En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Gott och blandat

Under midsommarhelgens dyk blev det lite "gott och blandat" bilder på djurlivet som det ser ut vid denna tid på året. Här en snultra med en mängd vita sjöpungar i bakgrunden.

En leopardfläckig smörbult sneglar misstänksamt på mej och får en blixt "i ögonen". Den retirerar in i mörkret men är snart ute och kollar igen.

Vår färggrannaste fisk blågyltan visar upp sej i all sin prakt. Det här är en hanne som också kallas blåstråle. Honan är lite mer diskret i färgerna och kallas rödnäbba. En hanne har oftast ett harem med honor runt sej. Om den hannen dör kommer den största honan att omvandlas till en hanne. Finurligt ordnat i fiskvärlden.

En väldigt liten simpa.

Bägarkoraller hittar man nästan alltid på västkusten om man kommer ner under 20 m djup.

Så här kan de se ut om bara den ena blixten slår....Jag hade en del problem med den vänstra blixten (antagligen blixtkabeln) och fick lite spännande ljussättning ibland.

Det här är ett till exempel då bara en blixt slog från höger sida. En vanlig anemon blir lite annorlunda.

Den skulle ha sett ut ungefär så här.

Ibland är en hel yta täckt av anemoner.

De här färggranna anemonerna kunde jag inte motstå trots att jag har mängder med bilder på dessa i arkivet.

Virvelmaskarna är en utmaning att placera skärpan på. Det kan vara ägg som man ser på mitten eller så har den ätit en stor portion av något orangegult.

En nakensnäcka som kan vara en linjeborstnuding enligt boken Svenska nakensnäckor av Malmberg och Lundin. De kan dock vara lite luriga.

Det här är i alla fall en sjöhare, den är jag säker på. Den har intagit en av sina "glädjeposer" om jag får tolka stilen och den blir en passande avslutning på denna resa.

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-07-04 18:54 | Läst 1928 ggr. | Permalink

"Vilka fantastiska bilder...igen! Så kul att få följa med ner under ytan i dina bilder. Hur häftigt är det inte med naturen, honan omvandlar sig till en hane!! Ha de gott! Daniel"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vackra bilder. Mycket färgglatt även i svenska vatten. Blågyltan var vacker i sin blåa ränder. Simpan ser giftig ut, som det skulle ligga på botten med sina taggar
Svar från Lena Holm 2019-07-04 20:20
Tack Peter,
det finns mycket som är vackert i svenska vatten. Fjärsingen är nog mer giftig än simpan men inte så lätt att hitta.
Hälsningar Lena
Hej,
Mycket imponerande bilder. Spektakulära får oss ovan ytan.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2019-07-04 20:22
Tack Bob,
det är vanliga motiv för en dykare på västkusten men inte helt okomplicerade att fånga på bild.
Hälsningar Lena
Jag säger bara Wow! Vilken bildserie.
/Sven
Svar från Lena Holm 2019-07-04 20:24
Tack Sven,
kul att du tittar in på mina undervattensbilder. De dyker upp lite då och då. Det här är vanliga djur från vår svenska västkust.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Dejlig og underholdende fotos og tekst - som sædvanlig.
Jeg stopper mest op ved nummer 1 og 3. Det er smart og noget nemmere med køns skiftet hos "Blågyltan" end hos menneskeracen.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2019-07-04 20:26
Tack Erik,
det förekommer naturligt könsbyte hos flera fiskarter och de blir även "funktionsdugliga" för de har anlag för både hanliga och honliga könsceller. Lite mer avancerade än däggdjur.
Hälsningar Lena
Riktigt fina bilder igen, och vackra! Blågyltan har jag sett flera gånger, känns nästan som den kommer från mer tropiska vatten.. Som du säger, bilderna med bara en blixt blev också riktigt bra!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-07-07 19:53
Tack Jan,
man får ju improvisera lite när tekniken strular. Jag har beställt en ny blixtkabel, den har varit med länge.
Hälsningar Lena
Njuter av dina bilder och kunskapen du delar med dog av. Alltid lika intressant. Virvelmasken blev en favorit
Svar från Lena Holm 2019-07-07 19:54
Tack Bengt,
de platta randiga maskarna är en utmaning att få till och jag har fotat dem så många gånger utan att bli helt nöjd.
Hälsningar Lena
För mig är de exklusiva mycket vackra.
Mvh Tommy
Svar från Lena Holm 2019-07-07 19:55
Tack Tommy,
kul att du gillar bilderna. Det är vardagsliv på västkusten, men då måste man kunna dyka för att få se det. Jag delar gärna med mej.
Hälsningar Lena
Vilka fantastiska bilder...igen!

