En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hökugglans sömniga söndag

I söndags åkte vi till Segersta gård för att försöka fånga en hökuggla på bild. Vädret var strålande och vi hittade ugglan ganska lätt. Det var ljust och slutartiderna skulle bli lovande. Vi såg båda fram emot flygbilder på den jagande ugglan. Men det tyckte inte ugglan.... Den satt och softade i solen....Flera fotografer var på plats och den stirrade ner på oss ibland....Vi väntade och väntade...

När den till slut bestämde sej för att jaga flög den åt "fel håll", tog en mus utom synhåll vid ett stall, satte sej skymd högt upp i ett träd och åt upp musen. Därefter parkerade den i en tall och fixade till fjädrarna lite. Sedan satt den där i flera timmar. Vi lämnade den, kom tillbaka senare och den satt fortfarande kvar.

Eftersom Hjälstavikens småfågelmatning var nära begav vi oss dit för att kolla in läget och äta matsäck. Under promenaden till matningen skymtade något vitt inne i snåren. En grupp stjärtmesar !

De hastade omkring inne i snåren och var inte alls så villiga att posera som Jans stjärtmesar i Tantolunden.

Vi fick till slut några villiga modeller inom rimligt avstånd och kunde njuta av de små "vita" bollarna när de jäktade runt i snåren.

Här var det betydligt mer fart än "hemma hos" hökugglan.

