En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Den norska älgstammen

Efter ett dyk och en god lunch är det väldigt lätt att bara luta sej mot kudden en stund och vila men vädret var strålande och jag tog en promenad runt campingen i Saltströmmen. Jag tog inte ens med mej kameran...jag kom ungefär 500 m innan jag såg den första älgen. OJ! Jag småsprang tillbaka till stugan och hämtade kameran men nej, den var förstås borta.

Men några timmar senare, efter vårt andra dyk gick jag samma väg igen och då såg jag plötsligt öronen på ett stort djur.

Solen låg lågt och i det varma ljuset kunde jag skymta två älgar. Wow, så kul. Det var bara ca 500 m från vår stuga på campingen och det fanns såväl villor som ett par gårdar väldigt nära. Jag mötte en pappa med sin son på en trehjuling och han sa att det var "älgungdomarna" som brukade hänga här.

Nästa dag efter första dyket gick jag ut igen längs samma väg och då skymtade jag flera bruna ryggar i den höga växtligheten. 

Det var sex unga älgar som betade i godan ro av blommor och grönt som växte på en vall i närheten av både bostadshus och uthus.

Jag fick aldrig alla sex på bild samtidigt för de spred ut sej men tre tittade i alla fall upp samtidigt. Jag kunde fota och spana på älgarna så länge jag ville. De hade inte bråttom och även om de nog visste att jag stod där var det inte särskilt oroade av det.  

Vi var iväg och gjorde vårt andra dyk för dagen och på vägen därifrån fick vi syn på dessa två som gick precis vid landsvägen mot Bodö. De är fortfarande väldigt nära vår stuga på campingen men nu vid en huvudled och det gjorde förstås att bilarna stannade. Dessa är fotade från bilen.

De trampade runt och verkade inte veta riktigt var de skulle gå...lite utanför sin komfortzon var de nog.

Den här passar i alla fall på att ta en tugga älggräs i farten.

Vi var helt överväldigade av älgmötena så här långt även om det var uppenbart att detta var ett gäng unga djur som höll till i utkanten av Saltströmmen. 

Väl framme i Flatanger såg vi en älg på avstånd en dag då det regnade och vi körde runt längs de små vägarna och spanade. Sambon åkte hem och jag stannade kvar hos Ole Martin för att fota örnar. En eftermiddag föreslog han dock att vi skulle åka på älgsafari (det var ju ljust hur länge som helst) och efter bara 20 minuter hittade han dessa två.

De två pampiga älgtjurarna hade rört sej i närområdet och det visste ju Ole Martin. Dessa två herrar skulle sparas i kommande jakt och få bli pappa till nya småälgar.

Vi kunde t o m kliva ur bilarna och fota älgarna utan att de brydde sej särskilt mycket om oss. Den norska älgstammen verkar vara i prima form och visade upp sej på bästa sätt denna sommar. Så här nära har jag aldrig kommit älgar och så här många har jag aldrig sett i Sverige.  

Wow, vilken bonusupplevelse detta var!

