En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fortfarande på väg

Jag hade ställt klockan på ringning 04:45 och tittade yrvaket upp när den väckte mej. Wow, dimma! Jag måste ut. Jag knölade på mej lite kläder inne i bilen och kröp ut genom ena sidodörren. Lite bökigt är det ju att sova i bagageutrymmet.....Det var ingen dimma, bara imma på insidan av bilrutorna....

Nåja, väl ute var det bara att ta fram kameran. Det såg ut att bli en vacker gryningsmorgon....

...och plötsligt vaknade en flock kajor. Vilken morgonsång!

Jag gick ner på den breda fina spången vid Naturum och konstaterade snabbt att knölsvanarna tog sovmorgon.

En flock skrattmåsar flög i cirklar runt svanparet och utstötte sitt vanliga skränande, men svanarna lät sej icke störas av några morgonpigga "chokladdoppingar" 

" - God morgon kära Du."

Jag valde Doppinggömslet denna morgon och där simmade både skäggdoppingar och ett par gråhakedoppingar. Solen kom dock aldrig fram ordentligt och ljuset var ganska dåligt.  

Det roligaste fåglarna att titta på utanför gömslet visade sig vara skrattmåsarna. De höll på med heminredning, eller i bästa fall någon sorts rede.  

Blandade byggmaterial fraktades i skytteltrafik till den lilla ön där de hade slagit sej ner.

Ibland uppstod meningsskiljaktigheter över någon särskilt lämplig pinne.

Byggandet var långt ifrån den avancerade och välplanerade pungmesen som jag såg innan jag åkte från Uppsala. Här verkade det ibland som att de inte riktigt visste vad de skulle göra med materialet när de väl kom fram med det....

Ni ser ju själva hur den där pinnen placerades. Eller så ligger den bara där tills en hona tar hand om den och stoppar den där den hör hemma. Hur gåsen står ut att bo mitt i en skrattmåskoloni kan man ju bara undra över. 

Jag gick mot bilen för att äta frukost och fortsätta min resa. En sävsparvshanne satt på ett plank och sjöng för full hals. Jag såg inte till några honor.

Efter två kokta ägg på knäckebröd med kaviar drog jag söderut, mot Flyinge och storkarna.

Hej så länge, Lena

Inlagt 2018-05-02 19:59 | Läst 1735 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Skäggdoppingen var fin. Fin soluppgång, tranorna brukar flyga in till trandansen i soluppgången, men du var väl på fel sida för det. Ja skrattmåsarna är förfärliga, jag lämnade snabbt gömslet i Varberg då det var typ 500 skrattmåsar utanför som pratade i mun på varandra, ingen lyssnade där kan jag säga.