Så kul att få följa med ner under ytan i dina bilder.

Hur häftigt är det inte med naturen, honan omvandlar sig till en hane!!

Ha de gott!

Daniel
Svar från Lena Holm 2019-07-07 19:57
Tack Daniel,
det är lite lättare bland fiskar att byta kön för de bär oftast på båda anlagen från början så det kan t o m bli fullt fungerande, inte bara en individ som beter sej och ser ut som det motsatta könet. Det finns flera exempel på fiskar som byter kön "när det behövs".
Hälsningar Lena
Lika fascinerande varenda gång att se alla färger och former. Naturens uppfinningsförmåga är oändlig. Det är ju djur- och blomstervärlden ovanför vattnet också, så varför skulle den inte vara det under? Men för mig som aldrig dykt är trollbindande vackert. Bland alla fina bilder fastnar jag särskilt för blågyltan men också virvelmasken. Är det mun eller något annat i höger ände? Hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2019-07-07 20:04
Tack Björn,
de små "hornen" kallas randtentakler och sitter i framänden. Där finns en munöppning även om den inte syns. Det finns 4500 arter av sk plattmaskar men det står väldigt lite om dem i mina böcker. De har dock en typ av minne för om man utsätter dem för ljusblixtar och samtidigt en elektrisk stöt utvecklar de en betingad reflex. Om man delar på en plattmask kommer båda delarna att överleva och växa till sej samt komma ihåg samma reflex.
Hälsningar Lena
Fantastiska och vackra saker som finns där under ytan och bilderna går inte av för hackor..Den lilla haren ser nästan ut som en liten snäll gris i plytet..
Lästa om att det dykt upp giftiga fjärsingar i södra sverige...akta vad ni sätter fötterna..
Mv/Gunte..
Svar från Lena Holm 2019-07-07 20:07
Tack Gunte,
sjöhararna har en charmerande uppsyn och jag gillar dessutom att man kan se deras ögon. Som dykare "sätter man inte ner fötterna" för då virvlar det upp en massa skräp i vattnet och då rör det till sikten (oavsett om man fotograferar eller ej). Fjärsingar brukar vi fotografera i Lysekil, på ca 5-6 m djup strax utanför kallbadet.
Hälsningar Lena
Otroligt vilka färger och former. Alltid lika intressant att se din bilder och information om motiven. Dock tror jag mig ha dålig uppfattning om storleken på alla fiskar och snäckor m.m.
Sten
Svar från Lena Holm 2019-07-07 20:12
Tack Sten,
jag förstår att det är svårt att bedöma storleken om man inte har något känt föremål att relatera till. De två första fiskarna är ca 10-12 cm långa medan blågyltan nog var ca 30 cm, eller möjligen större. Simpan var bara ca 3 cm. Virvelmasken och sjöharen var nog 2,5 till 3 cm, nakensnäckan något mindre. Bägarkorallerna är ca 2 cm i diameter och anemonerna av olika storlek med på dessa bilder sällan större än 5-7 cm.
Hälsningar Lena
Härliga bilder, fr.a. korallbilderna nästan som fyrverkerier!
Och sen vilka namn på fiskar; simpa, gylta, smörbult, snultra... :) Låter nästan som de smeksamma nonsensnamnen jag kallar hunden för ibland.
//GöranR
Svar från Lena Holm 2019-07-07 20:14
Tack Göran,
men underliga fisknamn borde du väl vara bekant med eller får man inte upp sådana när man fiskar som du gör? Simpa borde väl ändå vara en gammal bekant. Bägarkorallerna ser jag ofta men bara måste experimentera med för de är så läckra.
Hälsningar Lena
gorred 2019-07-07 22:14
Nja, det är inte de fiskarna jag letar efter när jag är ute och fiskar, och visst är jag bekant med fisknamnen som sådana. Däremot tycker jag det är lite märkvärdiga namn, märkvärdiga ur ett positivt synsätt, och gulliga, ungefär som de nonsensnamnen jag kallar hunden för när man gullar med henne, du vet, gärna med rösten nästan i falsett...