En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Ett sällskap med får

Förnöjsamt idisslande...

...lockiga vackra pälsar...

En liten tupplur mot mamma. 

Så här såg idyllen ut. Inga stängsel på Bullerö och fåren trivs bra bland gästerna. Vi var där för den årliga familjehelgen i Stockholms skärgård. Vi bodde i de röda små husen man ser i bakgrunden. Fåren brydde sej inte ett dugg om fotograferna...

...men det verkade ändå som att de skulle börja röra på sej efter en siesta vid grillen. Den här tittade på mej med viss skepsis när den passerade precis framför mitt 24-105 objektiv. 

Fåren vaknade som på en given signal och det blev bums kö till toaletten...

När de lagt sina små högar runt mulltoan vandrade de ner på den gröna ängen för att äta lunch, eller det kanske bara var mellis.

Vi vandrade också ut på ön längs en snitslad rutt som berättade om hur Bruno Liljefors, som i början på 1900-talet ägde hela ön, har festat med sina celebra gäster, njutit av utsikten och fått inspiration. Zorn var en trogen gäst. 

De märkta promenadrutterna bjöd på en del utmanande nivåskillnader mellan "prickarna".

Det här var just ett sånt ställe där man inte riktigt förstod hur man skulle ta sej fram annat än att hasa på rumpan.

Klippor och sten. Jag tänkte på Bjarne, hur skulle han ha gjort med dessa motiv? 

Jag improviserade mest och hade inte ens ett stativ med mej.

Solen strålade och det var första året som vi hade riktigt fint väder under vårt besök på denna ö. Här är det den yngsta generationen (av fyra) som har fått på sej tuffa solglasögon. 

Det gick också bra att bada, fast det var en aning kallt. Dock betydligt mer än de 14 grader vi hade förra året.

Det tog lite tid att doppa sej.

Det finns en stor fin grillplats där man lätt kan grilla till 10 personer. Här är det Fredriks syster med familj som grillar kvällens laddning med grönsaker.

Min systerdotter Anna, tillfälligt på besök från London, är med för första gången på Bullerö.

Här är det inte fråga om fotografering utan samvaro via Facetime med den äldsta generationen som efter viss tvekan valde att avstå denna helg. Även om vi var ensamma om stugorna fanns det bara två toaletter som alla fick använda och det var ju en del båtfolk, några som tältade, samt en Vaxholmsbåt som kom på besök. Vi kände till detta från tidigare år och i år var det faktiskt mer båtar än någon gång tidigare.    

Avslutningsvis fick min systerdotter uppleva något helt nytt som varken finns i Texas eller London. Vedeldad bastu med bad i den svenska sommarnatten.

