En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Familjen Pica pica

Under en promenad kring Råstasjön och Lötsjön på söndag förmiddag råkade vi på en skatfamilj med två föräldrar och två ungskator. 

Småttingarna smakade på olika saker de hittade men det här torkade blomskaftet var inte så gott...

Tacka vetja en portion "skatmat" levererad direkt i gapet av en ihärdig förälder. 

Inget snack om var maten ska levereras och om inte det öppna gapet räcker som stimuli så låter ungen rätt mycket i det här läget.

Bara att stoppa in en portion och ge sej ut efter mer mat till nästa telning.

Ungarna är lika stora som sina föräldrar men de saknar all "street smartness" och kunskap om att skaffa föda som deras föräldrar har. Stjärtfjädrarna är inte fullt så långa heller och ögonen har en ljusare ton.

Nästa portion levereras i ett träd. Det ser inte ut som en fullt så maffig leverans som t ex starar kan komma med, men det räcker kanske för tillfället.  

Det viktigaste är att stoppa något i gapet på en gång. Ungen är ju mitt uppe i en hungerkris, ett tillstånd som uppstår ungefär en gång i kvarten. 

Nu blir det inte mer. 

Ingen rast ingen ro om man är skatförälder.

" - För jag tänker sitta här och vänta tills nästa portion serveras! "

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-06-19 20:07 | Läst 1366 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej,
I landet utom sig så uppför sig familjen fika fika på liknande sätt med sina ungar.
Inga olikheter
Ha en fin sommar
Bob
Svar från Lena Holm 2022-06-19 20:27
Tack Bob,
för en underbar kommentar :-) Fika fika så fyndigt, jag ska försöka komma ihåg den.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Håller med om Bobs underbara kommentar :) Jag hör framförallt familjen Pica pica:s svältfödda ungars skrik i trädgården varje dag. Dina fina bilder får mig att se mer positivt på denna naturupplevelse :) Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2022-06-19 21:47
Tack Mats,
Bob satte fingret på denna upplevelse :-) Vi hör också ungar skrika efter frukost i gryningen när balkongdörren står öppen. Det här försommaren till :-)
Hälsningar Lena
Ganska fina, men ändå ingen direkt favoritfågel, men fina bilder och reportage om skatornas familjeliv.
Svar från Lena Holm 2022-06-19 21:45
Tack Peter,
jag tycker skatorna är coola och de är inte så lätta att fånga på bild som man kan tro. Vanliga fåglar men skygga när man kommer med kameran.
Hälsningar Lena
Härligt reportage från en stressad familjevardag ;-)
Kan inte vara lätt att vara förälder till de där
Mvh
Bengt
Svar från Lena Holm 2022-06-19 22:03
Tack Bengt,
de får representera en stressig familjesituation mitt i en Stockholmsförort. Folk vallfärdade till MOS när vi svängde av för att parkera vid Råstasjön. Det är helt klart olika upplevelser som lockar.
Hälsningar Lena
De får slita dessa fågelföräldrar så här års.
Jag tycker skator är vackra, synd bara att de är så skräniga. Hade ett skatbo utanför sovrumsfönstret ett år, blev inga sovmorgnar då för de var betydligt morgonpiggare än jag.
fina berättande bilder.
Svar från Lena Holm 2022-06-21 07:30
Tack Margareta,
ja nu jobbar alla fåglar som mest och man ser matande föräldrar lite överallt. Skator är vackra när solen faller rätt och rätt roliga att titta på. Men jag håller med om att de låter rätt illa och de som har bo vid vår trädgård signalerar direkt om grannkatten är på besök.
Hälsningar Lena
Det var en fin serie, påpassligt mitt i matningen. Förstått att "mina" skatungar var på marken för några dagar sedan, det hörs på föräldrarna, har så mycket växtlighet att det är svårt att se. Och igår när jag cyklade hem höll jag på att köra på 2 ungar av grå kråka, som du sa, inte street smart.
Svar från Lena Holm 2022-06-21 07:33
Tack Stefan,
vi har också skatungar vid huset och de sitter ofta på garagetaket, någorlunda säkra från katterna som stryker runt. Föräldrarna lever också om rätt mycket om en katt skulle passera. Tyvärr ser man också en och annan överkörd kråkfågelunge, de hinner inte alltid undan som du ju själv fått uppleva.
Hälsningar Lena