En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hemma hos familjen koltrast

Det är i början av sommaren och fru koltrast ruvar i ett bo på vandrarhemmet i Otteby, Öland.

Här kom hannen med en matleverans, men det verkar som att honan är upptagen med att lyssna. Hon lägger huvudet på sned och ser ut som när man ibland ser koltrastar gå på en våt gräsmatta och lyssna efter maskar. Jag såg detta flera gånger och antog att de små var på väg att kläckas och gav små ljud ifrån sej. Det verkade i alla fall inte finnas några ungar i boet än.   

Vi tyckte att hannen var lite nonchalant mot honan och kom ganska sällan med mat till henne. Här har han i alla fall med sej en mask som hon får efter en stunds velande. Han kanske inte är så erfaren. Fåglar blir bättre och bättre på att sköta de här bestyren ju äldre de blir, då ökar också antalet flygga ungar.

De hade valt att ha sitt bo precis vid uteplatsen på vandrarhemmet. Strax ovanför den svarta stuprännan i vänstra hörnet låg boet. Jag provade att sitta en bra bit från boet och spana på hannen, men det verkade inte som att det var vår närvaro som fick honom att tveka. Han var lika oregelbunden oavsett om det satt folk ute eller ej. 

Sista kvällen vi var där stod det klart att familjen fått tillökning. Fyra eller möjligen fem små gapande näbbar kunde precis skönjas då de pockade på mat. Hannen har nu levererat en stor portion blandade larver.

Men han verkar ha svårt att bestämma sej för vem han ska mata. Han lämnar till slut ifrån sej maten, men vi ser inte hur den fördelas.

 

" - Varför piper de så? Jag stoppade ju precis in mat i dem! " Hårt jobb att vara fågelförälder.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-11-02 18:21 | Läst 403 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hehe en kul serie om alla matbestyr dom har dagligen, verkar vara fler våningen under som också har matbestyr för sig.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-11-03 06:54
Tack Gunte,
det är min sambo som grillar vår middag på "våningen under" fåglarna. Det tar nog ett år innan de lär sej att sköta rutinerna bra, det kan man ju förstå och hannen verkade definitivt vara en nybörjare.
Hälsningar Lena
Närgågna familjeporträtt ;-)
Fin serie på koltrastarna, de verkar ha hittat ett bra ställe för sitt bo.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2023-11-03 20:06
Tack Bengt,
det var nog en rätt trygg plats så länge de accepterade att det satt folk på vid borden frukost, lunch och middag. Jag tror att de hade vant sej. Dörren ut till altanen låg precis vid deras bo. Det gick folk ut och in hela tiden.
Hälsningar Lena
Fin serie och vackra bilder, kul du fick med ungarna på slutet. Jag har minst en familj som håller till på tomten i Danmark, om de nu är samma det vet man ju inte. De verkar iaf ha vant sig vid oss, så är vi ute och gräver i trädgården så kommer de hoppande och är bara någon meter bort och kollar av den nygrävda jorden. De har alternerat att häcka inne i förrådet eller i carporten, carporten är OK men i förrådet blev det fullständigt kaos med fågelskit på allt. Trevligt att ha dem så nära
Svar från Lena Holm 2023-11-03 20:16
Tack Peter,
det var vår sista kväll på Öland som jag upptäckte att ungarna kläckt så lite tur hade vi. Jag minns att du har visat bilder på koltrastarna som häckar vid er stuga i Danmark bl a från när de var i förrådet. Visst är det kul men kanske inte för nära, i alla fall inte i ett förråd.
Hälsningar Lena
Kul serie.
Turligt att ni hamnade just här och bra tajmat så ni även hann se ungarna.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-11-03 20:04
Tack Ing-Marie,
vi brukar bo på vandrarhemmet i Ottenby när vi är på Öland och är snabba att ta denna uteplats runt middagstid om vädret tillåter. Det här var dock första gången som vi var så sena att koltrastarna fått ungar. Vid tidigare besök har det varit mer uppvaktning och parning.
Hälsningar Lena
Fint med bilder från södra Öland så här i värsta höstrusket! Koltrast är den enda fågelart som jag haft inne i min lägenhet, har förstått att nån individ nån enstaka gång kan ta 'nattkvist' här, bukar upptäcka det när jag som vana tittar ut på balkongen det sista jag gör vid läggdags.. Och fågeln brukar inte återkomma sen.. i alla fall inte i närtid!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-11-03 20:02
Tack Jan,
hoppsan om en koltrast råkar komma in i sommarnatten. Bara de hittar ut är det väl ingen fara. Men de har ju tendens att bli lite stressade innan de hittar ut och då blir det ofta små lämningar efter dem.
Hälsningar Lena
ehrsa 2023-11-04 17:34
Minns nu att jag fällde ner markisen av nån anledning som jag inte minns.. Koltrasten satt då inne i hörnet högst upp på balkongen, och blev skrämd och flög då in till ljuset i lägenheten och satte sig på bokhyllan.. Då tände jag lampor på balkongen och hade dragit in markisen, sen gick jag sakta in och släckte alla lampor och då flög den ut på balkongen och vidare ut i mörka natten.. utan att ha lämnat 'nått' efter sig! Samma strategi använde jag på den Fladdermus som hade kommit in här en mörk augustinatt för ett par år sen, det funkade bra, med skillnaden att jag hade lockat ut den i köket (02:00) där jag lämnade den med stängd dörr men öppna fönster.. sen var den borta! Kul ändå!
Hej Lena.
Herlig serie og som saædvanlig meget seværdig.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2023-11-03 20:00
Tack Erik,
jag bjuder en sommarserie med bilder då jag inte heller kommer ut så ofta som jag skulle önska så här års. Dagsljuset räcker inte till.
Hälsningar Lena
En fin berättelse! De leveranserna ser lite osmakliga ut för oss men är färska och späckade med nyttigheter. Det går undan i fåglarnas värld när de får ungar, har sett talgoxar som ser väldigt slitna ut. Men det gäller i viss mån människor också. Tiden med barnen försvinner plötsligt. Grillen ser mycket praktisk ut, ska lägga den på minnet.
Svar från Lena Holm 2023-11-03 19:58
Tack Stefan,
när man ser maten som hannen kommer med i närbild ser det inte så gott ut, men den är i alla fall färsk och stora portioner ska det helst också vara. Grillen är helt perfekt för allt från fina köttbitar till fisk, korv eller grönsaker. Den är tillräckligt stor för att man ska kunna grilla "proteinet" till fyra personer och är man två kan man lägga på en hel middag. Primus gasgrill, bara att ställa upp på bordet (utomhus visserligen) och går att packa ihop en kvart efter att man stängt av den.
Hälsningar Lena
Här har du verkligen fått dom i närbild, intressant! Roligt att vara med precis när ungarna kommer, hälsningar/Björn
Svar från Lena Holm 2023-11-03 19:53
Tack Björn,
det var vår sista kväll på Öland som jag upptäckte att ungarna hade kläckt. Jag insåg att det var nära och det var kul att vi hann på uppleva det. Nu blev det extra press på pappa i familjen :-)
Hälsningar Lena