En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Här ser man i alla fall direkt vad det är!

Till skillnad från mina abstrakta måsar i förra inlägget råder det här ingen tvivel om vad huvudmotivet är. Pampig havsörn in från höger och det gick förstås undan.

Den passerade vår båt och vände sedan om...

...spanade in bytet som låg på ytan alldeles för nära vår båt, vilket den bestämde sej för att strunta i.

Jag har ju en 100-400 zoom men i det här läget förmådde jag inte att ändra den från läget 400 mm. För att inte bara ena vingen skulle vara klippt har jag beskurit bilden ytterligare lite.

Den store kommer in för att plocka fisken som är en ynklig mumsbit för en så stor fågel, som dessutom har familj.

Här är örnen precis bakom båten dvs på det avstånd en fiskgjuse normalt plockar fisken. Wosh, den svepte förbi vid ytan och det kändes ännu närmare...

De begav sej direkt mot land och vi kunde höra andra örnar skrika inne bland växtligheten. Den har visst två stora ungar och de ville helt klart ha frukost.

Örnen kom en gång till, det tog inte ens speciellt lång tid. Denna gång flög den ut och satte sej på en stor sten till vänster om oss på rätt långt avstånd. Den satt en stund och vi slängde ut en fisk samt flyttade båten så det skulle bli ett mer örnanpassat avstånd. Efter en stunds funderingar lättade örnen och kom flygande mot fisken på det mest fotovänliga sätt.

 

Nästan lite nonchalant sveper den med sej fisken i de stora klorna. Helt klart ett lätt byte.

Den visade upp sej ytterligare någon bråkdels sekund...

...innan den vek av mot skogsbrynet och den hungriga familjen som vi för övrigt inte såg skymten av (men de hördes).

Bilderna är tagna under en fotoutfärd med Lars-Erik Eklund som driver "Birdphoto Sweden" i Torshälla och ni som följer bloggarna här har sett bilder från utfärder flera gånger tidigare. Egentligen är det fiskgjuse som är huvudmotivet och visst fick jag se och fotografera fiskgjuse, men inte i den omfattning som Lars-Erik vill bjuda på, så jag fick rabatt på denna tur. Fiskgjuse- bilderna spar jag till en annan gång. För mej var det örnen som bjöd på de finaste ögonblicken.  

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-08-29 16:26 | Läst 2955 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det är många funderingar jag får när jag ser bilder från såna här speciella "fotoutfärder". Men visst kan bilderna ofta bli fantastiska. Den läckraste här tycker jag är bild 2, spännande vinkel på den! Och vilken kreation de bär på!
Svar från Lena Holm 2020-08-30 19:16
Tack Ragnar,
jag skulle kunna skriva en hel del om både för och nackdelar med den här typen av arrangemang bl a att bilderna blir väldigt likartade även om fåglarna gör som de vill varje gång. Jag skulle aldrig få den här typen av bilder annat än på en utfärd för jag har ett heltidsjobb och kan inte vara ute så mycket i naturen som krävs för att få de riktigt fina bilderna. Därför gör jag det här någon gång ibland, det är ändå en otrolig tjusning att se dem komma i luften och dyka mot bytet (även om det är en död fisk). Det är inte helt lätt heller, fåglarna beter sej sällan så väl som denna örn när den kom andra svängen.
Hälsningar Lena
Det är bara att gratulera till en fantastisk serie på den ståtliga örnen! Vilken serie, så fin 🙏🌟

Måste tillägga, det är ju precis såhär man helst ska se/uppleva en havsörn. I sin rätta miljö 🤗

Bild nr 3 blev favoriten!
Svar från Lena Holm 2020-08-30 19:19
Tack Joakim,
den vänder upp fint på tredje bilden :-) Visst är det en speciell känsla att möta dem så här, även om de dyker på en död fisk. Det var ett par med gjusar som lyckats föda upp tre ungar här denna sommar. Honan hade varit på hugget så fort båten visade sej, så de extra fiskarna som de fick hjälpte säkert till.
Hälsningar Lena
Joakim88 2020-08-30 21:18
Det spelar ingen roll om fisken är död tycker jag. Det är ju precis så den fångar en levande fisk också, nästan ;)

Vad kul att de fick 3 st ungar :)

