En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Har ni grönsiskor? (och snö?)

Eller är alla hos oss? Inte alla förstås, men vi har ett väldigt stort gäng just nu och de har nästan tagit över en del av fågelrestaurangen.

Det går ett gäng på marken också och de plockar i sej frön i en rasande fart.

Jag tog några närbilder genom vardagsrumsfönstret och när jag tittade på dem i datorn slog det mej hur vackra de är. 

Huvudet är inte enfärgat svart och runt den gula halskragen kan man ana ett vitt/ljusgrått band. Väldigt fina eller hur?

De sitter i en syren och titta vilka knoppar! Vi har inga blåsippor som Peter har men det händer ändå små saker i naturen (det var i lördags). 

" - Fyller ni på frön nu?"

Jodå, vi fyllde på med frön, även på söndag. 

Sen blev det måndag och Franklin drog in över Svealand. Fast det var ju inga stormbyar så den heter inte Franklin hos oss, bara oväder med kraftiga vindar och snö.

Då blev det förstås kaos i restaurangen...

...ingen ordning alls och alla på en gång. Dubbel så många verkade det vid lunchtid.

Jag upptäckte också att det var en gråsiska bland all de gröna, åtminstone för en kort stund. 

Snön fortsatte vräka ner och trots att jag numera är på jobbet nästan varje dag, var jag glad att jag kunde välja idag och dessutom hade tagit hem såväl dator som rätt material. Regionbussarna slutade köra klockan tre i Uppsala. En sån här dag hade jag inte valt att åka kollektivt, vare sej med tåg eller buss.

Nu har jag  just avslutat vinterns tyngsta skottning. Det hade kommit betydligt mer snö än på bilden ovan.

