En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En promenad i huvudstaden

Det var fint väder i lördags och jag bestämde mej för att ta en promenad i huvudstaden. Ett annat ärende gjorde att jag kunde bli avsläppt här, utanför Svenska filminstitutet. Jag vände ryggen mot filmhuset och började gå över Gärdet...

...men jag vände mej om och tittade på det här komplexet som har små träd och planteringar på taken. Det ser onekligen annorlunda ut. 

När jag passerat över Gärdet kom jag fram till Finska ambassaden. En byggnad som väl inte var direkt estetisk, åtminstone inte de delar jag kunde se.

Jag passerade Tysklands ambassad och fortsatte nedåt gatan. Till vänster bakom det höga gallerstängslet ligger ett stor ambassadbyggnad, den Amerikanska och den röda byggnaden som är något mindre, är den Turkiska. 

Efter den Turkiska ambassaden och granne med den Sydkoreanska ligger den pittoreska Engelska kyrkan. Här svängde jag vänster...

...och kom ner till vattnet där jag följde kanten genom Nobelparken....

....tills jag kom till Strandvägen där jag promenerade vidare längs kajen. Folk njöt i solen.  Jag blev nyfiken då jag såg etiketten i hennes jacka och gjorde en snabbkoll. Hon sitter på en dunjacka för över 8000 kronor. Kaninpäls i huvan så hon är antagligen inte vegan.

Här var det gott om folk, fullt med bilar på parkeringen och två parkeringsvakter som gjorde sitt jobb. Uteserveringarna var fulla med folk

Vid Strömbron träffade jag ett mer bekant motiv och konstaterade att fågelrestaurangen i strömmen fortfarande var öppen och välbesökt. Om jag tänkt till lite här skulle jag förstås gått och tittat på körsbärsträden, men jag hade inte en tanke på att de kanske börjat blomma, som Jan visade en dag senare.

Däremot fick jag syn på dessa två som låg i vattnet och de hade bara ögon för varandra, helt upptagna i sin egen ömsinta ritual.

Det var full ös med måsar runtomkring men de la bara sina huvuden kind mot kind och tryckte sej mot varandra. Svallande vårkänslor! 

En man matade måsarna och jag stannade en stund.

Så här såg det ut från andra hållet och måsarna kom inflygande som på kö, om än lite oorganiserat. 

En ung trut visade upp sej fint med stadens pampiga hus i bakgrunden. Alla bilder i detta inlägg är tagna med 24-105 mm och den här fågeln hade jag nästan kunnat klappa om jag sträckt ut handen. 

Jag gick ner på Helgeansholmen och där satt det här paret och åt lunch.

En och annan person med munskydd finns det fortfarande och här glömde jag helt bort att tänka på fågeln när jag tog bilden. Det är inte en plastpåse i vattnet utan en svan som letar något ätbart.

Jag passerade ingången till slottet men fotograferade inte vakten som så många andra gjorde utan gick ut mot gamla stan. Här kanske jag borde ha stannat och inväntat någon som bar rödgulrandiga kläder, det hade väl varit passande? 

Efter en sväng genom gamla stan, och några trevliga butiker som jag inte varit i sedan pandemin började, styrde jag kosan mot Centralstationen. Där upptäckte jag att SJs biljettautomater inte fanns kvar vid norra änden där man går ut till spår tre (mot Uppsala) och jag fick andan i halsen innan jag hittade dem, tre minuter innan nästa avgång mot Knivsta. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-03-22 22:26 | Läst 1097 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Lena.
Sikke en serie - mange og varierede motiver.
Nummer 7 med parret der nyder solen og nummer 15 med det frokostspisende par, som lufter tæerne er mine favoritter.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2022-03-23 18:42
Tack Erik,
det blev lite blandat för jag hade ingen direkt plan när jag åkte dit och jag kan inget om hur man fotar arkitektur eller på gatan. Jag gillade paret som satt barfota men det kändes som att jag "smygfotade" dem när jag rycket upp kameran och tog två bilder. Dock är det så många som bär på kameror och fotar med telefoner i Stockholm så man kan nog inte undgå helt att hamna på någons bild.
Hälsningar Lena
Himla fin vårpromenad! Jag har en yrkesskada, tittar särskilt mycket på hus, därav dessa kommen tarer:

Filmhuset ritades av arkitekten Peter Celsing i en för den vanligtvis så omtänksamme Celsing ovanligt råbrutalistisk betongstil.

Installationen som försålts av Oscar Properties vet jag inte vem som ritat, säkert ett hett namn.

Finska Borgen ritades av finländaren Kristian Gullichsen. Wikipedia: "Gullichsens arkitektur kännetecknas av ett ofta återkommande tema, där byggnadens långsida görs till en vit murvägg, som penetreras av olika motiv och bildar en sparsamt men mycket noggrant balanserad, närmast abstrakt helhet."