Måste bara fråga, vet du eller har Lars-Erik sagt något om bona? Blir bara nyfiken om gjusens och örnens bo ligger nära varandra med tanke på att det är ju två "konkurrenter"?
Svar från Lena Holm 2020-08-31 07:50
Jag har aldrig sett var örnarna har sitt bo, det kanske inte går att se från båten. Örnfamiljen som vi hörde denna gång var ganska långt bort från fiskgjuseboet som vi passerade då vi åkte tillbaka mot bryggan.
Hälsningar Lena
Grattis! Otroligt fin serie och riktigt skarpa bilder, fint ljus också. Kan väl inte bli så mycket bättre. Eftersom det sådana närbilder så tycker jag inte det spelar så stor roll om det är himmel eller annat i bakgrunden, det blir ju perfekt ändå. Då saknar du kanske bara örn i skogsmiljö och i snöfall, eller har du redan det?
Svar från Lena Holm 2020-08-29 20:19
Hej Peter,
beträffande havsörn i snö så är det bland de bästa bilder jag lyckats ta någonsin och den bästa finns även i Galleri FS. Bifogar ett par länkar nedan. Jag satt i gömsle och fick i princip inga bilder alls men arrangören var generös och gav mej en ny sittning gratis. Då var förhållandena magiska med snöfall hela dagen och jag kom hem med 1700 bilder av örnar i snö + korpar och annat fint.

