En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Första advent

Den här helgen ska det hända en del i hemmet, vissa traditionella juldekorationer ska fram. Ljusstakar, röda dukar och röda gardiner i köket samt våra ulltomtar (3 st). Ljusslingan ute hade sambon redan satt upp. Pysslet inne tar ungefär en timme att fixa och är mest mysigt. Jag rycktes med av stämningen och bakade en sats saffransdrömmar. Gudomligt goda....

Den älskade gamla kakburken kom fram och nu är den full med drömmar. Min sambo satte golvfoder i sitt nyrenoverade rum när jag pyntade och bakade. På söndag kunde vi flytta tillbaka hans skrivbord, datorer och prylar från matsalen och överallt där de stått de senaste veckorna. Äntligen lite ordning och reda.

En liten cocktail (gimlet) på lördag tillsammans med familjen i London och Texas via zoom. Fast i Texas dricker de förmiddagskaffe. Mitt under mötet stod plötsligt en råbock utanför fönstret (där ljusen brinner bakom Fredrik) och tittade in. Den ville dock inte vara med på bild.

Småfåglarna besöker flitigt restaurangen som nu är öppen med tre matningar. ISO 5000, inte så stor idé att vara ute.

Söndag eftermiddag och vi har flyttat tillbaka en massa saker till Fredrik rum. All tvätt är avklarad och undanplockad. Dax att tända det första adventsljuset och värma lite glögg. Eftersom det går så fort att värma glögg på en induktionsspis gjorde jag allt klart innan dvs tände ljuset, tog fram pepparkakor och ädelost, tände lite mer mysbelysning...

...sen upptäckte jag att det inte gick att värma glögg. Spisplattorna var svarta och det kom bara enstaka blipp och blink när man vred på knapparna. Efter en snabb koll av de få saker som går att kolla kunde vi bara konstatera att spisplattorna inte fungerade längre. Värmde glöggen i mikron. Är det första advent ska det vara glögg och vi avnjöt den i soffan med en kort överläggning om hur vi enklast får tag i en ny spis. 

Till middag hade jag planerat pannbiff med stekt lök och kokt potatis. Nu hade jag inga plattor på spisen men ugnen fungerade fortfarande. Pannbiffarna blev utmärkta i långpanna i ugnen men en del av löken blev bränd. Jag skulle nog ha lagat löken separat och vaktat den bättre. Potatisen var också lätt att laga i ugnen. Jag halverade dem så det inte skulle ta en evighet. Hur gott som helst.

Nu börjar en ny vecka, utan spisplattor...men med goda rester.

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-11-27 21:17 | Läst 989 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Mysigt inlägg !
Tråkigt med plattorna men tur att ugnen fungerade.
Jag har också pysslat en del i helgen, bakat saffransbullar med mandelmassa och druckit den första glöggen.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2022-11-29 17:59
Tack Ing-Marie,
det är sånt som händer med vitvaror idag. De håller inte hur länge som helst. Jag gillar inte att baka bullar för det är så kladdigt, men du är säkert proffs på det. Med mandelmassa låter gott.
Hälsningar Lena
Julpyssel är trevligt. Vi gjorde det mesta igår utom glöggen som jag gjorde klar idag. Vi har ett recept från en kompis som blir bra, vi har minskat mängden socker bara.
Trist med spisen.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-11-29 18:00
Tack Bengt,
intressant med egen glögg. Vi håller oss till den som går att köpa på Systembolaget. Spisen har krånglat till och från tidigare.
Hälsningar Lena
Några steg fram och ett tillbaka. Skönt att få klart ett rum innan jul och få tillbaka prylarna dit, spisen var ju ett bakslag. I Danmark har vi precis tvärtom, vi har fungerade spisplattor men ugnen la av för en fem år sedan. Har funderat på en ny spis ett tag, men man klarar sig ändå utan ugn, värre med plattorna. Fick också upp julpyntet igår, gick ganska snabbt tycker jag, en timma kanske inkl lite dammande först. Saffransdrömmar låter ju gott, jag bakar väldigt sällan/aldrig småkakor men vörtbröd bakade jag i helgen. Så då har inledningen av julen startat. Fint dokumenterat
Svar från Lena Holm 2022-11-29 18:03
Tack Peter,
det är skönt med rummet och att få ordning igen. Spisen måste vi ha en ny för jag behöver definitivt både plattor och ugn. Vi har inte ens en vattenkokare eftersom induktion går lika fort. Jag bakar aldrig bröd men kan till nöds göra småkakor som inte är en kladdig deg som måste jäsa :-) Jag minns att du har berättat om dina brödbak.
Hälsningar Lena
En mysig och händelserik advent, rekommenderar induktionsspis vid nyköp. Ny inomhusslinga idag och bakade sirapssnittar.
Svar från Lena Holm 2022-11-29 18:05
Tack Stefan,
absolut induktion, det har vi haft i över 15 år. Oslagbart när man lagar mat och dessutom lätt att hålla rent. Sirapssnittar låter gott. Jag tror det är samma som skurna kolakakor. Det händer att jag gör sådana också.
Hälsningar Lena
Juligt och trevligt ser det ut. Kul med regelbunden kontakt med familjen i London och Texas, datorer är inte så dumma ändå! Vi har just druckit vår första glögg i eftermiddag, smakar alltid bra, hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-11-29 18:08
Tack Björn,
pandemin gjorde det till en rutin att höras en stund på lördagar, när det passa alla och vi är hemma. Datorer kan man ha till mycket ja. Glögg på advent är också en tradition.
Hälsningar Lena
Trevlig helg med julbak m.m du haft. Den gamla kakburken har vi sett tidigare. Kul att den hänger med.
Fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-11-29 18:57
Tack Johnny,
det var ju inte så värst bra fotoväder så det passade att pyssla inomhus. Kakburken kommer fram till jul :-)
Hälsningar Lena
Fina bilder…och vilken fin kakburk!
Själv är jag ganska lat gällande adventstraditioner - men en stor röd stjärna har jag fått upp. Får räcka 🙂
Mmm, så mycket gott! Bilden på blåmesen är toppenfin!
Hälsningar, Bjarne