** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Gryningstur i Skåne

Min första morgon i Skåne och jag var förstås ute när solen gick upp. Här stannade jag som hastigast vid Revingehed och fångade en bild på solen i dimman. 

Det var rejält med dimma, för mycket faktiskt. Hade inte Google maps sagt att jag skulle svänga här för att komma till Vombs ängar, hade jag sett den här vägen (trots att jag varit här flera gånger förut). 

Vombs ängar var vitt och en ensam sädesärla på tråden var det enda jag kunde se. I dimman tyckte jag att det tassade en räv, men det visade sej vara en storspov...inte så bra fotoljus alltså.

Jag tittade på himlen strax ovanför horisonten och solen hade gått upp. 

Den här haren satt precis vid vägkanten och lät sej fotograferas genom den öppna sidorutan. Det var på tok för mycket dimma för att köra längs vägen vid Vombs ängar, så vad skulle jag göra nu.

Jag passerade sakta genom hästgården som ligger i anslutning till ängarna. Fölet hade inte vaknat ännu, stoet njöt av att äta frukost i lugn och ro. 

Den här parveln är lite äldre och vaknade när jag öppnade bildörren. 

Jag dröjde mej kvar en stund vid hästhagarna och det var lite mysigt att stå där och titta på dem. Hästarna verkade också förvånade över min närvaro så tidigt på morgonen och flera kom fram till stängslet för att kolla in besökaren. 

Jag övervägde några olika alternativ var jag skulle åka och bestämde mej för att köra mot Vombs fure. Jag hade passerat den skylten förut och det är i skogen, där borde det inte vara så dimmigt.

Jag kom till en parkeringsplats i skogen och promenerade längs en stig i samma riktning som en dam med kamera och kikare gått precis när jag kom.

Efter några hundra meter kom jag fram till Gröne damm och där var det förstås dimma, men nu var det hanterbart och makalöst vackert. 

Några gräsänder kom inflygande och i den här miljön spelar det inte så stor roll vad det är som landar.

Det är vackert vilket som. 

Sothönsen bjöd förstås på uppvisning. 

Hela tiden kunde man också höra det här paret kuttra. Det är smådoppingar och när de inte dök pratade de hela tiden med varandra. En annan melodisk sång som också hördes runt dammen var sommargyllingen. Minst två individer satt någonstans i träden vid vattnet och sjön av hjärtans lust. Vi var fyra stycken som spanade efter fåglarna men ingen lyckades få syn på någon av dem. Hannen är knallgul med svara vingar, det borde inte vara så svårt.

När klockan passerat sju och dimman började lätta på vattnet lämnade jag Gröne damm för ett leta efter storkar. Jag hade förstås en plan var jag skulle hitta dem.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2023-05-28 20:36 | Läst 1073 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Wow vilka bilder, känner att jag har svårt att hitta ord på dom men om jag skriver magiskt så känns det rätt. Verkligen magiska bilder! -Snygga kompositioner!
Svar från Lena Holm 2023-05-29 21:22
Tack Morgan,
jag bli glad över dina berömmande ord. Först kändes denna morgontur misslyckad för det var helt tjockt på sina ställen men vartefter tiden gick blev det väldigt fint.
Hälsningar Lena
Vilken fantastisk resa du har haft. Det kanske kommer mera?
Skimmeln i dimman är ju bara så vacker. Ja de flesta bilderna.
Jag önskade att jag hade mod att ge mig iväg på liknande utflykter.
Inspirationen väcks ändå att försöka fota lite mer av det jag har runt omkring mig.