https://www.fotosidan.se/blogs/logholm/4-100-havsorn-i-sno.htm
https://www.fotosidan.se/blogs/logholm/6-100-en-heldag-med-ornar.htm
pdahlen 2020-08-29 20:44
Va fint, men då är ju du klar med örn :)
Oj oj vilka läckra bilder! Den har sån precision och snabbt går det. Gillar den första och den sista extra mycket. Lars-Eriks båtutfärd levererar alltid ett par bilder och minnen för livet. Ibland har det varit så mäktigt när örn kommer förbi att jag glömt bort att fotografera om inte Lars-Erik hojtat till :) Ser fram emot lite fiskgjusar också.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-08-30 19:21
Tack Johnny,
den första örnen överraskade och Lars-Erik hade inte ens satt på sin kamera. Sedan uppförde den sej exemplariskt men fiskgjusen vågade inte dyka så länge det satt en örn på en sten och spanade, även efter att den ätit tillräckligt.
Hälsningar Lena
Fantastiskt fint ljus i bilderna och skärpan perfekt.
En upplevelse att se dem så nära.
Svar från Lena Holm 2020-08-30 19:23
Tack Bengt,
ja det här är verkligen en speciell upplevelse och man blir nästan lite hög efter ett fint dyk då man vet att fokuspunkten satt där den skulle :-)
Hälsningar Lena
Hade egentligen räckt med sista bilden, den klår dom andra med örnlängder ;)
Bara ett litet obetydligt minus, den lilla braxen är snittad och är det enda som avviker från en helt och hållet naturlig fångst.
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-08-30 19:25
Tack Gunte,
den sista bilden är fin med färgerna och bakgrunden, det håller jag med om. Fisken är inte intakt som du påpekar men utan den hade jag aldrig fått bilder ens i närheten av dessa.
Hälsningar Lena
Hej Lena - WOW WOW och igen WOW.
Du gör det om och om igen - superfoton och supertext. Jag är fan !
Om man/jag MÅSTE välja en favorit blir det nummer 3, men det är helt orättvist över alla andra snygga bilder.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag var tvungen att kontrollera "Danska ornitologiska föreningen": Efter att havsörnen utrotades och inte fanns i DK från 1896, återvände den plötsligt 1996! År 2019 fanns det 85 häckande par och de 80 fick 130 ungar på vingarna och dermed nådde man över 1000 danskfödda havsörnar.
Svar från Lena Holm 2020-08-30 19:33
Stort tack Erik,
för dina berömmande ord. Alltid lika trevligt att du läser och tittar på min blogg. Så kul att havsörnarna har kommit tillbaka till Danmark och att de verkar gå bra för dem. Havsörnarna har ökat väldigt bra i Sverige också och jag tror att det finns i största koncentration i Mälardalen.
Hälsningar Lena
Vilken härlig serie på örnen mycket bra bilder på alla snyggt fotograferat Hälsningar. Gert
Svar från Lena Holm 2020-08-30 19:26
Tack Gert,
för dina positiva ord om mina bilder. Det var en härlig dag.
Hälsningar Lena
Men wow helt otroligt mäktigt så himla fina bilder du skapat och vilkeet väder...ljuset 👏
Svar från Lena Holm 2020-08-30 19:29
Tack Nini,
det var faktiskt för fint väder. Det var helt vindstilla vilket gör att fiskgjusarna har så bra sikt att de kommer dykande från väldigt svåra vinklar. När det blåser kommer de oftare rakt in mot båten där fotografen sitter. Örnen var en bonus och den dök fint bakom båten.
Hälsningar Lena
Superba bilder på havsörnen! Deras precision tycks orubblig. Förstår att det är mäktigt att få dem på så nära håll.
Torshälla har jag bara varit i i arbetssammanhang fastän mest på herrgården. Vi ingick en period i FFV som under några år hade huvudkontor i Eskilstuna och då ägde koncernledningsträffar och representation ofta rum på herrgården där, fö en mkt vacker herrgård.
Ser nu fram mot bilderna på fiskgjuse!
Svar från Lena Holm 2020-08-30 19:44
Tack Björn,
det här är en speciell upplevelse men trots allt arrangerad. Jag skulle dock aldrig få till liknande bilder om det inte vore för personer som Lars-Erik. Man tänker inte på att fisken är död när örnen kommer farande och det är tillräckligt svårt att sätta fokuspunkten rätt ändå.
Hälsningar Lena
Vad ska man säga? Helt otroligt bra! Härlig serie! Mycket bättre än Dina måsbilder :-)
Mvh
Wolfgang
Svar från Lena Holm 2020-08-30 19:46
Tack Wolfgang,
för din positiva kommentar. Havsörn smäller lite högre än mås :-) Men det blir ju en del "måsmöten" på en sån här utfärd.
Hälsningar Lena
Wow, vilken otrolig serie läckra och spännande bilder på örnen! I vackert ljus och skarpa och fina dessutom. Du fångar "vanlig flykt" och akrobatik och så kommer pricken över i med fiskfångsten på slutet! Kanonbra!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2020-08-30 19:47
Tack Bjarne,
man försöker ju hålla fågeln i sökaren när den börjar närma sej för att få med när den dyker och tar fisken. Det går ju inte alltid så här bra.
Hälsningar Lena
Brukar ibland känna att jag kan blir trött på alla vackra närbilder som jag ser på örnar. Men det beror nog mest på avundsjuka, att jag inte har lycktas få någon riktig Wow-bild på den själv :-)
Har haft tankarna på att besöka L-E igen. Men i år kom corona i vägen och eftersom jag gör de flesta turer med Lena K ( hon är ju i lite riskgrupp ) så har det inte blivit av.
Här fick du många vackra bilder på den mäktiga, men utan tvekan så vinner den sista bilden i mina ögon. Jag som allt som oftast ser bakgrunden som lika viktig som huvudmotivet. Och det är inte ofta man lyckas med det, plus att du fick ett underbart ljus också.
Grattis till den !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2020-08-30 19:51
Tack Ing-Marie,
du har rätt i att ibland blir bilderna man ser ganska likartade, fast alla dyk de gör är ju ändå unika. Jag bokade min utfärd för sent i år för fiskgjusehonorna hade redan dragit och de kvarvarande hanarna uppvisade inte alls den aktivitet vi väntade oss. Den sista bilden blev extra fin med den bakgrunden. Den vek inte av lika tvärt som efter första dyket.
Hälsningar Lena
Ja, det blir ju verkligen spektakulära bilder så här, när man får örnarna nära.. och det krävs nog en båttur med matning, eller en åtel med gömsle för att få så här skarpa och nära bilder! På min nya 4K Retinaskärm så är bilderna ruskigt skarpa! Det är du och Fredrik N. som kommer upp i den här 'nivån'..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-08-30 19:53
Tack Jan,
du har helt rätt i att den här sortens bilder får man bara om man bjuder dem på något gott. Kul att bilderna är fina även på din retinaskärm för man blir väldigt kritiskt när man sitter och redigerar. Solljuset var väl skarpt på dessa bilder så några är kraftigt redigerade avseende högdager och skuggor.
Hälsningar Lena
Oj vilka fantastiska bilder...(tänk att det kan bli så bra skärpa). Jag förstår att du måste haft en häftig upplevelse också....vilka maffiga fåglar!
Bild 5 uppifrån tycker jag dessutom är extra snygg med fina spretande vingar och vattenspegling....
Svar från Lena Holm 2020-08-30 19:55
Tack Lena,
det gäller bara att sätta fokuspunkten på rätt ställe och ha kameran ställd på seriebildtagning :-) Då blir det skarpt (för det mesta :-) Det var en jättefin morgon och en härlig upplevelse.
Hälsningar Lena
Grattis till en läcker serie Lena!
Undrade först hur du gjorde för att komma så nära för jag vet att du är bra på det. En fågelmatning av annan dimension...
Svar från Lena Holm 2020-09-02 07:40
TAck Hannu,
det här är ett kul sätt att komma nära stora rovfåglar. Inte så lätt som det kanske ser ut om inte fågeln kommer så galant som denna havsörn gjorde på sin andra tur. Fiskgjusarna var en större utmaning.
Hälsningar Lena