur det gick till att men din rubrik med bläckfisk special satte igång tankarna och så ploppade den sången upp. ;)
Har inget med dina fina bilder att göra men snurrar i huvudet gör den.
Vilken fantastisk värld du rör dig i och jag är mycket tacksam för att du visar den här också. Akvarium i all ära men på riktigt är det så mycket häftigare. Det närmaste dyk eller under ytan jag varit är en u-båt på Barbados, fick en aning om hur det är.
Min favoritbild är den sista, vilken söt fisk.
Svar från Lena Holm 2014-10-26 11:10
Tack Margareta,
jag gillar också att gå igenom stora akvarier, men det går inte att jämföra med hur det är att vara i vattnet. Den sista lilla fisken är typiskt en sån där liten charmig firre som man kan ägna ett helt dyk åt att försöka få på bild, helst framifrån och mot en vettig bakgrund.
Hälsningar Lena
Lena, du får inte glömma bort sådana här fina bilder, du bara måste dela med dig av dem:) Vinnarbild i mina ögon blir den första. Häftig revpelare och ett stim Chaetodon sp (hittar inte arten i mina böcker). Jag är också förvånad att de släpper dig så nära inpå. Dessa fiskar är ju otroligt försiktiga och blir normalt lätt stressade, är min erfarenhet i alla fall. Men det är kanske annorlunda vid dyk? Härliga bilder på fina djur.
Svar från Lena Holm 2014-10-26 11:14
Tack Ingemar,
jag har såååå mycket bilder i mina arkiv. Vi gör ju två eller tre resor per år då vi bara dyker. Det är nog väldigt annorlunda när man dyker för dessa fiskar fanns i mängder och man fick komma väldigt nära. Många fiskar har inga problem med att man är nära utan kan tvärtom faktiskt tittar lite nyfiket på en. Det är en helt annan sak att möta djur under ytan än det är på land. Jag kan också tänka mej att fiskar i akvarium beter sej annorlunda och att de kan bli stressade av den miljön, hur väl man än försöker arrangera för dem.
Hälsningar Lena
Fint o intressant, varm i vattnet var det väl också! Hur vet man vilka som är giftiga? Hils, LO
Svar från Lena Holm 2014-10-26 11:17
Tack LO,
det var 23-24 grader i vattnet, vilket är skönt att bada i men kräver ganska tjocka våtdräkter för att dyka i. Man lär sej vilka fiskar som är giftiga och den generella regeln är att inte röra någonting. Många koraller och anemoner bränns, man får blåsor och samtidigt kanske man också skadar det man tagit på.
Hälsningar Lena
Vilket arkiv Du har! Alla bilder är så intressanta, och bläckfisken är en höjdare och fint att Du plåtade fiskens beteende gentemot bläckfisken. Och bläckfisken i orange färg är alldeles extra bra!
Svar från Lena Holm 2014-10-26 11:18
Tack Wolfgang,
det är extra kul när man får sej djur som interagerar med varandra på något sätt. Jag blev mest förvånad över att fisken stannade kvar. Den gillade tydligen sin "hylla".
Hälsningar Lena
Härliga bilder det är så vackra fiskar o bläckfisken Min favorit blir klart den sista bilden den är så vacker Ha en skön helg : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-10-26 11:19
Tack Gert,
den lilla fisken på sista bilden är bedårande söt och man kan ägna större delen av ett dyk till att försöka få en på bild.
Hälsningar Lena
Oh vilka härliga bilder från dina dyk, det är nästan som att sitta och titta i ett akvarium.
Ha de gott
//B-O
Svar från Lena Holm 2014-10-26 11:20
Tack B-O,
det var som att simma i oändliga akvarium.
Hälsningar Lena
Väldigt intressant värld, den här i det stora blå. Och väldigt läckra bilder. Det är lätt att drömma sig bort när det är som det är med hösten här hemma, gott att ha sådana bilder och minnen då att se tillbaka på.
Svar från Lena Holm 2014-10-26 11:21
Tack Göran,
det var ingen konst att glömma bort regnet en stund då jag började bläddra i mapparna från denna resa.
Hälsningar Lena
Ja, det där är allt annat än denna årstid i Sverige.. fina bilder!
Mvh!
Det är så spännande att ta del av alla dina färgsprakande och finurligt kamouflerade arter du möter i havets djup. Bilderna håller genomgående en hög kvalitet och det är en njutning att få "dyka" runt bland dina vackra foton!
Intressant och lärorik text som förhöjer värdet ytterligare.
Hoppas på mer ;-)!

Hälsningar/Kirsten