En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En tur i naturen

Eftersom det var långhelg gjorde vi en längre biltur för att komma bort, få miljöombyte och förhoppningsvis några långa fina stunder i naturen. Trafiken är en prövning denna helg men på onsdagskvällen, då vi började närma oss vår destination, gick det förvånansvärt smidigt. Ingen kö här inte. 

 

Solen var precis på väg att gå ner och jag fick ett infall att ta en äkta turistbild. Vid det här laget har ni säkert förstått var vi är. Först Sveriges längsta "helsvenska" bro och sedan en väderkvarn.

Vi är förstås på Öland och vår vana trogen bodde vi på Ottenby vandrarhem, med gångavstånd till Ölands södra udde och fyren Långe Jan.

Vädret var extra spännande och växlade snabbt. Det såg för det mesta ut så här och blåste bitvis kuling på södra Öland. Det kändes som att man fick dubbelt så mycket frisk luft som under en utevistelse då det är vindstilla. 

Vi bar hela tiden vattentäta skaljackor för vinden. Regnbyxorna åkte på och av, ofta. Så fort solen kom fram efter en skur blev det för varmt att gå omkring med extra byxor på sej.   

Det blev förstås en del fågelspaning, både med kamera och med kikare. Det är två helt skilda aktiviteter för det blir sällan särskilt bra bilder då man "skådar" utan de bästa bilderna får man på de vanligaste fåglarna man har i sin närhet. Mer om det i ett annat inlägg.

Eftersom vi var ute hela dagarna, ofta från fem på morgonen, blev det ju dock några skott på arter som åtminstone är lite ovanliga för mej. Det fanns t ex gravänder i mängder.

Ett gäng småskrakar visade sej vara mycket underhållande. Återkommer till dessa lite galna "ungdomar" (som jag tror att det måste vara).

Vi fick också möta det fyrfota djurlivet på Öland, både vilda och domesticerade. Vissa dessutom på väldigt nära håll. Det kommer mer om detta senare. Den här flocken med ungdjur tyckte att vi såg spännande ut men höll sej på hyfsat avstånd. Stenmurarna fungerade inte som staket och vi var på deras mark. 

Vädret gjorde att vi fick ändra  våra planer ibland och testa nya ställen. Man kan inte stå och titta ut över havet när det blåser kuling och fåglarna är inte så villiga att visa upp sej heller. Här passerar vi kyrkan i Runsten och en av många fårflockar.

Intill fårhagen stod ett stort fång gigantiska vallmo med sina luddiga knoppar. 

Helgen bjöd också på konstrunda över hela Öland och vi passade på att besöka några konstnärer som deltog. Här en mysig gård med en utställning där de flesta motiven var får.

Vad kan vara mer passande miljö att hänga stora oljemålningar av får än i ett gammalt stall. Konstnären heter Jeanette Björkman och hon har sin Atelje Himlavid i en gammal kringbyggd Ölandsgård i Bläsinge på sydöstra Öland. 

Vi kom hem med en tavla, men inte ett fårmotiv, samt en väldig massa bilder. Det kommer sålunda några fler inlägg från denna resa.

