En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Extas - flygande fåglar och det blir bilder !

Åkte en sväng till Hjälstaviken för att testa nya kameran på flygande fåglar och det var så himla kul ! Det fanns tusentals gäss att öva på och innan solen försvunnit helt kom det även lite tranor. Den här typen av motiv klarar 5D mark III avsevärt bättre än min gamla 7D. Bjuder på ett hastigt urval. Alla bilder är tagna handhållet med Canon 300 mm/f4 + 1,4 extender.

Gässen är ganska välorganiserade.

Det uppstod en masspsykos när en havsörn gjorde entré. Jag såg inte ens örnen men det gjorde tydligen ganska många andra.

Det blev mycket gäss...

....men så kom tranorna. Lite för långt bort men jag tog ändå några bilder. De är inte så välorganiserade som gässen, lite mer fladder hit och dit.

Solen var på väg ner och ljuset avtog för varje  minut.

Med bländare 11 tog jag några bilder rakt mot den lilla solskärva som fanns kvar.

 

Hälsningar Lena, som återkommer med rapporter från Alaska en annan dag

 

Inlagt 2013-09-10 22:02 | Läst 4754 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fina fågel sträck Lena!! Mvh Mats
Svar från Lena Holm 2013-09-10 22:14
Tack Mats,
jag har nog aldrig fångat ett fågelsträck på bild förut...(...jag är mer åt fiskhållet), men det här kommer jag att göra fler gånger. Det finns mycket att jobba med här.
Hälsningar Lena
Kul att du kunde besöka Hjälstaviken. Det är perfekt att testa vad kameran går för. Jag och mina döttrar var dit på lördagen igen men det var lite bättre på onsdagen när svärsonen var med. Det kan vara lite för lungt vissa tider men när örnarna kommer blir det liv. Tidig morgon och sen kväll är nog bästa tiden för att ta stämningsbilder. Fast man tar hundratals bilder så vill man nog tillbaks någon gång till. Man hoppas på något extra, det är risk att det blir väl många lika flygbilder. DU har lyckats ta fina bilder tycker jag.
Sten
Svar från Lena Holm 2013-09-11 07:45
Tack Sten,
och tack för tipset som jag fick från din blogg. Hade inte insett att det inte tar mer än ca en halvtimme för mej att åka dit, så det gick bra att hinna iväg en sväng direkt efter jobbet. Fick en stund innan solen gick ner och det var verkligen kul, hur mycket gäss som helst. Men jag blev förvånad över att det är så dåligt med vatten. Visst vill man tillbaka, och för min del känns det som ett ypperligt ställe att öva på. Man behöver ju inte spara allt...Måste dessutom kolla in det nya gömslet som byggdes i vintras, jag har bara sett det genom kameran. LÄmpar sej nog bäst att besöka på morgonen tror jag.
Hälsningar Lena
Sten Björklund 2013-09-11 07:59
Nya gömslet är väldigt fint men fåglarna är lite för långt ifrån. Man har aldrig fåglarna inom räckhåll för närbilder, men det var ju trevligt att sitta där å fika. Det jag tror skulle förbättra är att sätta upp ett kamouflagenät mot vattnet.
Sten
Svar från Lena Holm 2013-09-11 08:12
Tack för info,
det är därför jag gillar Råstasjön. Man kommer så nära, men det är ju också andra typer av fåglar.
Hälsningar Lena
Det blev ju riktigt bra bildresultat, handhållet och med den fokuslängden!!
Roligt med de olika formationerna i fågelsträcken och den understa bilden med flygandet mot solnedgången är helläcker!
Svar från Lena Holm 2013-09-11 07:49
Jag är riktigt nöjd med tanke på att jag inte hunnit sätta mej in i fokussystemet på den nya kameran och mest chansade. Det var lågt stående sol och jag fick korta tider på ISO 500. Kul att du gillar den sista bilden, det var oerhört vackert uppe i tornet när solen gick ner.
Hälsningar Lena
Ser att du haft en fin dag och att nya kameran motsvarar dina förväntningar.
Tydligt att fåglarna har ett varningssystem för då rovfåglar dyker upp. Ibland kommer det en sparvhök till vår tomt och man vet alltid när den är där eftersom det då blir ett oherrans liv i trädgården. De andra fåglarna hojtar och skränar på ett alldeles speciellt sätt. Skatorna brukar dessutom gå ihop och jaga bort den stora inkräktaren.
Har en lite seg uppkoppling där jag är nu å jag får vänta med att förstora tills jag kommer hem men bilderna ser fina ut även så här.
Svar från Lena Holm 2013-09-11 07:52
Tack Margareta,
ja visst varnar de varandra. Det ledde till att jag plötsligt fick se ungefär hur mycket fåglar det fanns. När de sitter på marken ser det mycket ut genom en kikare, men när alla börjar flyga, och dessutom föra väsen, blir upplevelsen så mycket större. Jag är nöjd med mitt första test och det ska verkligen bli kul att förfina och öva på denna typen av rörliga motiv.
Hälsningar Lena
Mycket flytt av fåglar nu! av dina bilder att tyda den sista bilden är mäktig
Ken//
Svar från Lena Holm 2013-09-11 19:52
Tack Kent,
det var mycket liv och rörelse igår. Mysigt att stå där och titta på dem.
Hälsningar Lena
I andra bilden får jag lite Fåglarna-känsla. Alltså Hitchcock.
Sista bilden är läcker :-)
Svar från Lena Holm 2013-09-11 19:53
Tack Tommy,
det var enormt med fåglar som for upp när örnen flög in men avståndet var ganska stort till där det var som mest action.
Hälsningar Lena
Ja, fiskar kan du fota, men du är en fantastiskt bra fågelfotograf också!
Härliga bilder!
Svar från Lena Holm 2013-09-11 19:54
Tack Heléne,
jag lär mej och övar när tillfälle ges. Det är fascinerande djur att stå och titta på.
Hälsningar Lena
Den sista bilden gör mig andlös. Så vackert!
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-09-11 19:57
Tack Marianne,
det var en mycket fin kväll att stå där och titta. Det var bara jag och en äldre man i tornet. Vi spanade och småpratade om fåglar tills solen försvann ner bakom molnen. Sedan hem och ladda ner bilder...
Hälsningar Lena