En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Helgens höjdpunkter

Vårpremiär i växthuset. Lördagskväll åt vi middag ute. Visserligen med lite extra värme och belysning men mysigt var det ändå.

Förrätten var så enkel som en mogen avocado med lite vitlöksvinägrett. Enkelt (om man kan få tag i mogen avocado) och mycket gott. Middagen var kryddiga älgjärpar smaksatta med plommon och bacon serverat med en mangosallad och en het pepparrotssås. En höjdare och väldigt nyttigt för att vara en lördagmiddag, åtminstone från vårt kök. 

Söndag förmiddag åkte vi ut och spanade på alla de gäss som nu börjar landa runt våra breddgrader. 

Grågås, sädgås, någon kanadagås och kanske något annat....det ska i alla fall finnas på denna och bilden ovanför. Tofsviporna har också anlänt samt starar och sånglärkor.

Grågäss

Dagens höjdpunkt blev nog ändå kungsörnen. Avståndet är långt och bilderna kraftigt beskurna men det känns ändå lite extra att få se en kungsörn. Vi har fått se fantastiska bilder på kungsörn fotade från gömsle här på FS men när man bara är ute på en dagsutflykt blir det något annat tycker jag. Den fågeln satte helt klart lite guldkant på dagens utflykt.   

Avslutar med en nötväcka men näbben full av lera. De häckar gärna i gamla hackspettbon eller holkar och anpassar storleken på hålet genom att fylla i med lera. Finurliga små nötväckor minsann. Den här jobbade verkligen med att få med sej så mycket lera som möjligt.

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-03-25 17:59 | Läst 2731 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Visst är vårtecknen tydliga nu, även om den är försenad! Såg mina första Bofinkhannar idag i Tantolunden, det är en av flera fågelarter som verkligen visar att det är vår nu! Dom sjöng sin vanliga vårsång varvat med att dom bråkade lite om var revirgränserna ska vara.. om ett par veckor så kommer honorna, då ska väl allt helst vara klart! Ser ut som helgen varit fin! +9° har det varit här idag, första fikat ute på balkongen nu på eftermiddagen.. satt där ett par timmar!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-03-27 17:55
Tack Jan,
vi hade också 9 plusgrader i helgen och det var riktigt mysigt att vara ute. Fota utan vantar fungerade utmärkt.
Hälsningar Lena
Jag hörde många fåglar idag, men de dolde sig väl.
Å andra sidan var jag bara utrustad med ett 90 mm objektiv.
Så jag hade behövt komma nära.
Soligt och fint i alla fall.
Våren är på gång
Svar från Lena Holm 2018-03-27 17:56
Tack Bengt,
90 mm är lite klent och du inte står bland stadsmåsar med en brödpåse.
Hälsningar Lena
Få tag på mogen avocado kan vara riktigt utmanande, men gott när det finns, och härligt att förvandla middagen hemma till fest, annars kan det lätt bli trist tillvaro. Fin bukett fåglar annars, Nötväckans lera ja, när jag sett dem tror jag de flugit upp och murat inifrån, dvs inte suttit på stammen.
Svar från Lena Holm 2018-03-27 17:58
Tack Stefan,
jag har aldrig sett en nötväcka modifiera ett hål men jag kan tänka mej att det kanske är lättare från insidan. Avocado är verkligen gott men de är ruggit dyra och "opålitliga".
Hälsningar Lena
Grattis till en Kungsörn, den har jag inte än men det finns ju en del i Skåne så det kommer nog. Skönt att kunna köra igång utesäsongen. Förra året glasade jag in vår altan till uterum och detta gjorde jag i feb/mars så det var färdigt i slutet av mars. I år hade det inte varit möjligt att bygga uterum i denna kyla, så jag är glad det blev gjort. Men vi använde det till måltider nästan hela året i förra året och vi kör nog igång igen efter påsk.
Svar från Lena Holm 2018-03-27 18:00
Tack Peter,
jag ville ha en inglasad altan men som vårt hus ser ut tyckte byggmästaren att det skulle bli både knepigt att få till och dyrt. Hans råd var att göra något annat med pengarna och då blev det ett nytt växthus och en träaltan istället.
Hälsningar Lena
Härligt med vårpremiär i växthuset! Det ser verkligen jättemysigt ut! Ett sådant står på min önskelista. :-) Coolt med Kungsörn också! Har bara sett havsörn i krokarna där jag bor.

Hälsar
Eva
Svar från Lena Holm 2018-03-27 18:01
Tack Eva,
västhuset är toppen både att sitta i och sen att odla i under sommaren. Vi har mängder med små plantor på tillväxt inne just nu och bara väntar på att det ska bli lite varmare så de kan flytta ut i västhuset.
Hälsningar Lena
Ser mysigt ut i växthuset och trevligt att ut ock titta på fåglarna som anländer, betydligt trevligare än min lördag som bestod i störta delen av billetande. Min gamla bil bor numera på skroten i Falun.
Kungsörnsmöte var ju extra trevligt och många gäss var det.
Svar från Lena Holm 2018-03-27 18:02
Tack Margareta,
så bilen hamnade på skroten. Om man inte är road av att titta på bilar är det sannerligen inte kul att behöva leta efter en ny. Växthuset är en höjdare så här års.
Hälsningar Lena