En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fjädrar gör sej bäst på fåglar

Vädret har varit strålande hela veckan även om nätterna varit i kallaste laget. Det långa dagarna gör att man kan hinna med en tur i naturen både före och efter jobbet. Jag hinner inte varje dag men med ljuset ute nu kan man vara lite flexibel. Dessutom händer det massor.....Tranorna har börjat anlända. Inga mängder men ett par här och där.

Jag stod i tornet bakom jobbet i går eftermiddag och tre sångsvanar gjorde högljudd entré. Ibland kommer fåglar väldigt nära när man står på lagom inflygningshöjd. Bilden är bara beskuren lite till höger och nertill. Sångsvanar är stora !

De gjorde en loop och svängde upp mot mej...

...ett tag såg det ut att bli en katastrofal landning...

...men de kom ner galant alla tre på issörjan som fortfarande ligger på delar av Fyrisån.

Inte långt därifrån gjorde en knölsvan vad som såg ut som en väl burdus landning vid en artfrände. Det visade sig vara något helt annat...kanske är det så här knölsvanar stöter på varandra ?.... 

...för kort därefter kunde man se dem kärleksfullt gnida sina halsar mot varandra. Våren bjuder på fina glimtar om man bara är ute och ser sej omkring.

Tornfalkarna vid Kungsängen vaktar sin låda och ser ut att njuta av solen. Runt omkring dem går gäss. I veckan har jag sett grågäss, sädgäss, kanadagäss och enstaka bläsgäss. Tofsviporna har också kommit men då måste man till Hjälsta än så länge.

Under en lunchpromenad i måndags passerade "den store" över mitt huvud. Visst är det coolt när man kan gå ut en sväng utanför jobbet och det passerar en havsörn ? Alla gässen på Fyrisån flög förstås upp åt olika håll. Full kakafoni!

Det här tror jag är en ormvråk. Fångad en sen eftermiddag vid Fysingen.

Jag visade tidigare i veckan att stararna anlänt till Uppsala och den här solosångaren fångade jag igår. Det stod en man med tubkikare alldeles under trädet där denna stare satt och han sa att den härmat olika billjud innan den började sjunga starsång. Den har klätt sej i sina vackraste fjädrar lagom till påsk.

Under en kort sväng i skogen hemmavid  mötte jag de vanliga småfåglarna men också en ringduva som försiktigt spanade ner mot grannens matning....

....den valde sedan att promenera in till matplatsen, sträcka på sej i solljuset...och visa sin fina fjädrar....

Påskriset är vackert som det är. Fjädrar gör sej bäst på fåglar.

Glad Påsk allihopa!