Det var allt från denna års helg på Bullerö. Nu har Anna åkt hem och vår semester lider mot sitt slut.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-08-07 17:35 | Läst 251 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fårtjusande bilder. Rolig den bilden med fåren mellan husen, jag tycker fåren är i storlek som kossor där. Verkar vara ett mysig ställe och vädret hade ni med er också
Svar från Lena Holm 2020-08-08 20:58
Tack Peter,
fåren var normalstora gotländska utegångsfår men perspektivet förvränger antagligen upplevelsen. Det är ett väldigt mysigt ställe och just detta år hade vi dessutom bättre väder än vi någonsin haft.
Hälsningar Lena
Jättefint! Där har man passerat på insidan eller utsidan väldigt många gånger! Har t.o.m. åkt långfärdsskridskor ut dit och rundat ön ett par gånger.. men det var på den tiden vintrarna fortfarande var vintrar.. 90-talet..'Fågelskyddsöarna' på utsidan om Bullerö är/var för att det förr häckade Tordmular där i horisontella bergsskrevor, sen kom Minken.. vet inte hur det är numera? Kände en tidigare tillsyningsman som bodde där på Bullerö förut, han var speciell och inte så omtyckt bland andra lokalt boende därute på några andra öar en bit bort, som t.ex Långviksskär, men alla är nog döda nu, tiden går.. Kanske nuvarande tillsyningsman bor uppe på Jungfruskär närmare Nämdö..? Johan Stake tror jag han hette.. han som var tillsyningsman tidigare.. Ser inga bilder söderut ner mot Tärnskär, men tror mig ana Sandhamn i bakgrunden kanske på ett par av bilderna..? Ser härligt ut i alla fall!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-08-08 20:56
Tack Jan,
kul att ta del av dina erfarenheter från Bullerö. Minken är fortfarande ett problem och den hade tagit alla hönsen ca en vecka innan vi kom dit. De försöker hålla efter minken med fällor men det räcker tydligen inte. Nuvarande tillsyningsman är en kvinna som heter Ann-Sofie och hon är riktigt bra på sitt jobb. Hon bor på ön under säsong med sin sambo men har en fast bostad på en annan ö under vintern.
Hälsningar Lena
Mysbilder! :) Ser ut att ha vart en riktigt riktigt trevlig helg detta med får och bad, gott käk! Härligt :)
Svar från Lena Holm 2020-08-08 20:51
Tack Joakim,
det här är en återkommande aktivitet som vi gör med min sambos familj (min bor ju i USA) och det blir alltid mysigt även om vi hade extra tur med vädret detta år. God mat och samvaro i vacker natur är viktigt för denna sammankomst.
Hälsningar Lena
Vilken fin familjehelg verkligen mysigt å pricken över i blir ju vädret å sol
Svar från Lena Holm 2020-08-08 20:49
Tack Nini,
vi hade en toppenfin helg och det enda som var lite synd var väl att den äldsta generationen valde att inte följa med denna gång. Men vi räknar med att det blir flera nya tillfällen att träffas med hela familjen.
Hälsningar Lena
Härligt och fina bilder, snyggt reportage!
Har varit där flera gånger, övernattat, badat bastu, vandrat omkring och tittat på konst i Bruno Liljefors gamla hus. Kommer jag ihåg rätt fanns det också gamla fotografier där av hur fastbefolkningen i skärgården levde för typ drygt 100 år sedan, hur de tog korna i båten och körde dem från ö till ö för bete, samlade strandgräs etc.
Det finns flera sådan här pärlor i skärgården - visst är det skärgårdsstiftelsen som sköter om ön?
//GöranR
Svar från Lena Holm 2020-08-08 20:46
Tack Göran,
du har helt rätt och i Brunos gamla stuga finns den gott om bilder på hur man levde här i skärgården, med sina djur, jakten och fisket. Bullerö är numera ett naturreservat under Länsstyrelsen i Stockholm. Man måste var på hugget om man vill boka övernattning i stugorna.
Hälsningar Lena
Bild 4 tyckte jag särskilt om! Kul också! Ser ut som en fårgudstjänst. Och jag kommer att tänka på Jesu ord: "Mina får lyssnar till min röst. Jag känner dem, och de följer mig. Jag ger dem evigt liv. Och de ska aldrig i evighet gå förlorade. Ingen ska rycka dem ur min hand." 😀
Svar från Lena Holm 2020-08-08 20:43
Tack Ragnar,
jag kan ju inte annat än hålla med om att Jesu ord passade väldigt bra till just detta tillfälle och det gläder mej att vi kan se/tolka våra bilder här på bloggen precis som det passar oss.
Hälsningar Lena
Väldigt härlig svensk miljö med tillhörande fyrbenta innevånare..finfina bilder alla..
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-08-08 20:40
Tack Gunte,
det här känns som väldigt mycket svensk sommaridyll och det var kul att min systerdotter som är uppväxt i Texas och nu bor i London kunde få vara med om detta. Plus mötet med fåren förstås.
Hälsningar Lena
Å vad mysigt det ser ut! Bullerön är mycket vacker. Jag har varit där med segelbåt för många år sedan. Du lyckas visst bättre med umgänget med fåren också! Vacker skärgårdsmiljö, bad och god mat i trevligt umgänge - kan det bli bättre?
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2020-08-08 20:38
Tack Bjarne,
det blev en väldigt lyckad helg och vi hade finare väder än vid något annat tillfälle. Fåren på denna ö är helt klar väldigt vana vid folk och ställer villigt upp på några selfies innan de drar vidare.
Hälsningar Lena
Härliga sommarbilder från en skärgårdsö och det var kul med lite får också det är kanske inte så vanligt här på FS-bloggen.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2020-08-08 20:36
Tack Stig,
dessa får är helt klart väldigt vana med folk och lät sej villigt delta i selfies etc. Jag tycker de är fina och att de ger en härlig stämning runt mat och grillplatsen när de plötsligt samlas just där. Det finns säkert de som tycker att de är ohygieniska och alltför närgångna men ingen i vårt sällskap har problem med det.
Hälsningar Lena
Fina bilder - hela högen! Och det ser så himla skönt och trevligt ut...
Fårpälsen gör sig väldigt bra på bild tycker jag.
Svar från Lena Holm 2020-08-08 20:33
Tack Lena,
jag visar enbart päls på en ruta för jag tycker den är så otroligt vacker. Den har färgskiftningar och olika lockar som varierar, vilket också gör skinnen från dessa får helt unika.
Hälsningar Lena
Det blir nog ett exotiskt inslag i Texas med en vedeldad bastu!
Väldigt idyllisk vacker ö ni var på, och sista bilden fångar svenska sommarkänslan när den är som bäst.
Svar från Lena Holm 2020-08-13 19:47
Tack Stefan,
det är ett fint ställe som vi försöker åka till en helg varje sommar och denna sommar fick vi också riktigt fint väder.
Hälsningar Lena