Hej så länge,

Lena 

Inlagt 2022-05-31 16:15 | Läst 1308 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Öland är aldrig fel.. oavsett årstid! Senare delen av maj gillar jag bäst, men vädret kan ju variera, speciellt år från år.. Min mest 'exotiska' fågelupplevelse där var nog vid 'Sibyllas' straxt utanför infarten mot Ottenby, där vi hörde lätet från sjungande Sommargylling från 'Norra lunden' och samtidigt såg en 'Svart Stork' sväva i cirklar över samma 'lund'.. Men också senast jag var där i maj 2008 när jag såg och hörde 6 Biätare nere vid fyren Långe Jan.. Känns som man är utomlands vid såna tillfällen.. Trevliga bilder här!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-06-01 21:42
Tack Jan,
Öland över Kristihimmelsfärdhelgen har blivit lite av en tradition för oss och det har varit stor variation mellan hur det varit, både vädermässigt och vilka fåglar som kommit. Jag hörde sommargylling i lunden men såg den förstås inte. Tyvärr missade jag biätaren två gånger av olika anledningar. Svart stork har jag aldrig sett men däremot fick vi se bronsibis. De finaste bilderna fick jag på de vanligaste fåglarna som t ex starar. Det kommer senare.
Hälsningar Lena
Öland ger säkert en hel del. Blåser fåglarna bort så borde orkidéerna stå pall, var ute idag och fotograferade årets första. Kossorna antar jag är de vilda du nämner? Häftig himmel, är det en tromb man ser? Fina bilder, väntar på mer
Svar från Lena Holm 2022-06-01 21:38
Tack Peter,
jag trodde nog att det skulle bli någon orkidé men det blev nog bara en. Det var inte så inbjudande att ligga på marken precis efter att det regnat. Kossorna var inte det minsta vilda men däremot mötte vi två tjurar som inte var helt överens. De störde dock inte oss det minsta. Det är inte en tromb utan antingen solstrålar eller möjligen regn du ser.
Hälsningar Lena
Fantastiskt vilken resa i bild och text du bjuder på! -Tack och fina bilder!
Svar från Lena Holm 2022-06-01 21:35
Tack Morgan,
kul att du gillar inlägget. Det kommer mer från Öland men kanske inte fullt så varierat som detta inlägg.
Hälsningar Lena
Trevliga bilder. Komöten ute i terrängen är inget ligger högt på listan. Vi körde också till Öland på onsdagseftermiddagen, men vi var mer inriktade på orkidéerna än fåglarna, även om vi en morgon såg en havsörn svepa förbi utanför köksfönstret.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2022-06-01 21:34
Tack Jörgen,
jag hade en tanke på att fota en och annan orkidé men det blev nog bara en till slut. Svårt att ligga på marken då det är dyblött, men du kanske har knep för det (eller liggunderlag). Det kommer mer om komöten. Vi mötte dock inga kor eller andra nötkreatur som störde oss det minsta mer än när det stod på vägen. Vi såg faktiskt ingen havsörn men en hel del annat.
Hälsningar Lena
Oj vad du gör mig ressjuk ... Öland är bara SÅ fint och intressant.
Fin serie.
- hawk
Svar från Lena Holm 2022-06-01 21:31
Tack Håkan,
det var en perfekt tur över en långhelg och även om det var blåsigt och växlande väder så var det en mycket fin tur med lite olika naturupplevelser.
Hälsningar Lena
Intressant, vi ska till Öland i juni. Så jag ser fram emot mer inlägg från dig som inspiration.
Fast vi bor på norra Öland.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-06-01 21:30
Tack Bengt,
vi åkte upp till norra Öland förra året och konstaterade direkt att det är mer "turistigt" än södra delen, dessutom mer husbilar och husvagnar. Ni måste absolut vandra ut i Trollskogen som ligger ganska nära norra spetsen. Om ni tänker köra en tur söderut (det tar två timmar från fyr till fyr) så är vägen på den östra sidan finare från mitten och ner till Ottenby. De sista fem milen kallas Fågelvägen.
Hälsningar Lena
Det är så roligt att se bilder som andra tagit från platser som man själv besöker. Jättefina bilder, ser fram emot fler.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2022-06-01 21:24
Tack Ulla,
det kommer mer bilder men det blir nog mer fokus på djur och fåglar samt naturupplevelser. Det är sånt vi ser mest av.
Hälsningar Lena
Vad härligt! Öland är ju så vackert och ett toppenställe att åka till den här tiden om man gillar fåglar. Den där ataljen såg trevlig ut. Får man komma ihåg till nästa gång. Fina bilder och ser fram emot fler inlägg.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-06-01 21:22
Tack Johnny,
det kommer fler bilder. Jag hade "bara" ca 2000 bilder med mej hem och jag tänkte på dej då jag tyckte att det kändes som många att gå igenom :-). Öland är verkligen ett toppenställe så här års och vi brukar åka denna helg.
Hälsningar Lena
Trevligt att läsa ditt inlägg med fina varierande bilder.

Tommy S.
Svar från Lena Holm 2022-06-01 21:20
Tack Tommy,
det kommer fler bilder från Öland men då blir det mest fokus på djur och fåglar.
Hälsningar Lena