Svanarna är för goa!
Svar från Lena Holm 2022-03-23 18:39
Tack Måns,
för din utförliga och intressanta kommentar. Råbrutalistisk betongstil var ju ett passande uttryck :-) Den Finska Borgen blev med ens mer intressant när jag läste dina rader och jag kommer nog att titta på den byggnaden på ett annat sätt när jag passerar den igen. Jag kunde förstås inte motstå svanarna, de är ju i sitt esse så här års. De blir ju "förälskade" på våren varje år även om de lever med samma partner som förra året.
Hälsningar Lena
Härligt lång promenad i solskenet och fina bilder från Stockholm. Hälsar NL
Svar från Lena Holm 2022-03-23 18:35
Tack Nils-Erik,
det var en mycket fin promenad och länge sedan jag gick i Stockholm utan att ha någon direkt tid att passa (mer än middag) och fota lite som det passade.
Hälsningar Lena
Härliga stockholmsbilder! Skön lång promenad i solskenet. Svanarna är för goa! Harry Schein som chef under sin tid på Sv. Filminstitutet, tänkte jag på.. hehe lite skämt. hälsar Lasse
Svar från Lena Holm 2022-03-23 18:33
Tack Lasse,
det blev lite blandat längs denna tur men jag kunde inte motstå svanarna när jag såg dem. Det var säkert därför jag glömde bort att kolla körsbärsblommorna.
Hälsningar Lena
Fin vandring i Stockholm, snygg design i hus bild 2 tycker jag. Fiskar man med det nätet som man ser på slutet, jag tänker på typ fiskare någonstans nere i Asien
peringe 2022-03-23 13:08
Används vid nors fiske, finns även i Arboga.
Svar från Lena Holm 2022-03-23 18:32
Tack Peter,
jag kan inget om huset på bild två mer än att jag tycker det ser häftigt ut med träden och plantorna. Ser att det kommit en kommentar om näten och att de används vid nors fiske. Jag sökte för att se om jag kunde hitta någon mer information men gick bet på det.
Hälsningar Lena
Måns H 2022-03-23 22:43
Båten med sänkhåven måste vara ett kulturminne! Jag minns den från 1940-talet och mitten av 1960-talet, då fanns det nog 2-3 stycken och användes yrkesmässigt. Har inte sett nån på jättelänge men är ju sällan i Sthlm numera.
pdahlen 2022-03-24 06:30
Tack för informationen om hoven, nors kände jag inte alls till, så det är nog inte någon vanlig matfisk
En trevlig vårpromenad i Stockholm med mycket fina inslag av Måsbilder och en vacker bild på ett föälskat Svanpar, sedan är det alltid kul att få se lite stadsbilder med folk i rörelse.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2022-03-23 18:28
Tack Stig,
för din trevliga kommentar. Jag är så sällan i storstäder så det blir blandade bilder när jag får några timmars promenad. Det finns ju en hel del fina byggnader i Stockholm men jag kan för lite om att fota arkitektur för att veta hur man ska göra det på bästa sätt.
Hälsningar Lena
Vilken härlig promenad. Vackert med svanarna. Mja barfota får nog vänta lite :)
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-03-23 18:26
Tack Johnny,
jag hade nog kunnat svalka fötterna en stund utan skor när jag kommit till där de här paret satt men de satt en lång stund barfota. Svanarna är i sitt esse nu och hur kärleksfulla som helst.
Hälsningar Lena
Trevligt! Bra bilder, jag känner igen mig.. 🙂 Hela Skeppsbrokajen bort till fågelmatningen vid Norrström (från Slussen) är väldigt bra när det gäller att testa fokus på 'flygande fågel' (och simmande), det kommer alltid en del fågel flygande förbi och ganska nära! Där har jag provat en hel del med '3D' fokus på mina Nikonkameror den senaste tiden, det fungerar bra!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-03-23 18:24
Tack Jan,
jag förstår att du känner igen varenda gatsten längs denna rutt :-) Jag hade inte tid att vänta på att få solen senare på dagen, fast jag ju insett från dina bloggar att jag nog vunnit på det. Det är ju häftigt att man kan fota flygande fåglar med 24-105 och komma så nära dem. Simmande blir ju lite sämre vinkel utom möjligen från bryggan på Helgeansholmen.
Hälsningar Lena
Wow, vilken härlig promenad det ser ut att ha varit. Olika sorters bilder också, ny och gammal arkitektur, fåglar och folk!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2022-03-23 18:20
Tack Bjarne,
eftersom jag inte fotar i städer särskilt ofta har jag ingen direkt plan för fotograferandet när jag åker dit. Jag blir också lätt "vilseledd" när jag stöter på fåglar på så nära håll eller andra djur (kommer senare). Jag kan ingenting om arkitektur eller om hur man fotar byggnader därför blir det väl lite blandat.
Hälsningar Lena
Härlig stockholmsserie med solsken och vårkänsla Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-03-25 17:19
Tack Björn,
det var en fin promenad även om jag njuter mest i naturen så får jag erkänna att vår huvudstad har sina tjusningar.
Hälsningar Lena
En mycket trevlig bildserie över Stockholm. Det suger inte bra lite att kunna åka upp igen, gå på museer, flanera planlöst och bara ta in staden.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2022-03-25 17:20
Tack Jörgen,
trots att jag bor så nära är jag ganska sällan i Stockholm. Men denna dag var det extra fint och länge sedan jag bara flanerade längs gatorna. Det blev inga museer men kanske nästa sväng . Fotografiska är alltid kul.
Hälsningar Lena