Hälsningar Lena :)
Svar från Lena Holm 2023-05-29 21:25
Tack Lena,
jo, det kommer mer bilder från Skåne. Jag tyckte också att skimmeln blev fin i det ljuset och dessutom gillar jag att den inte hade någon grimma. Det krävs inte så mycket mod för att köra till Skåne och ta in på ett vandrarhem. Vart man ska åka kan man lista ut genom att läsa i Artportalen och fråga någon skåning som fotar fåglar här på FS.
Hälsningar Lena
Härligt, och vackra bilder här även med dimman! Ja, lätet av sjungande Sommargylling sitter i ryggmärgen.. sen jag hört den vid flera tillfällen nere i 'norra lunden' vid Ottenby på Öland, senast för kanske 25 år sen.. En gång hördes den samtidigt som en Svart Stork låg och skruvade över lunden.. Det kändes 'utländskt'..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-05-29 21:27
Tack Jan,
dimma kan vara lurigt och det var definitivt för mycket när jag åkte ut, även om det varierade mellan olika platser. Sommargyllingen är också lurig men den sjunger mycket melodiskt och sången är lätt att känna igen. Jag hörde den även dagen efter då jag stannade till här, men fick aldrig se den.
Hälsningar Lena
Makalösa bilder! Älskar träden i dimman! Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-05-29 21:28
Tack Nina,
jag passerade de träden mitt på dagen i strålande sol och jag kunde inte förstå varför jag hade fotograferat dem. Men när jag såg bilden med dimma insåg jag att de var rätt läckert ändå.
Hälsningar Lena
Kul att läsa om sina trakter, men jag har faktiskt aldrig varit vid Gröne damm. Har kört in i skogen i den norra vägen där de på vintrarna har haft fågelmatningsstationer. Sommargyllingen är otroligt svår att upptäcka, så jag har aldrig gjort ett försök vid Gröne damm, ser man till Artportalen så är det nog bara några procent som rapporterar att de ser den. Men det var vackert där på morgonen i dimman, fina bilder där.

Hade en sommargylling vid Stureholm för några år sedan, då vi hörde den i säkert en timme men såg inte skymten av den. Såg att fyra biätare passerade Falsterbo igår, det hade också varit något att fotografera.

Tror inte du hade sett så mycket mer på ängarna, saknade t.o.m storkarna som alltid brukar vara där. Vår se när mina bilder från Vomb som jag tog för en månad sedan kommer ut 😊
Svar från Lena Holm 2023-05-29 21:33
TAck Peter,
jag har ju också varit i Vomb med omnejd många gånger, men aldrig svängt in där det står Vombs fure. Insåg inte att det låg en lite fin pöl mitt i skogen. Sommargyllingen var intensiv men helt omöjligt att upptäcka. Vi ska snart till Öland och där kan man ha tur och få se biätare, vi får väl se. Jag såg storspovar på ängarna och tofsvipor men inte så mycket mer.
Hälsningar Lena
Wow, vilka morgonbilder:) Så vackert med dimman, trädraden i andra bilden, hästarna och så vid dammen förstås. Magiskt!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-05-29 21:34
Tack Bjarne,
först kändes denna tur som ganska misslyckad för det var alldeles för dimmigt, men det artade sej bättre när jag fick syn på vissa detaljer samt hästarna och sedan hittade till dammen. Det blev en fin tur ändå.
Hälsningar Lena
Vilken resa och vilka otroligt vackra bilder du bjuder på!
Vet inte vilken som sticker ut mest i denna serie. De blir så grymt vackert med dimman även om skogsstigen med solen som lyser upp är väldigt fint också :)
Svar från Lena Holm 2023-05-29 21:37
Tack Joakim,
det var alldeles för dimmigt när jag kom ut denna morgon men det artade sej bra efter en stund. Det var fint i skogen men svårt att visa på bild hur det såg ut påstigen. Det kommer nog några fler bilder innan jag ska iväg med sambon på en annan tur.
Hälsningar Lena
Verkligen vackra bilder du fångat. Härligt med dimma.
/ulla
Svar från Lena Holm 2023-05-29 21:37
Tack Ulla,
det var för mycket dimma från början men det löste sej efter ett tag och även när jag hittade till dammen.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det er nogle meget stemningsfulde billeder med tågen, som endnu ikker lettet.
Jeg synes så meget om billederne med hestene - især nummer 1 i den lille serie.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: som sædvanlig fin tekst.
Svar från Lena Holm 2023-05-29 21:39
Tack Erik,
för din fina kommentar. Det var för mycket dimma från början och jag blev så glad när jag såg hästarna för där var det inte fullt så dimmigt och de var så fina. Sedan artade det sej till en mycket angenäm morgon.
Hälsningar Lena
Sagolikt vackert, hela vägen! Suveräna hästbilder och ännu finare fågelbilder. Håller med Morgan, magiskt! Vilken tur genom Sydsverige du gör :-)
Svar från Lena Holm 2023-05-29 21:41
Tack Björn,
det var fint när jag kom fram till hästarna och det inte var fullt så dimmigt i alla hagarna. Jag såg ju motiven :-) Jag stannade i Skåne några dagar så det kommer nog fler bilder från resan.
Hälsningar Lena