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2022-07-26 23:05 | Läst 1364 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Trevligt med oväntad bonus. Fin serie och läsning
Älg har vi gott om och ser ganska ofta
nära men det är spännande ändå. Dom är stora och mäktiga
/N
Svar från Lena Holm 2022-07-27 10:20
Tack Nini,
jag minns att du visat bilder på älg och jag kan tänka mej att det finns en del i dina trakter. Jag har aldrig sett så här många älgar på så fotovänligt avstånd. Jag har visserligen 400 mm men de kändes ändå som att de var nära. Det var helt klart en oväntad bonus och jag hade gissat mer på renar, men de såg vi inte så mycket av på denna resa.
Hälsningar Lena
Wow, vad häftigt. Många fina bilder här på skogens konung! Grattis till denna upplevelse och tack för att du delar med dig av den.
Svar från Lena Holm 2022-07-27 10:22
Tack Morgan,
vi har aldrig sett så mycket älg på någon tidigare tur i Norge och det var en extra bonus på denna resa som var helt oväntat. Jag ser älg ibland men det är sällan jag kan fota den.
Hälsningar Lena
Oj, vilka otroliga bilder du fick på älgarna, många riktigt nära också. Fantastiskt bra och jag förstår att upplevelsen var toppen också.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2022-07-27 10:24
Tack Bjarne,
dessa älgar var en bonus som vi inte alls räknat med. Jag trodde nog att vi skulle se en del ren, eftersom vi körde genom Nord Norge, men det var inte så många. Vi såg faktiskt några älgar till men på så långt avstånd att de inte kändes vettigt att fota dem.
Hälsningar Lena
Fantastiskt. Visste inte ens att det fanns älg i Norge, hade för mig att det var Sverige och Kanada som hade älg. De har väl passerat någon tullstation någon gång. Du har sett mer älg här än vad jag har gjort på en livstid. Tror jag kan totalt sett en tio älgar. Så fina bilder du fått och i vacker miljö, att de har gått så öppet ute på fälten
pdahlen 2022-07-27 10:17
Glömde skriva om den hornutväxt man ser på några djur, det var väl de längs vägen. Är det blivande tjurar?
Svar från Lena Holm 2022-07-27 10:18
Tack Peter,
det finns älgar i norra Europa, Asien och Nordamerika. Älgjakten är lika viktig i Finland som i Sverige och det finns mycket stora älgar i Ryssland. Vi har älg i Knivsta och jag ser någon varje år men då är de nästan alltid på språng. De poserar inte så här fint och nära. Jag såg dessutom flera av dessa då jag gick till fots. Vi såg flera andra älgar från bilen, men på längre avstånd och då brydde jag mej inte om att försöka fota dem.
Hälsningar Lena
Svar från Lena Holm 2022-07-27 10:29
Ja, det är bara hannarna som har horn och jag skulle tro att de små hornen på dessa betyder att detta är fjolårsungar, och de som har lite längre horn är två år gamla. Men det är en gissning, de kanske är tvååringar med små hornknoppar. De tappar hornen varje år och så växer det ut nya på våren.
Hälsningar Lena
Jasså, är det där dom håller till. Här finns väldigt dåligt med älg nu, senast i går pratade jag om det med min kusin som jagar.
Många fina bilder, men bilden på dom tre som tittar upp samtidigt fastnar jag nog mest för. Och den ståtliga på sista bilden var ju häftig.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2022-07-27 10:37
Tack Ing-Marie,
vi har aldrig sett så mycket älg i Norge på någon tidigare resa, fast vi varit i Saltströmmen tidigare. Såg programmet om Safari i Norge och där fick de ju se älgkor och kalvar hos Ole Martin. Tjurarna vi såg hos honom var mycket imponerande. Vi ser enstaka älga i Knivsta men det är långt mellan gångerna och de poserar oftast inte utan älgar mest iväg. Tack för tipset om TV programmet.
Hälsningar Lena
Fantastiskt, så roligt. Vi ser allt mer sällan älg i Korsheden, för 20-30 år sen var det inte långt mellan gångerna. Roligtatt komma så nära också, jättefina bilder! Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-07-27 10:39
Tack Björn,
älgarna var en bonus och vi har aldrig sett älg i sådan omfattning när vi rest i NOrge tidigare. Det brukar stå någon längs vägen men oftast på långt avstånd. De gjorde det nu också, men de fotade jag inte ens. Hemma är det långt mellan älgmötena.
Hälsningar Lena
Vilka fina porträtt på slutet.
Jag har bara sett älga på ganska långt håll och aldrig med kameran med.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-07-27 10:41
Tack Bengt,
vi ser älg i Knivsta ibland men de är alltid på väg bort från en när det händer och jag har bara fotat dem vid något enstaka tillfälle. Det här var verkligen en bonus och dessutom på väldigt bra fotoavstånd för ett 400 mm tele.
Hälsningar Lena
Vilket älggäng du träffade på, de första verkar ha som en ungdomsgård där. Så söta med sina små kulor till horn.
Älgar är så häftiga då man ser dem så här nära, de är verkligen stora.
Inte ser de annorlunda ut än våra svenska heller, som man kan tro om ser de norska varningsskyltarna för älg. ;)
Svar från Lena Holm 2022-07-28 16:26
Tack Margareta,
ja det var ungdomarna som hängde på den ängen enligt lokalbefolkningen som var vana att se dem. Det skulle också finnas en ko med två små kalvar men dem hade jag inte turen att få se. Att Ole Martin hade älgsafari i sitt utbud visste jag inte och det blev ju en väldigt fin utdelning där.
Hälsningar Lena
Vad kul med älgar och vad fina de var! Vilken grymt trevlig bonus.
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-07-28 16:30
Tack Johnny,
det här var inte alls vad vi hade förväntat oss från denna resa och dessutom så många. Jag har aldrig sett så många älgar på så kort tid förut.
Hälsningar Lena
Ojojoj... Våra dovhjortar blir utklassade med älglängder ;-) Vilka fantastiska upplevelser du fick! Och som vanligt ett jättefint reportage med högklassiga bilder!
Svar från Lena Holm 2022-07-28 16:33
Tack Christer,
nja, jag vet inte om jag tycker de klassar ut dina hjortar. Du har ju dina djur hemma i närområdet och kan spana på dem ofta. Det är ju en tjusning i sej. Det här var ett par lyckträffar på semestern. Väldigt lyckat skulle jag påstå, för så här många älgar har jag aldrig sett på så kort tid.
Hälsningar Lena
Vilka älgupplevelser du har haft. När vi var till Norge och Dovre såg vi inte en ända älg, men vi såg många myskoxar. Hälsningar! Mari
Svar från Lena Holm 2022-07-28 16:35
Tack Mari,
det här är ju rätt mycket längre norrut än Dovre. Men det är nog också mycket en slump för vi har inte sett älgar på detta sätt vid våra tidigare resor i Norge och vi har ju varit där många gånger, högt norrut också. Kul med myskoxar, de hoppas jag att du visar här. Vi har varit där och sett dem ett par gånger.
Hälsningar Lena
Hej Lena - hvilke oplevelser og hvilke WOW-fotos.
Mvh. Erik.
Svar från Lena Holm 2022-07-28 16:36
Tack Erik,
det var trevliga älgar som poserade för fotografen flera gånger :-) Vi har aldrig sett så här många älgar förut på någon resa i Norge och vi har ju varit där många gånger.
Hälsningar Lena
Vad kul. Vilka bilder och vilken bonus! :) Vilken fin miljö de vistas i här.
Svar från Lena Holm 2022-07-28 16:39
Tack Joakim,
det här var verkligen en oväntad bonus och visst var det fint där de gick på ängen med blommorna. Tjurarna hos Ole Martin gick precis vid vägen men de stegade ut på vallen när vi stannade bilen. Det blev också fint.
Hälsningar Lena
Väldigt vackert, men så har de inte mycket varg där. Många fina älgbilder, och som du säger, det hade inte varit lätt att finna en sådan population i Sverige. Sista bilden kunde vara utvikningsbild i Svensk Jakt (men de har väl inga utvikningsbilder).
Svar från Lena Holm 2022-07-28 23:33
Tack Stefan,
det här var nog en väldigt lyckad älgspaning i Norge för vi har aldrig sett så många älgar på så kort tid förut, trots många resor i Nordnorge. Ole Martin visste precis var de två tjurarna setts men det var ändå en stor överraskning att få se dem så nära vägen.
Hälsningar Lena