En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Bråda tider i naturen

Nu är det bråttom att få färdigt bostaden i skrattmåskolonin.

De här måsarna flög i skytteltrafik förbi fågeltornet "fullastade" med bomaterial. Nu är det troligen redan små ungar i bona.

Kajan samlar också på sej bra inredningsdetaljer till sitt krypin. Tyvärr satt det dolt bakom grenar i en grov trädstam, så det lönade sej inte att fota där. De ville väl vara lite privata. 

De här två är visst inte riktigt säkra på varandra ännu. Bofinkshannen studsade runt sin presumtiva flickvän bland vitsipporna. Han har i alla fall valt en romantisk plats att uppvakta henne på.

Hos andra är storfamiljen redan ett faktum. 

Bilderna är tagna för drygt en vecka sedan så det finna antagligen gott om små gässlingar nu. Här blev det sju.

De här har fem småttingar som precis hittat en sten att klättra upp på efter en spännande simtur. De stolta föräldrarna övervakar förstås. 

Fisktärnorna, som är långflyttare, har anlänt lite senare och dessa ligger nog i startgroparna för att börja leta efter en partner.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2021-05-12 12:13 | Läst 1083 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja, nu har dom fullt upp! Fint med skrattmåsarna som flyger över vattnet och trevligt med fågelvariationen. Och stort tack för fina rader i Magasinet!🙏 Och såklart grattis till din intervju, dina undervattensbilder är värda all uppmärksamhet, hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-05-16 22:06
Tack Björn,
jag har just kommit hem från en tur till Öland och det var hög aktivitet bland vissa fåglar där medans somliga flyttfåglar har anlänt sent pga kyla. Jag blev tillfrågad under intervjun om jag kunde nämna en annan bloggare som jag gillade att läsa. Jag läser många bloggar som jag gillar men tycker att din sticker ut när det gäller såväl bildkvalité och bredd på motivval som eftertanke i text.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Än en gång ett nöje att både se dina foton och läsa din text.
Bilden med bokfinkarna och den medföljande texten för första priset hos mig den här gången.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag läste Björns kommentar om ditt "optræden" i Magasinet. Jag antar att det är Fotosidans tidning och jag kan tyvärr inte prenumerera på den längre.
Den skickas inte utomlands (DK inkl.) :-(
pdahlen 2021-05-13 07:20
Erik, tror att du kan prenumerera på Readly från Danmark och då får du bl.a ett 30tal fototidningar med bl.a Fotosidans Magasin, gissar att priset är typ 99:- svenska. Tyvärr ville inte Danmark vara med i Readly men det finns mycket från Sverige, Tyskland och England
Erik Madsen 2021-05-13 13:08
Hej Peter - tack för tipset, men enligt vad jag förstår är det digitala tidskrifter. Jag har alltid haft prenumeration på olika fototidningar / tidskrifter. Det bästa var det norska FOTO - både papperskvalitet och innehåll. Som jag också har prenumererat på olika veteranbiltidningar (flera svenska). Jag har slutat prenumerera på något idag, men jag skulle gärna ha viljat fortsätta med "Fotosidan Magasinet" Men pyt.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
pdahlen 2021-05-13 15:36
När vi skulle flytta senast så hade jag ungefär 2m med tidskrifter i pappersform, där det mesta skänktes bort, behöll några stycken. Smidigare att jag nu har tidskrifterna genom iPad :), men alla gillar som sagt inte den digitala tidningen. Läser nog 50 dagstidningar och 100 tidskrifter i veckan, skönt att man slipper hanteringen
Svar från Lena Holm 2021-05-16 22:11
Tack Erik,
ibland faller rätt ord på plats väldigt lätt och så var det med bofinkarna. Bilden är ju ganska medioker men jag gillade den ändå. Jag blev intervjuad av FS magasin i en ny serie där de vill presentera bloggarna. Det är bara en spalt och ganska standardiserade frågor. Jag blev ombedd att nämna en annan bloggare som jag gärna läser och trots att det är många som jag läser och gillar så nämnde jag Björns (som de också länkade till).
