En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hägrarnas bobestyr

Stockholmshägrarna har nu flyttat till sina vår- och försommarresidens vid Isbladskärret på Djurgården. Precis som Jan påtalade från sin tur förra veckan var det inte alls så många par i år som det brukar vara. Men det stod också ensamma hägrar i vassen på ön som inte verkar "ha fått till det". Det fanns bostäder lediga så det kanske kan bli något mer par...Här är det en som bygger ut i alla fall.

Så här kan det se ut. Ganska rörigt bland bon och grenverk. De stora fåglarna får tråckla sej in med sina långa pinnar. Det blåste dessutom i lördags och man såg att de alla hade ungefär samma inflygningsteknik. 

Här kommer det mer bomaterial.

Honan tar emot och fixar in den nya pinnen i boet.

Det verkar som att de inte bara bygger utan också vänslas lite med varandra. 

Man kan fota hägrarna från två håll och få ganska olika ljus men tillgången på motiv varierar också, och det står förstås en del träd i vägen där det är som bäst att spana på dem. Avståndet är rätt långt och jag använde 1.4 extender på mitt 100-400 tele. 

Man kan ju undra hur de väljer ut sina bopinnar. Här kommer en som vi fick möjlighet att studera lite mer i detalj.

Den landade och valde ganska snabbt den här pinnen. Inte så mycket tanke kändes det som. 

Nej, den dög inte.

Den plockade i lite av varje och fick tag i den här. Jordig och blöt, dessutom mycket tyngre. Den kasserades också. 

Här verkade den bestämma sej ganska snabbt. Det här var precis en sådan pinne som frun efterfrågat, eller chansar den bara?

Den här drog den i alla fall iväg med.

Nu ville jag ju förstås se om pinnen skulle accepteras hemma i boet, men det låg förstås dolt inne bland grenarna så vi fick aldrig se hur det slutade.

Avslutar med några vackra starar som kom förbi när vi fikade. De vitkindade gässen hade inte kommit när Jan var här men nu hade de anlänt, likaså en snatterand. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-03-29 19:15 | Läst 1701 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul att se, påminner om ett nystartat koloniområde med byggaktiviteter på de olika tomterna
Svar från Lena Holm 2021-03-31 20:22
Tack Peter,
det är lite arbetsplats för hemmabyggare och det pysslas på många av bona även om det inte var fullsatt ännu. Det är kul att stå och titta på dem. Det är lite vingligt att komma in bland träden med stora pinnar när det dessutom blåser.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Herlig serie.
Nummer 8 og 12 er mine favoritter.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2021-03-31 20:23
Tack Erik,
det var kul att stå och titta på en specifik häger och hur den mer eller mindre slumpmässigt plockade bland pinnarna innan den bestämde sej för vilken den skulle ta.
Hälsningar Lena
Kul att se deras bobyggande. Gillar serien när den ska hämta en gren till boet. Och starnarna är så fina. Ser ut som en stjärnhimmel deras fjäderdräkt. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-03-31 21:00
Tack Johnny,
det var kul att få se en häger som landade så pass bra till att vi kunde se den välja bland pinnarna. Jag kunde inte motstå stararna även om jag inte alls fick till så bra närbilder som Jan. Det kom faktiskt en mycket överraskande regnskur.
Hälsningar Lena
Jättebra bilder här! Hägrarna blir extra fina när det samtidigt finns en bakgrund som det gör i flera av bilderna här.. miljön är viktig! Så är det nog, de Vitkindade anlände nog ett par dar efter att jag var där. Blir det nån extra fin dag i veckan så ska jag nog ta första cykelturen dit och runt Djurgården, det är en härlig eftermiddagsrunda!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2021-03-31 20:58
Tack Jan,
bakgrunden blir som bäst när man fotar från Kärleksstigen med medljus. Det är fin färgenskala på träden så här års. Ha en fin cykeltur och då kanske vi får en ny rapport hur det ser ut med antal hägrar och även andra fåglar.
Hälsningar Lena
Härlig serie bilder på hägrarna. Speciellt det här med att välja rätt pinne. Helt klart att det inte är första bästa som duger. Ja, man verkligen undra vad det som krävs för att just en pinne duger bättre framför en annan. Spänsten i pinnen, potentiell bärkraft, vattentålighet, hur den fungerar ihop med tidigare pinnare i boet etc. Det skulle vara intressant att veta vilka preferenser som ställs på boets första pinnar.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2021-03-31 20:56
Tack Jörgen,
de första pinnarna i dessa bon lades för många år sedan och de bättras sedan på år efter år. Jag undrar hur mycket de väljer egentligen. Valet denna fågel gjorde verkade inte så genomtänkt, men den tog i alla fall inte pinnen med blöt jord på.
Hälsningar Lena
Tänk att man kan göra bon med sådana små pinnar! Fast många små strån blir förstås något till slut. De har nog listat ut hur man bygger bäst. Kul och trevlig serie på de fina hägrarna!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2021-03-31 20:54
Tack Bjarne,
de har ju bättrat på dessa bon under ganska många år och en del har t o m en plattform som bas, för att få hägrarna att häcka här.
Hälsningar Lena
Jag tycker att hägrarna är jättehäftiga till utseendet! Och häftigt bo också de håller på att bygga...Har de verkligen samlat in alla dessa pinnar, i år???? Eller finns det kvar några halvbyggda bon från tidigare år? Som de bara kan bättra på lite?
Kul att få se bilder på iaf (för en stadsmänniska =)!
Svar från Lena Holm 2021-03-31 20:53
Tack Lena,
de bättrar på bon som funnits där i flera år. En del av bona har t o m plattformar som byggts av människor för rätt länge sedan, för att få hägrarna att häcka där. Det är coola, stora fåglar som navigerar i trädkronorna med sina långa pinnar.
Hälsningar Lena