En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Dagens överraskning!

Skärtorsdag innebär halv dag och solen strålade från en blå himmel. Jag hade hela eftermiddagen fri att åka till de olika fina fågellokaler som finns inom rimligt avstånd. Jag hade en hel del på minneskortet när jag vid tretiden kom fram till Fysingen i Rosersberg. I skarpt motljus spanade jag ut i vassen....en mörk filur som rör sej.....avståndet är rätt långt för 400 mm...

Inser att det är en rördrom som sitter i vassen...wow tänker jag, inte en fågel man ser särskilt ofta. Jag kan inte komma närmare för det är vatten mellan mej och fågeln. Jag kan bara stå kvar och spana. Solen värmer och det är riktigt mysigt...

Efter en stund märker jag att det är två mörka skepnader som rör sej i vassen. Jag lyckades aldrig få en bild då båda fåglarna syntes ordentlig men det är faktiskt två rördromar. Trots svårt ljus och långt avstånd kändes det ändå som en högtidsstund.

Det här är en fågel som man hör på försommaren, men väldigt sällan ser. En höjdare på skärtorsdagen.

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-03-29 19:52 | Läst 4189 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fint! Ja, de kommer tidigt. Jag har länge önskat hitta dem nyanlända, när det ännu finns snö och is. Då syns de bättre. Grattis!
- hawk
Svar från Lena Holm 2018-03-30 11:32
Tack Håkan,
här var förhållande allt annat än bra men jag får nöja mej med att ha fått se dem och lyckats ta dessa bilder.
Hälsningar Lena
Har själv aldrig fått bilder på rördrom. Har hört den i stort sätt varje år. Den andra blev riktigt bra tycker jag.
Sten
Svar från Lena Holm 2018-03-30 11:31
Tack Sten,
jag har också hört den många gånger på ett par platser bl a Hjälsta men bara sett den en gång förut. Då flög den upp ur vassen och jag fick några bilder utan att veta vad det var förrän när jag tittade i kameran efteråt.
Hälsningar Lena
Fin upplevelse! Ingen fågel jag sett i verkligheten!
Svar från Lena Holm 2018-03-30 11:29
Tack Mikael,
jag har sett den en gång förut men hört den många gånger. Den är lite blyg av sej.
Hälsningar Lena
Grattis, har gjort försök att fotografera den, men den ville inte visas sig under den tid jag var där
Svar från Lena Holm 2018-03-30 11:29
Tack Peter,
jag har fått den på bild vid ett tillfälle tidigare. Då flög den upp ur vassen och jag fick några skott på den utan att veta vad det var förrän jag kollade på bilderna efteråt.
Hälsningar Lena
Den chansen får man högst en gång i livet. Grattis! Skärtorsdagen är väl också kirurgernas dag?
Svar från Lena Holm 2018-03-30 11:27
Tack Stefan,
jag hade inte en aning om att kirurgerna hade en dag. Det är de i alla fall värda. Jag har varit på denna plats och spanat efter rördromen vid ett par tillfällen i vår men inte sett skymten av den. Trodde knappt mina ögon denna gång. Först trodde jag de mörka runda kropparna som rörde sej i vassen var bävrar men när de sträckte på halsarna insåg jag att det var fåglar.
Hälsningar Lena
Grattis !
Kul när det händer !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2018-03-30 11:25
Tack Ing-Marie,
ja visst är det kul när man har tur ibland. LÄste om ditt möte med slagugglan i en annan blogg. Så går det ju oftast, man hinner kanske stanna bilen men sedan är det kört.
Hälsningar Lena
Vad trevligt! Det är verkligen ingen fågel man ser speciellt ofta! Däremot hörs den ibland när man är i rätt miljö.. det har hänt några gånger! Ett häftigt ljud!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-03-30 11:24
Tack Jan,
jag brukar höra den vid den här platsen samt även på spången vid Hjälsta men jag har bara sett den en gång förut, uppflygande. Fattade inte vad jag fotat förrän jag tittade på bilderna efteråt.
Hälsningar Lena
Riktigt häftigt - två stycken tom! Jag hörde en live utefter Saxevägen maj i fjol, första gången jag ens hört en rördrom och är glad för det! Stort grattis!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2018-03-30 11:23
Tack Björn,
ja det här var en höjdare. Jag har också hört dem åtskilliga gånger och de låter verkligen besynnerligt.
Hälsningar Lena
Grattis, du förmedlar känslan av dem så att man nästan är med dej på plats!!
Svar från Lena Holm 2018-03-30 11:22
Tack Anne-Sophie,
det var ju ett strålande betyg :-)
Hälsningar Lena
Wow. En fågel jag inte visste fanns. Men jag är ju rätt usel på fåglar i och för sig! :-)
Glad Påsk!

Hälsar
Eva
Svar från Lena Holm 2018-03-30 11:21
Tack Eva,
då har du fått lära dej en ny art. Du skulle höra deras läte, som en mycket låg "boomande" digeridoo.
Hälsningar Lena
Fantastiskt, bara att få se rördrom och fota den också! Jag har nog sett den flyga och hört dess läte, på Öland tror jag att det var. Riktigt kul!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2018-03-30 11:19
Tack Bjarne,
jag har fotat den flygande en gång och fattade inte vad det var förrän jag tittade på bilderna efteråt. Däremot hör man dem ofta på vissa platser i Uppland under försommaren, men man ser dem mycket sällan.
Hälsningar Lena
Hej,
Det var en höjdare.
Glad Påsk
Bob
Svar från Lena Holm 2018-03-30 11:20
Tack Bob,
ja när man får se en sån här fågel kan man i princip åka hem för dagen, inget häftigare kommer att dyka upp :-)
Hälsningar Lena
Kul med bilder på rördrommen, inte ofta man får se den på marken i vasskanten, tror minsann att det är lättare att få se den i luften flygandes förbi även om det heller inte är lätt, jag har själv aldrig lyckats få sen den på marknivå men någon gång så :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2018-04-01 14:26
Tack Fredrik,
jag har fått se den uppflygande en gång och då fick jag även några bilder fast jag insåg inte vad det var förrän jag tittade på bilderna efteråt.
Hälsningar Lena
Mr_North 2018-04-01 18:12
Vill man se flygande rördrom så är nog det bästa stället Hjälstaviken, mitt favoritställe är vid spången där bron går över mynningen, där stod jag förra året på midsommarafton och fick se den flyga massor med gånger, tror jag tappade räkningen efter att ha sett den flyga 16 gånger på den dagen, bästa tiden är nog från mitten av juni och några veckor framåt då rördrommen ofta flyger för att hämta mat till sina ungar.
Vet inte om du såg mitt blogginlägg från förra året om det: https://www.fotosidan.se/blogs/fredriksfotoblogg/rordrom-vid-hjalstaviken.htm
Svar från Lena Holm 2018-04-05 07:31
TAck för tipset,
nu har jag tittat I din blogg och just det inlägget har jag nog missat. VId den tiden på året är vi ofta ute och dyker. VI ska testa Hjälsta runt midsommar. MIn sambo har ännu inte fått se en rördrom.
Hälsningar Lena
Det är bara att gratulera. Det är verkligen inte ofta man får se dem, ännu svårare att få bra bilder.
Svar från Lena Holm 2018-04-05 07:32
TAck HAnnu,
vi har varit tillbaka till samma plats för min sambo ville se dem, men de har inte visat sej.
Hälsningar Lena