En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hej Gunnar, här är den!

Jag hade en 100-400 mm zoom med mej och hittade pilgrimsfalken på det mindre (östra) tornet. Antar att det var där du såg den. Kanske 800 mm hade kunnat ge en någorlunda bild men...det kanske räcker att få se den sitta där.  

Vid Upplandsmuseet fick jag syn på den här och även om det inte blir så stämningsfulla bilder är det ju lite kul att en strömstare fiskar i Fyrisån, mitt i centrala Uppsala.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-02-11 21:47 | Läst 548 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej,
Det kan man kalla domesticering.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2023-02-11 22:13
Tack Bob,
nej det kan jag inte riktig hålla med om. Domesticering medför en förändring som en djurart genomgår när den övergår från vild form till en av människan påverkad och mer eller mindre beroende form. Pilgrimsfalken i Uppsala domkyrka är inte i närheten av det. Den är snarast en opportunist som lärt sej att utnyttja tillgången till lättfångade byten (tamduvor) som en storstad kan erbjuda.
Hälsningar Lena
Opportunist,Ja men precis så. En som utnyttjar situationen. Jag har faktiskt sett pilgrimen ta en duva alldeles ovanför Centralbadet. det var liksom bara swosch och sen var allt över. Och det att pilgrimen inte jobbar på slump.Hen har suttit där i tornet och kollat in. Vilken ska jag ta…? Naturen är häpnadsväckande.
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2023-02-11 22:52
Tack Gunnar,
javisst, så går det till. Kul att du fått se det hända. Jag förstår att pilgrimsfalkar lärt sej att vissa platser i storstan är fördelaktiga och därför finns det en pilgrimsfalk i tornet på Uppsala domkyrka.
Hälsningar Lena
Härligt med pilgrimsfalk i ståtlig miljö, herre över lufthavet. Vi hade en familj i kyrktornet mitt i stan, med webbkamera i boet, tyvärr smorde någon gift på duvors ryggar, sen var det kört. Så fin strömstare.
Svar från Lena Holm 2023-02-12 20:39
Tack Stefan,
så oerhört tråkigt att göra något sådant. Men det är ju också någon som lägger ut bullar med vassa metallbitar i Malmö, för att skada hundar. Helt galet. Strömstaren är fin men den flyger ju i ån så det går inte att komma ner på en bra nivå för att fota den.
Hälsningar Lena
Härligt med Din pilgrimsfalk i sin för oss nya miljö. För några år sedan satt en under taket på Scandics höga hus här i Malmö. Det är tillgång till mat som bestämmer. På samma sätt ser man omvråk sitta på stolpar längs landsvägarna. Strömstare är en trevlig och rolig fågel! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2023-02-12 20:42
Tack Wolfgang,
det har varit en pilgrimsfalk i Uppsala domkyrka på vinter i väldigt många år. Det är inte samma individ utan när platsen "blir ledig" flyttar någon annan in. Mat finns det gott om och den har mycket bra utsikt från där den sitter.
Hälsningar Lena