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-03-30 15:57 | Läst 1374 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det märks att våren är på gång trotts lite kyligt väder. Ni ligger nog en vecka före i Uppsala än här uppe i Gävle. Kul att det kommer fler och fler fåglar varje dag så vi får något att fotografera. Gillar duvorna färg och form. Fjärde bilden tycker jag du lyckats väldigt bra med. Mycket fin bild.
Sten
Svar från Lena Holm 2018-03-30 17:04
Tack Sten,
vi borde ju vara lite före Gävle och just nu händer det oerhört mycket. Idag har jag bara varit ute runt Knivsta men det rör sej ändå mycket fåglar i luften. Det satt en gröngöling i björken utanför sovrumsfönstret när jag vakande i morse men då fanns ingen kamera till hands.
Hälsningar Lena
Håller med dig om fjädrarna och bilderna på de fjäderburna är som vanligt suveränt tagna , jag faller nog för bilderna 2 och 3
Glad Påsk till dig
och
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2018-03-30 17:05
Tack Stig,
det händer så oerhört mycket just nu och det gäller att ta vara på varje stund man kan vara ute och spana.
Hälsningar Lena
Vilken härlig fågelpalett du bjuder oss på!!
Härligt att ha tillgång till dem, fina bilder blev det!
Svar från Lena Holm 2018-03-30 17:06
Tack Anne-Sophie,
du bor inom samma område så de finns därute för dej om du vill :-) Naturen har mycket fint att erbjuda när våren står för dörren.
Hälsningar Lena
Vilken kavalkad, härligt. Och havsörn är jag inte säker på att ha sett över huvud taget, fin lunchunderhållning må jsg säga 😀! Glad Påsk!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2018-03-30 17:07
Tack Björn,
just nu är det mycket rovfåglar i luften så det gäller att se upp när man är ute. Det har kanske passerat en och annat havsörn utan att du lagt märke till dem...?
Hälsningar Lena
Fantastisk serie, du har haft ”tur” en tid nu, snyggt
Svar från Lena Holm 2018-03-30 17:09
Tack Peter,
det är bilder från en hel vecka och det händer väldigt mycket just nu. Det gäller bara att man kan ta sej tid att vara ute, .....och så ska man ha lite tur förstås :-)
Hälsningar Lena
Roligt att det händer så mycket nu! Tror att en hel del fåglar är försenade på grund av snön och kylan, det är säkert lite problem att hitta föda nu.. Gissar att det blir en väldig massa fåglar som dyker upp på en gång när värmen väl kommer.. Själv väntar jag på första Sädesärlan, den kommer troligen första eller andra veckan i april nu! De två sista 'svanbilderna' du har här är Knölsvanar, ser ut som du skrivit Sångsvanar på dom.. Fina bilder!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-03-30 20:09
Tack Jan,
jag fattar inte att jag inte kan få till det rätt!?? Tackar allra ödmjukast att du påpekar mina fel som känns pinsamma vid det här laget. Jag vet hur man skiljer en sångsvan från en knölsvan men när jag skrev inlägget blev det ändå fel.
Hälsningar Lena
ehrsa 2018-03-30 21:31
Äsch, inte gör det nått.. Gör också fel ibland, jag lovar! Ofta gör jag det av stress och tidsbrist, men numera kan jag inte skylla på tidsbrist i alla fall.. :-) Glad Påsk!
Hälsn!
Jo, det ser ut som en ormvråk. Annars en uppiggande härlig påskbukett med fjädrar på, kul att se! Landningen ser onekligen dramatisk ut. Och ringduvan verkar ha finare gammelrosa färg än mina här hemma, eller så är det avsaknaden av sol som gör att jag ser det så. Trevlig bildserie.
Svar från Lena Holm 2018-04-01 17:04
Tack Stefan,
de fixade landningen trots att det såg ut som en total katastrof när de bara hade några meter kvar till vattenytan. Vi kanske inte tittar så noga på duvorna...hur vackra de faktiskt är. Det har nog dock mycket med ljuset att göra.
Hälsningar Lena
Staren har jag inte sett men tranan Ringduvan har vi vid fågelmataren Fina bilder o Glad påsk önskar gert
Svar från Lena Holm 2018-04-01 17:05
Tack Gert,
stararna har anlänt hos oss men man ser dem inte dagligen.
Glad påsk,
hälsningar Lena
De två bilderna av stare är mina favoriter; så fina i vårdräkt.
- hawk
Svar från Lena Holm 2018-04-01 17:07
Tack Håkan,
jag har nog inte tänkt på det så mycket förut men stararna är helt otroligt fina i vårdräkt. De glänser och skiftar i färg på det mest häpnadsväckande sätt när de sitter i solen. De verkar dock vara väldigt medvetna om detta själva :-)
Hälsningar Lena
Väldigt härliga fågelbilder du tagit, allt från svanar till rovfågel. Glad Påsk :)
Svar från Lena Holm 2018-04-01 17:08
Tack Joakim,
det är ju en kollektion från flera dagar och så här års händer det mycket.
Hälsningar Lena
Härliga fågelbilder! Bilderna på Staren sticker ut lite extra i mina ögon. Glad Påsk // Mats
Svar från Lena Holm 2018-04-01 17:09
TAck Mats,
visst är staren vacker!
Hälsningar Lena
Fina bilder! Havsörn ser man ju och då över Föret. Tar ofta en tur över Kungsängen, men orkar sällan bära med stortelet. Det borde jag göra...Dock, vid fälten efter Östunavägens avtag till 77:an kryllade det av tofsvipori tisdags. Mycket stare också. Och vid fälten öster om Finsta, hur många gåsaflockar som helst. En trana vid Penningby. Ja, det är nu det händer.
Svar från Lena Holm 2018-04-01 17:11
Tack Gunnar,
ja havsörnen passerar rätt ofta och jag tycker det är så coolt. Jag kan bara gå ut från mitt kontor och med lite tur är den där :-) Det händer mycket just nu och man borde bära den "tunga kameran" varje dag. Men jag hinner inte ....passar på när det går.
Hälsningar Lena
Du utnyttjar verkligen ljuset för att ta många bra bilder! Många fågelarter har du lyckats fånga i härligt vårvinterljus. Favoriten är den vingliga landningen i bild fyra. Både kul och en fin bild med snön som bakgrund.
Glad Påsk!
Bjarne
Svar från Lena Holm 2018-04-01 17:12
Tack Bjarne,
det här är ju en kollektion från flera dagars spanande och det händer så mycket just nu.
Glad påsk,
Lena
Nu börjar det hända en hel del, sakta men säkert här hemma. Såg första tranorna och ett gäng sångsvanar i går. Och Doris ( "min" duva, ) anlände hit i veckan
Du visar upp en hel radda fina bilder här ! Kul med stararna som härmar ljud :-)
Och visst är fjädrarna vackrast där dom skall vara.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2018-04-01 17:16
Tack Ing-Marie,
visst ska fjädrarana sitta på fåglar och då kan man njuta av dem som t ex de praktfulla stararna i bästa vårkostymen. Gäss och även enstaka tranor har kommit till oss och det händer massor varje dag. Jag har bestämt mej för att kunna skilja på olika gäss i år och tar bilder samt pratar med alla "proffsskådare" jag stöter på. Kul med Doris. Fåglar man känner igen betyder lite extra.
Hälsningar Lena
Mycket trevliga bilder Lena.
Jag var också förbi tornfalkarna vid ladan i början av veckan för att kolla läget, honan satt i holken och hanen på en stolpe halvvägs ner till ladan och åt på en sork, dom ser ut att ha det bra så jag hoppas på tillökning någon gång i juni/juli :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2018-04-01 17:17
Tack Fredrik,
det är mycket "trafik" vid ladan men man kan ju hoppas att det vant sej och inte bryr sej så mycket. Jag ser också fram emot en lyckad häckning till sommaren.
Hälsningar Lena
Många fina fågelbilder var det här och gott om vårkänning i fjällvärlden. Har inte varit ut på vårspaning än, haft fullt upp med bilköp och teståkning, kul det också men såg ett vårtecken i fågelvärlden; våra duvor har kommit tillbaka. Har inte sett dem på hela vintern och så har hela familjen rådjur börjat samla ihop sig här, förmodar att de väntar på att mina krokusar och tulpaner ska komma upp.
Svar från Lena Holm 2018-04-01 17:20
Tack Margareta,
ni har era egna säkra vårtecken förstår jag. VI hade en praktfull rådjurshanne inne på tomten i går morse. Han kollade äppeltillgången och smaskade i sej lite fågelfrön. Kul med duvor som man känner igen. Jag vet ju också att ni har koll på "era" rådjur och de väntar säkert på lite smaskiga lökar. Mumma för växande rådjurskid :-)
Hälsningar Lena