En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hägerrapport från Råstasjön

Så här såg det ut när vi kom till Råstasjön idag och man skulle nog ha ägnat sej åt annan typ av foto än just fåglar. Jag bytte till 24-105 en kort stund för att få med dimman och solen. Men man vill ju inte byta objektiv titt som tätt så efter dessa bilder blev det 420 mm igen. Jag skulle ju fota hägrar...

Men det var vackert ljus och rimfrost i träden eller kanske det är dimfrost, som Jan beskrev i en tidigare blogg.

Det var mängder med folk vid Råstasjön som rastade hundar, åkte skridskor eller skidor, barn som åkte pulka, joggare etc. Hägrarna då, kanske ni undrar?....

Det satt inte där de brukar...utan man fick titta upp.

Det satt en mängd hägrar högt upp i trädtopparna vid den plats där de normalt brukar sitta på marken eller i de lägre träden/buskarna. Deras matlådor var på plats men där fanns nog ingen mat för tillfället.

Vi tänkte att någon lite flyguppvisning kan de kanske bjuda på, så vi väntade kvar en stund.

En och annan häger lättade och flög runt en sväng innan den landade i träden igen.

När jag precis plockat fram en lunchmacka landade plötsligt en häger på marken. Med smörgåspåsen mellan tänderna riktade jag kameran mot fågeln.

Tur, för den satt inte stilla lång stund utan lättade ganska omedelbart från marken...

...och jag fick några skott på den då den passerade mej. Den här får bli dagens bild 21.

Ljuset ändrades när den passerade. Tyvärr hade bilden efter denna en stolpe mitt i...

....ljuset ändras ytterligare och på nästa bild är det finaste ögonblicken över.

Avslutar med en vacker nötskrika som kom fram vid utfodringen bakom tennishallen. Vi såg även rödhake och bofink, samt de vanliga småfåglarna och mängder med koltrast. Vattenrallen ville inte vara med på bild men den var där enligt andra besökare.

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-01-21 16:55 | Läst 3745 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Många fina bilder där! Nötskrikan tycker jag är riktigt fin fågel. Kul med hägrarna upp i träden, den som landade under lunchen var ju riktigt fin. Jo dottern som bor i Uppsala skickade fina vinterbilder med snö, rimfrost och solen som bryter igenom dimman, tyvärr var det inte något sådant väder här nere i Skåne /peter
Svar från Lena Holm 2018-01-21 18:37
Tack Peter,
jag är van vid att hägrarna sitter på marken eller betydligt lägre ner i träden runt sjön. Det här var något nytt för oss. Tur att det landade en i alla fall. Den förhöjde dagen och nötskrikan, som inte alls är så lätt att få på bild tycker jag.
Hälsningar Lena
Fina bilder på både fåglar och miljöer. Förutom "dagens bild" gillar jag bilden på hägern som kom lagom till lunchmackan extra mycket// Mats
Svar från Lena Holm 2018-01-21 18:35
Tack Mats,
jag har nog blivit lite bortskämd med att fota hägrarna sittande på marken ganska nära så just den bilden känns som att jag tagit många gånger förut.
Hälsningar Lena
Hej,
Vit snö ger en fin bakgrund till denna ståtliga fågel.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2018-01-21 18:34
Tack Bob,
ja, hägern gör sej bra mot snö.
Hälsningar Lena
Fina bilder fick du i alla fall! Kanske tar mig dit nån gång framöver, nu när jag har bättre med tid.. Här var det ett magiskt fint vinterväder idag, både dimma och/eller sol, dessutom vindstilla och hyfsat med minusgrader! Vackraste vinterdagen hittills tycker jag!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-01-21 18:34
Tack Jan,
jag ser fram emot en eller flera rapporter från din dag. Jag insåg redan i bilen att just denna dag hade stor potential fotomässigt.
Hälsningar Lena
Mycket vackra fågelbilder, och jag tror att den landade framför dig för att den fick syn på smörgåspåsen. Sedan det här med objektiv ja, det känner jag till. Har mindre kameror nu, då kan jag ha 2 om halsen ibland, men det är svårt.
Svar från Lena Holm 2018-01-22 18:52
Tack Stefan,
nja, hägrarna är inte så "på hugget" när man bara har smörgås. Men den kanske trodde det var strömming.....Min sambo vill använda sin kamera själv annars kan jag ha två kamerahus med mej även om det är lite knöligt.
Hälsningar Lena
Bra bilder på flygande häger Lena. Jag blir alltid lika förvånad och fotosugen när jag ser hägrar i träd trots att jag vet att de brukar sitta där :-)
Svar från Lena Holm 2018-01-22 18:53
Tack Mikael,
på denna plats finns det gott om dem och de brukar som sagt sitta på både marken och i träden på olika nivå.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder, och hägern är ju fantastiskt fint fångad. Ha det gott!
Svar från Lena Holm 2018-01-22 18:54
Tack Mikael,
jag är glad att jag fick en som flög förbi på nära håll.
Hälsningar Lena
Hägern med ett ben i snön gillas. 😊 Den visar så väl vilken grann teckning de har i sin dräkt.
Svar från Lena Holm 2018-01-22 18:56
Tack Ragnar,
de är mycket vackra när alla fjädrarna växt ut till sin fulla längd. De ser ut att vara klädda i överrock med en alldeles särkskilt vacker halsduk tycker jag.
Hälsningar Lena
Kul att det var en som poserade lite extra så du fick bra bilder. Lite kul att se dom i träden också tycker jag.
Läste ett inlägg om att det var säkert för att det var så mycket människor på sjön som dom flydde upp i träden, och det kan väl stämma.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2018-01-22 18:58
Tack Ing-Marie,
ja det kan nog ha med allt folk att göra för det var mängder på isen som åkte skridskor och det fanns inte så mycket plats för hägrarna mer än precis vid iskanten. De flög lite i alla fall och det var nog bara att invänta att någon skulle komma ner. Dock lite kallt om fötterna att stå stilla.
Hälsningar Lena
Härlig rapport tack! Synd att hägrarna inte satt på marknivå. Men det var väl fullt drag på isen med alla människor. Blev fina flyktbilder i alla fall och fina bilder på nötskrikan.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2018-01-22 19:00
Tack Johnny,
ja det var mycket folk på isen och man kan ju förstå att det blir störda och sitter i träden istället. Nötskrikan överraskade, jag tycker de brukar vara lite svåra att få på bild annars.
Hälsningar Lena
Väldigt fina bilder på häger och nötskrika!
Svar från Lena Holm 2018-01-22 19:01
Tack Wolfgang,
hade lite tur denna gång och fick en av var som "poserade".
Hälsningar Lena