En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Grannfejden i Dalkarlskärret

Idag gjorde jag en tur till Dalkarlskärret efter jobbet och fick en actionladdat uppvisning av sothönsen. Visst har jag sett att sothöns kan bråka lite men inte slåss med karatesparkar som de gjorde idag. Det är ffa revirstrider på våren enligt fågelboken, men dessa försvarar uppenbarligen sina revir fortfarande. Här är det inledningsvis lite spänt och uppburrat.

Sedan kommer anfallet explosionsartat. Båda fötterna på en gång!

Kolla in fotarbetet! Värsta rovfågeltricket!

Båda fötterna mot varandra, här blir det lite stillastående kamp. Annars gick det oftast för fort för att jag ens skulle hinna se vad de gjorde, men bilderna visar ju tekniken.

Det här är nog inte en "high five"....

De är två vuxna fåglar med och stöttar slagskämparna. Jag gissar att det är hannarna som slåss och honorna som hejar på. Om någon vet att det förhåller sej på ett annat sätt får ni gärna berätta.

Ungdomarna var också med och jagade på med gälla skrik. Kolla in ungen till vänster som gapar för fullt. Fajten svänger fram och tillbaka. Ibland är den ena eller den andra slagskämpen helt nertryckt under vatten.

Det blir väldigt skvättigt ibland.

Tillfälligt lugn. De hämtar väl andan antar jag. En telning lägger sej i med oroliga skärande läten. Kolla in hur den bakre fågeln laddar inför nästa fajt. 

Anfall!!!

Fler ungdomar vill lägga sej i. 

Även ungfåglarna visar tendenser till att vara lite kaxiga. Men bara i utkanten...

Här kommer en fullträff...

...som i nästa ögonblick plattar till motståndaren rejält. Slagsmålet mattas av. 

Några av ungdomarna drar ut på kärret. De två stridande paren simmar åt olika håll. Ingen vann är min gissning. När de fixat till sina fjädrar såg allt ut som vanligt.

Jag hade egentligen tänkt lägga ut något helt annat idag, men det här var ju svårslaget. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-07-22 19:35 | Läst 2157 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Minst sagt svårslaget, en rolig och intressant studie av revirstrider.
mvh
Bengt
Svar från Lena Holm 2019-07-25 22:11
Tack Bengt,
det var en spektakulär show.
Hälsningar Lena
Ja tusan vilket liv I baljan det blev här då...och rejäla boxhandskar har dom ju också..
Blir väl kanske inte några skador att tala om annat än ett stukat självförtroende hos någon..Väldigt kul serie och fint fångat, påminner om fasantupparnas kamp..
Mv/Gunte..
Svar från Lena Holm 2019-07-25 22:16
Tack Gunte,
jag tror inte att de skadar varandra nämnvärt mer än möjligen stoltheten. Det kan se tufft ut med revirstrider ibland men det mesta är nog maktkamp och prestige.
Hälsningar Lena
En bildserie av högsta kvalitè. Har sett liknande bilder många gånger men det här slår nog allt.
Sten
Svar från Lena Holm 2019-07-25 22:17
Tack Sten,
en mycket uppskattad kommentar från någon som jag vet har sett väldigt mycket :-) Ibland har man turen att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt.
Hälsningar Lena
En synnerligen lyckad serie. När sådant händer är ju normalt någon buske ivägen eller annat som hindrar fotografering. Riktigt kul att du fångade det så väl. Starar är ju lite på samma sätt när de samlas runt fallfrukt, och det är endast med kamerans hjälp man kan se hur vad som egentligen sker. Toppenbilder!
Svar från Lena Holm 2019-07-25 22:19
Tack Stefan,
det var nästan kusligt bra för jag stod på en brygga och hade solen i ryggen. Bästa parkett! Stort tack för din fina kommentar.
Hälsningar Lena
Det är inga små fossingar de där fåglarna har heller, blir rejäla smockor.
Häftig bildserie på aktiviteten.
Svar från Lena Holm 2019-07-25 22:20
Tack Margareta,
sothönsen har väldigt häftiga fötter. Inte vanliga simfötter utan något som ser mer "högteknologiskt ut". Det var en häftig upplevelse :-)
Hälsningar Lena
Den som eventuellt har påstått att naturfoto och actionfoto inte går att kombinera blir rätt överbevisad om motsatsen här! Läcker serie och bra berättelse. Tredje bilden sticker ut för mig här!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2019-07-25 22:22
Tack Bjarne,
visst är tredje bilden riktigt häftig, jag kan bara hålla med. Det kan bli mycket action i naturen ibland om man vet var man ska leta och har lite tur.
Hälsningar Lena
Intressant och dramatisk bildserie. Den fjärde bilden från slutet "fullträffen" tycker jag sticker ut extra mycket, en riktig "fullträff" :) Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2019-07-26 11:44
Tack Mats,
visst är det en tuff bild :-)
Hälsningar Lena
Härliga action bilder på sothönorna, dom kan då hålla på dom :)
Du såg inte till gråhakedoppingarna och deras unge när du var där ?
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2019-07-26 20:33
Tack Fredrik,
trots att jag var helt överväldigad av uppvisningen som sothönsen gav när jag precis anlänt så spanade jag runt en del. Jag såg en vuxen gråhakedopping på väldigt långt håll men det var allt. Jag kunde inte stanna längre än drygt en timme, men de kanske är där trots att jag inte såg dem.
Hälsningar Lena