Inte dumt det där att sova i bilen, det har jag ifs inte gjort på 20 år, men det hade ju varit fint att stanna i en fågellokal och få dessa morgon o kvällsbilder
Svar från Lena Holm 2018-05-03 20:14
Tack Peter,
jag var på fel sida för att se inflygande tranor men jag hade valt det. Skrattmåsarna låter lite illa men de är kul att titta på när det håller på i sina kolonier. Jag tycker det är OK att sova en natt någon gång ibland i bilen. Det är dock lite småknöligt att ta sej in och ut samt att man måste komma ihåg att reducera larmnivån innan man låser in sej.
HÄlsningar Lena
Härliga bilder Lena! Fin start på resan.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2018-05-03 20:11
TAck JOhnny,
det här var bara början på en mycket lång dag med många fina synintryck och mycket bilder blev det.
Hälsningar Lena
Fortsatt fint tycker jag! Jag gillar Skrattmåsar, dom känns inte så 'brutala' gentemot andra fåglar som Fiskmåsar och trutar ibland kan vara! Tror Grågåsen har valt att häcka bland Skrattmåsarna med insikten att den får ett bra skydd i Skrattmåskolonin.. Det är många andra arter som också gärna häckar nära eller i en Skrattmåskoloni ! För mig är det en 'barndomsfågel' som alltid funnits i omgivningen! 'Chokladdoppingen' som min barndomskamrat Martin kallade den.. :-)
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-05-03 20:10
Tack Jan,
ja det är nog ganska tryggt att ligga bland en flock skrattmåsar och då får man väl ta oljudet. Jag såg även kanadagås som låg bland skrattmåsar. Håller med om att de är kul fåglar att titta på, i synnerhet när de håller på med bobygge, parning och sedan när ungarna kläckts. Vilket familjeliv!
Hälsningar Lena
Grymma bilder och svårt med någon favvo men dubbelsvanen och flocken kajor är härliga.
Stor variation på måsbilderna blev det också och flertalet får ju höga stilpoäng..
Flyinge nästa, jaja nästan nästgårds från mej då ;) ska bli kul att se vidare öden och äventyr..
Svar från Lena Holm 2018-05-03 20:08
Tack Gunte,
då har du sett storkarna som bor på taken. Jag tyckte de var helt underbara och de kommer i nästa inlägg. Dubbelsvanen kunde jag inte motstå för de låg snyggt där mitt emot varandra och kajorna livade ju upp gryningsbilden lite.
Hälsningar Lena
Vilken härligt resa du gjort och vilka fina bilder sedan! Ska bli kul att se fortsättningen!

Hälsar
Eva
Svar från Lena Holm 2018-05-03 20:06
Tack Eva,
just denna dag blev väldigt lång och det kommer mycket mer.
Hälsningar Lena
Väldigt fina och stämningsfulla bilder! Gillar också skäggdoppingen särskilt. Och på skrattmåsarna har du fått en uttrycksfull serie, verkligen rolig att bläddra igenom. Hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2018-05-03 20:06
Tack Björn,
skäggdoppingarna är speciella och jag gillar när de tittar ner i vattnet. Det ser fåfängt ut men de spanar antagligen bara efter något ätbart.
Hälsningar Lena
Fina bilder från din morgon! Något bland det bästa är förväntningarna inför en tidig fotomorgon, tycker jag. Första blicken ut genom fönstret och sedan inte veta vilka överraskningar morgonen skall bjuda på. Ser fram mot storkarna! Ha det bra! Yvonne
Svar från Lena Holm 2018-05-03 20:04
Tack Yvonne,
ja visst är det en skön känsla och denna morgon hade jag fortfarande tre dagar av förväntningar framför mej. Just den här dagen blev fullspäckad med fågelupplevelser och det här är bara en bråkdel av vad som dök upp.
Hälsningar Lena
Fint litet reportage! Läcker bild med kajorna tycker jag.
Svar från Lena Holm 2018-05-03 20:03
Tack Mats,
kajorna var en av höjdpunkterna på morgonen. Det kommer mer inlägg från resan.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det her er jo en "Rigtig" fotoblog !
En dagbog med tekst og billeder - suverænt.
Spændende at følge dig på din videre færd.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2018-05-03 20:02
Tack Erik,
kul att du tycker det. Annars råder det ju lite delade meningar om vad en fotoblogg bör innehålla här på FS.
Hälsningar Lena
Ha, lite skillnad på dimma och imma, men du hade ju kunnat fotat lite inifrån bilen :-)
Så kul att spana på fåglars beteende och byggnadskunskaper, en rolig episod har du fångat här.
Rätt skönt att vara ute ensam ibland och bara göra det man känner för.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2018-05-03 20:00
Tack Ing-Marie,
jag tänkte faktiskt tanken att ta upp kameran där inne i bilen, men kom av mej när kajorna började flyga mot den rödlila himlen. Det var faktiskt skönt att bara göra lite som man ville och jag ändrade mej ibland spontant och åkte åt ett annat håll eller så blev det tvärstopp när jag såg något vackert. Skåne kom jag dock till ändå till slut.
Hälsningar Lena