Hälsningar Lena

Inlagt 2017-02-15 17:12 | Läst 603 ggr. | Permalink(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
En hel hög alldeles sällsynt vackra bilder, helt i min smak. Hökugglan är exotisk för mig, hade inte hört talas om den förrän en gång när jag lugnt promenerade med kameran i en tallskog, och en bunt fågelskådare med typiska kläder och utrustning plötsligt dök upp och gick rakt fram till mig. De ställde upprepade frågor om en hökuggla där, och jag såg nog mest oförstående på dem.
Svar från Lena Holm   2017-02-15 18:07
Tack Stefan,
förra året lyckades jag få en bild på en hökuggla som flög snett mot mej. Min första uggla dessutom. Det blev inga flygbilder denna gång men stjärtmesarna satte ju lite guldkant på en fin dag i solen.
Hälsningar Lena
Fina bilder på Hökugglan det är inte så ofta man ser dem Var i Tosteberga och såg en Men de vackra stjärtmesarna är så fina och vilken tur för de är ganska så snabba Vilken tur att få fotografera så fina fåglar på en dag Ha en bra kväll Gert
Svar från Lena Holm   2017-02-17 16:52
Tack Gert,
vi fick en fin dag ute i solen och visst är de fina, både hökugglan och stjärtmesarna.
Hälsningar Lena
Kul, nu har man fått se en hökuggla och stjärtmesar. Fina bilder.
Svar från Lena Holm   2017-02-17 16:53
Tack Ingela,
ja det blev en fin dag.
Hälsningar Lena
Lyckliga du! En vacker och intressant uggla. Jag känner till två ställen med stationära hökugglor inom räckhåll (1/2 h - 45 min körning) för mig, har besökt ställena otaliga gånger, men aldrig hittat individerna i fråga. Nu senast träffade jag några skådare i ett område, och de visade på en gran där den brukade sitta i timmar ... Det är sådana små detaljer som är viktiga.
- hawk
Svar från Lena Holm   2017-02-17 16:54
Tack Håkan,
jag har sett att du hittat "din" hökuggla nu. Även om man får en position på en "website" är det inte så lätt att hitta en fågel som sitter helt stilla i ett träd. Man ska ha en del tålamod och lite tur om man inte stöter på någon annan skådare som kan visa.
Hälsningar Lena
Vilka fina bilder, både på hökugglan och stjärtmesarna! När jag ser hökugglans strimmiga bröst är det lätt att förstå varför den heter just hökuggla. Stjärtmesar har jag ännu så länge bara sett vid fågelboet i Korsheden, aldrig i Fg eller ute i skogen. I såg däremot några kungsfåglar på promenad för några veckor sen, det då var jag tyvärr inte med. / Björn T
Svar från Lena Holm   2017-02-17 16:56
Tack Björn,
det ligger ju en matning ganska nära så jag kan förstå att stjärtmesarna uppehåller sej i området. Kungsfågel ligger högt upp på min önskelista. Jag har sett en amerikansk variant men bara skymtat dem (och tagit suddiga bilder) i Sverige.
Hälsningar Lena
Jeg er dybt imponeret og det er fugle, som jeg aldrig ville kunne komme i nærheden af.
Nummer 1 er lige til en plakat til væggen.
Mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm   2017-02-17 16:58
Tack Erik,
det handlar mycket om tur och tålamod när man fotograferar fåglar, och lite erfarenhet förstås. Kunskaper om deras beteende underlättar när man försöker hitta en art.
Hälsningar Lena
Blicken hos ugglan i dagens första bild, är inte att leka med, den har fullt fokus.
Svar från Lena Holm   2017-02-17 17:00
Tack Stefan,
visst hade ugglan full koll på fotograferna. Vi stod som fån nedanför ett stort träd och bara väntade. Den tyckte antagligen att vi såg fåniga ut.
Hälsningar Lena
Tjusigt Lena. Både ugglan och de vita bollarna.. Känner igen det där med en Hökuggla som bara sitter.. hade en sån på den 'analoga' tiden! Stjärtmesarna blev väldigt bra, bilderna blir lite extra fina när dom inte sitter på ett fågelbord tycker jag! I Tantolunden var dom fortfarande kvar igår.. så även ett gäng Sidensvansar.. Dom åt äpplen på det absolut sista äppelträdet som har haft frukt kvar, men nu är det slut.. så jag tror det var sista gången jag såg dom denna vinter..!
Hälsn!
Svar från Lena Holm   2017-02-17 17:02
Tack Jan,
stjärtmesarna var verkligen en bonus för de höll inte till vid matningen utan en bit ifrån. Vi mötte ett annat par där mannen hade kamera och de hade inte sett eller hört dem när de passerade. Men vi hittade dem igen och kunde visa var de höll till.
Hälsningar Lena
Fina bilder och särskilt på ugglan!!
Svar från Lena Holm   2017-02-17 17:03
Tack Dan,
ugglan var inte en särskilt stor fotografisk utmaning där den satt helt stilla men det är kul att få se dem.
Hälsningar Lena
Hi hi vilken kul histora "där fick ni tänkte ugglan" de är kloka de.
Visst är den så helt underbart gullig..men de där dunbollarna
kan jag inte motstå..tänk hålla en sådan i handen
De väger väl inte mycket..
Fint det här.
Gun-Inger
Svar från Lena Holm   2017-02-17 17:06
Tack Gun-Inger,
ugglan tänkte nog ett och annat om de fåniga fotograferna som stod och väntade på att den skulle jaga. Stjärtmesarna är lite större än gärdsmygen och väger kanske ca 20 g. Jag gissar bara för jag har aldrig varit med på någon märkning då man fångat stjärtmesar.
Hälsningar Lena
Så hökugglan är den dagfågel? Alltid lär man sig något nytt. Stjärtmesarna är helt bedårande.
Svar från Lena Holm   2017-02-17 17:07
Hej Ernst Göran,
ja hökuggland är aktiv på dagen.
Hälsningar Lena
Vilka möten du fick ! Att du inte fick flygbilder tycker jag inte att du skall gräma dig över, den är vacker nog där den sitter och vilar sig.
Dom små blir man ju alltid lycklig över att träffa på. Även där fick du fina bilder, några utan att dom har en kvist mitt för ansiktet, vilket är svårt att undvika ibland :-)
ing-marie
Svar från Lena Holm   2017-02-17 17:09
Tack Ing-Marie,
visst blev det en fin dag och det var kul att hitta hökugglan, men den jagar ju ibland...och då skulle man ju vilja vara där. Det blev flera bilder på stjärtmesarna då de hade kvistar mitt i ansiktet, det är en utmaning när de hoppar runt i ett buskage.
Hälsningar Lena
Fina bilder på Hökugglan och Stjärtmesarna :)
Synd att inte ugglan ville ut och flyga så mycket, det verkar vara olika från dag till dag hur mycket den jagar, den kanske fångade så mycket sorkar dagen innan så den inte var så hungrig vem vet :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm   2017-02-17 17:11
Tack Fredrik,
vi hittade den i alla fall och vädret var strålande. Ibland har man tur och den jagar, ibland inte. det är vilda djur och för att få bra bilder krävs ofta upprepade besök. stjärtmesarna flög desto mer.
Hälsningar Lena
Hökugglan var bra fin, ser ju riktigt gullig ut på första bilden.
Även om du inte fick jakten, så blev det ett trevligt möte och fina bilder på ugglan.
Stjärtmesarna är ju otroligt charmiga.
Svar från Lena Holm   2017-02-17 17:12
Tack Margareta,
vi fick en trevlig söndagsutflykt i strålande väder och åt matsäck tillsammans med ett gäng småfåglar. En bra söndag även om hökugglan inte var hungrig.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder. Mina favoriter är första, där ugglan sitter och sitter och tittar så snyggt genom en lucka i grenverket och så sista, där stjärtmesen är supersöt!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm   2017-02-21 21:24
Tack Bjarne,
vi fick en fin söndag och en hökuggla + stjärtmesar är inte fy skam.
Hälsningar Lena