Hälsningar Lena
Ja de har bråda dagar nu, undrar om de hinner fundera på meningen med livet :). Fint fångat med all byggmaterial, de var riktigt fullastade, inte bara en pinne som kärrhöken kör med
Svar från Lena Holm 2021-05-16 21:57
Tack Peter,
det var några måsar som hade så mycket bomaterial i näbben att jag inte fattade hur de kunde se vart de flög. Intensivt byggande. En viktig "mening i livet" för dessa är ju att fortplanta sej, det torde vara det enda de tänker på just nu.
Hälsningar Lena
Snyggt! Det händer mycket nu helt klart.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-05-16 21:58
Tack Johnny,
jag har precis kommit hem från en tur till Öland och där var det full aktivitet på en del fåglar medans andra arter knappt har anlänt.
Hälsningar Lena
Men så effektiva de är allihop.
Sött ...ungarna, så underbara fjunbollar
Man hänger knappt med.
Svar från Lena Holm 2021-05-16 21:59
Tack Nini,
dessa dunbollar är nog ganska tidiga, gäss brukar vara det. Men det kommer mer och mer nu inom kort.
Hälsningar Lena
Många härliga bilder av bobyggare m.m. Min favorit här är första bilden på gåsfamiljen, fast de andra är också bra!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2021-05-16 22:00
Tack Bjarne,
jag gillade den gröna vassen som de simmade i och speglingarna som bildades. Det var en ganska fin kväll faktiskt.
Hälsningar Lena
Jag läste att altanbyggandet har nått rekordsiffror här i Sverige det senaste året, och vi vet ju vad det beror på.
Fåglarna bygger nog lika mycket varje år år tror jag, men jag har aldrig riktigt intresserat mig för det. Kanske för att jag inte fått se sådana detaljer som du visar här. Jag kan inte välja någon favoritbild för de är ju allihop i BBC-kvalitet tycker jag. Möjligtvis är den sista bilden mindre fascinerande än de övriga.
När jag var barn hade vi hund, och min mamma var noga med att borsta hunden ute i skogen. Hon sa att hundhåren var bra för fåglarnas bobyggen och det verkar ju så när jag tänker efter.
Nu tror jag minsann att jag ska utnyttja den lediga morgondagen till ett besök i Hjälstaviken.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Holm 2021-05-16 22:16
Tack Thomas,
för din uppskattande kommentar. BBC var väl att ta i men det gäller att fånga fåglarna när de gör något, då blir det mer intressant. Jag förstår också fullständigt varför sista bilden är mindre givande. Nu borde fisktärnorna dock vara i full gång med att visa intressanta beteenden, som att hannen matar en hona med små fina fiskar. Hoppas du fick en trevlig dag vid Hjälsta och fick se något kul. Jag har precis kommit hem från en tur till Öland och fick se en del roliga beteenden där. Mer kommer senare.
Hälsningar Lena
Du levererar helt underbara fågelbilder. Jag tittar och njuter.
Trevlig helg
/Ulla
Svar från Lena Holm 2021-05-16 22:16
Tack Ulla,
vi har precis kommit hem från en tur till Öland så det kommer mer.
Hälsningar Lena
Superfint Lena :-)
Riktigt kul och fint med allt bo material och liknande.
Grågässungar har jag sett en hel del här med och en i klorna på en havsörn :)
Svar från Lena Holm 2021-05-16 22:19
Tack Joakim,
det går åt en del små dunbollar med sånt är livet och det hör till för att andras ungar ska få mat. Jag har precis kommit hem från en tur till Öland och återkommer med en del bilder inom kort.
Hälsningar Lena
Härlig tid nu och fina bilder som beskriver tiden.
Så kul att se dom jobba med sina bobestyr.
Jag har inte sett några småttingar ännu.
Såg bara en massa "herr" änder i Högbo sist, damerna ligger väl och trycker någonstans.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-05-16 22:21
Tack Ing-Marie,
det händer mycket nu och jag antar att det finns gässlingar i varenda pöl runt oss efter denna helg. VI har varit på en tur till Öland så jag har inte koll. Det var en hel del parningsaktiviteter där men vissa andra flyttfåglar har inte ens anlänt pga kyla under våren. Bilder kommer därifrån inom kort.
Hälsningar Lena