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-02-21 19:55 | Läst 1222 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Många fina bilder, jag har fågelmatning vid sommarstugan och var där igår och fyllde på med frö och talgbollar. Majoriteteten av gästerna var talgoxe, blåmes, entita och nötväckan. Jag hörde domherren men såg den inte vid matningen. Snö har det kommit lite men också hunnit med att smälta bort, för tillfället blåsigt och isande ute.
Svar från Lena Holm 2022-02-22 21:21
Tack Morgan,
det är de gäster jag vanligen har också och där vi har talg får de nu samsas, för grönsiskorna har tagit över fröautomaten. Vi brukar få besök av domherrar tidigt på våren och ibland rödhake. Koltrastar har vi också och de är de enda som skrämmer bort grönsiskor, tillfälligt.
Hälsningar Lena
Aah, så fina! Det är känsligt med grönsiskor, tycker jag. Som barn hade jag nämligen en burfågel som var en grönsiska som sjöng så fint. I sommarstugan stack han iväg, när vi höll på att städa buren. Han flög till ett träd vid sjön, en al och var borta några dagar. Sedan kom åskvädret och störtregn under natten och nästa dag kom han tillbaka,
men då hostade han, fick kanske lunginflammation och dog. Detta var 1956. Hoppas att Dina grönsiskor klarar kylan och snön! Men de har ju aldrig varit i stugvärmen! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2022-02-22 21:25
Tack Wolfgang,
jag kan förstå att grönsiskor har en speciell betydelse för dej. De gillar verkligen alkottar och det är nog en bidragande orsak till att de är många nu för det var en bra säsong för alkottar förra året. Det var nog tufft ute för småfåglar igår men vi hittade bara en som av okänd anledning inte klarade sej, eller så hade den flugit på någonting.
Hälsningar Lena
Nej så snygga pippisar har jag inte, mest dom vanliga. En Grönfink svischade förbi häromdan..Gråsiska skulle vara kul, aldrig sett nån faktiskt..Tungsnö har det kommit men regnat bort ganska fort igen.
Men dom tömmer ju ett rör med finfrö på en dag, solrosrör håller 2-3 dar.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-02-22 21:28
Tack Gunte,
vi har skalade solrosfrön för att det inte ska bli så skräpigt och det går åt mängder. Dessutom servar vi med lite jordnötter och talgblock (i bur). Jag upptäckte idag att det var minst två gråsiskor precis innan jag åkte till jobbet. I natt har blötsnön knäckt ett av syrenträden så nu finns det grenverk runt hela restaurangen för de små.
Hälsningar Lena
Dom har även hittat hem till oss. Vi har inte sett till dom alls under vintern men idag kom dom till vår restaurang. Dom sitter och svajar på dom snöklädda grenarna i stormbyarna som passerar. Så otroligt nätta och söta. Superfina bilder!! Ja, du milde så mycket snö det har kommit och trafikinformationen har gått varm på radion. Maken har varit ute och skottat flera gånger. Tycker nog att det får räcka med snö nu...
Mvh Susanne
Svar från Lena Holm 2022-02-22 21:32
Tack Susanne,
vi brukar se några stycken men de senaste dagarna har de nog blivit 10 gånger fler än normalt. Vi har skalade solrosfrön i automaten och det verkar de tycka är smasken. Koltrastarna och hackspetten får passa på när siskorna tar paus, vilket inte är ofta. Jag var ute och skottade i går kväll, blöt och tung snö. När jag fått av snön från bilen fick jags skotta igen. Men nu har det slutat och blivit kallt istället.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Vi har hverken Grønsisken eller sne her i Roskilde, men det blæser "helt hen i vejret", som vi siger her.
Du har haft travlt med at holde øje med hele den bande af frøspisere :-)
Foto nummer 4 og 6 er mine favoritter.
Med mange venlige hilsener fra Erik
Svar från Lena Holm 2022-02-22 21:34
Tack Erik,
vi har väldigt vitt och vackert nu men det kändes lite onödigt för det var nästan lite vårkänning för några dagar sedan. Nu går det massor med frön för även om det slutat snöa så är det rejält kallt och de är ju så små så de bränner en väldig massa kalorier för att hålla sej varma.
Hälsningar Lena
Grönsiskor har jag ibland, hade några i Jordbodalen sist jag var där, värre är det med snö. Eller värre ska jag väl inte säga eftersom jag inte vill ha något mer, räckte med det i december. Dottern kämpade sig till arbetet i Danderyd med buss och tåg igår, hon kom fram iaf. Har inte haft någon fågelmatning på några år nu, då min första fågelmatning på kolonin blev ett fiasko, hade hängt upp några kulor och när vi kom dit så fanns det inte en enda småfågel utan tomten var full av skator och gråfågel, det var som en film från Hitchcock. Kanske hade det gått bättre med en riktig matare? Fina närbilder du fick där. Ser ut som du hade kunna få några fina flygbilder också om du zoomat in lite mer
Svar från Lena Holm 2022-02-22 21:40
Tack Peter,
jag såg i morse att det faktiskt är minst två gråsiskor bland de gröna och snö har vi absolut fått tillräckligt nu. Under natten knäcktes en av syrenerna som siskorna sitter i så nu får vi röja en del till helgen. Just nu har de massor med "sittplatser" i anslutning till restaurangen så det passar nog bra. Det funkar inte med flygbilder där den här mataren hänger för det är för mörkt, i synnerhet när det är mulet. Jag kan aldrig får så korta slutartider och ISO blir högt fast det är snö.
Vi har talgblock i en bur så större fåglar inte kan komma åt och dessutom får småfåglarna äta ifred. Det har fungerat utmärkt.
Hälsningar Lena
Det var roligt att se så många Grönsiskor vid din fågelrestaurang Och visst är det en vacker liten fågel det syns på tydligt på bild 3 och ett fint porträtt fick du också på Gråsiskan sedan är jag glad att inte vara ensam att fota genom fönstret.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2022-02-22 21:44
Tack Stig,
jag har fotat mängder med fina fågelbilder genom treglasfönster och det går utmärkt. Man tappar en del ljus och det blir inte riktigt samma tryck i färgerna som om man är ute, men det kan man kompensera för. Jag kommer dessutom väldigt nära för fåglarna bryr sej inte om att jag finns bakom rutan (så länge jag inte rör mej häftigt). En sån här dag var det dessutom varmt och trevligt att stå inne, ute hade inte varit tänkbart.
Hälsningar Lena
Fina bilder av en vacker fågelart. Har en stor flock med grönsiskor även vid mitt fågelbord, men tyvärr ingen gråsiska vad jag sett än. Ett riktigt oväder igår och jag är på väg ut nu för att röja bort så mycket snö som möjligt. Skönt att du kunde arbeta hemifrån och slapp ge dig ut på vintervägarna. Ha det gott! Yvonne
Svar från Lena Holm 2022-02-22 21:49
Tack Yvonne,
jag har varit ute och kört idag och det var vinterväglag med nedkörd snö som bildat is och spår. Såg innan jag åkte hemifrån att det är minst två gråsiskor och att syrenen som de sitter i har knäckts under natten av den tunga snön så det blir att röja träd till helgen.
Hälsningar Lena
Bra bilder på en trevlig fågel! Siskor 'allmänt' är lite av vinterfavoriter tycker jag! Jodå, dom finns här också men jag ser dom då och då och alltid nere vid strandpromenaden utefter Årstavikens strand, och då är det i de Alträd med dess små kottar som dom håller till och klänger runt i, de träden brukar vara de som växer närmast strandlinjen här. Hade nog en flock på kanske 50 individer för ett par veckor sen en sen eftermiddag, jag stod c:a 1 m. ifrån en individ som fortsatte klänga runt bland kottarna, de första jag såg i vinter var på Djurgården strandnära och även nära Isbladskärret i slutet på november, men den här vintern har jag inte sett några Gråsiskor alls.. Andra vintrar ser jag mest Gråsiskor, de två arterna varierar stort är känslan! Tror ni har fått mer snö än vi i Stockholm, en hel del regnade bort igår på eftermiddagen, jag hade +4,5° då, men senare frös det på och lite ytterligare nederbörd kom som snö, så det är i alla fall helt vitt här nu..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-02-22 21:55
Tack Jan,
det snöade från ca 6 på morgonen och till sent på kvällen, ibland väldigt kraftig och det blev så tungt på grenarna att ett av syrenträden som siskorna sitter i knäcktes. För några år sedan, då det också var mycket snö, fick vi plötsligt hundratals gråsiskor. De tömde flera foderautomater per dag och inga andra fåglar kunde ta sej fram till matningen utom talgen som de inte rörde. Sedan dess har jag knappt sett gråsiskor. Grönsiskor brukar det dyka upp några ibland men inte alls så många som vi har nu. Men en orsak är väl att det fanns väldigt mycket alkottar förra säsongen.
Hälsningar Lena
Vilka fina bilder på grönsiskan fin fågel Vi har jättemånga ca 40 de skrämmer bort andra fåglar de skriket och skall fram och äta här var många pilfinkar och bergfink de är borta några blåmes och talgoxe är kvar Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2022-02-22 21:57
Tack Gert,
hos oss har de i princip tagit över en automat och där är det bara koltrastar och hackspetten som kan skrämma bort dem, tillfälligt i alla fall. Vi har också ett talgblock i en bur och där håller de andra småfåglarna till. Bergfink har vi dock inte sett några på flera år.
Hälsningar Lena