En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hundliv i huvudstaden

Hur står det egentligen till med människans bästa vän i huvudstaden? Jag erkänner direkt att jag hade en del fördomar när jag påbörjade min promenad och de förstärktes helt klart när jag mötte Rolle iklädd rosa hoodie nerbäddad i en cykelväska på pakethållaren på en cykel. En väska speciellt avsedd för små hundar. Men Rolle hade full koll på cykelvägen och verkade njuta av vårsolen, så det kanske inte var så tokigt ändå...

 

På samma gata är den här mannen ute och motionerar sina draghundar. OK, man kanske inte ska ha draghundar i innerstan men om man hittar ett sätt för dem att få utlopp för den typ av rörelse de gillar, då kanske det funkar? Jag har sett draghundar i Kirkenes som barmarkstränade genom att dra runt på ett traktordäck. Här var det ju lite lättare.

 

De här tjejerna satt och hade det fint i solen och det som ser ut som en stor pälskrage mitt i bilden är en hund som får vara med och mysa. 

I Gamla stan var det mer småhundar och den här damen hade plockat upp sin i väskan för det var för mycket fötter som trampade för nära. Kanske lugnast så om man är liten. Det är trots allt rätt mycket folk i Gamla stan på en lördag och många tittar på hus och skyltfönster, eller i sina mobiler, inte var de sätter fötterna.  

Om man är hund i en storstad får man vackert vänta utanför när matte slinker in i klädbutiken. Här var det Gudrun Sjödéns butik och vårkollektionen har kommit så det var bara att vänta. 

Om man har riktig tur kanske man får följa med in och äta lunch. Fast den här lilla jycken ser mest ut att vilja gå ut på gatorna igen. Hur som helst så finns det alltså matställen i Stockholm där man får ta med sin hund, även inomhus. Kan inte låta bli att undra om de irländska varghundarna som Nils-Erik visade härom dagen hade varit välkomna eller om man gör skillnad på hund och hund? För den som inte läst bloggen om St Patrick's Day så är varghundar i storlek som en liten ponny.  

Här är det en till hund som väntar även om den inte blivit lämnad helt ensam. Matte är tillfälligt någonstans och det enda den kan tänka på är att hon ska komma tillbaka från samma håll som hon försvann.

Kolla in blicken. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-03-25 17:23 | Läst 1044 ggr. | Permalink

"Härligt med alla olika hundar i staden! Första bilden är supergullig och även den med hunden i fönstret på restaurangen. Jag har ju varit utomlands en del. I Tyskland, Frankrike och Italien får hundarna vara med överallt, på restauranger och stora varuhus. Underbart! Hälsningar, Bjarne"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Bra hundbilder.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2022-03-25 20:03
Tack Bob,
hundar som anpassas efter hur dess ägare lever, både i den akademiska bondbyn och i huvudstaden. Jag funderar på att göra ett fotoprojekt om detta...Har inte tänkt färdigt ännu.
Hälsningar Lena
Vissa har det ganska bekvämt :)
Svar från Lena Holm 2022-03-25 20:05
Tack Peter,
ja, det är väl ganska uppenbart men fråga är hur hundarna mår och dess ägare. Det finns många aspekter på detta och kanske något jag vill utveckla vidare i senare inlägg.
Hälsningar Lena
Jo, nog kan man fundera. Storstan är väl inte paradiset för hundarna men dom betyder säkert mycket för husse och matte. Fina hundbilder, inte minst pudelbilderna på slutet :-) Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-03-25 20:10
Tack Björn,
det jag funderar över är väl om storstan kan vara OK för hundar om deras ägare hittar rätt sätt att tillfredställa hundens behov. Hundar är bra för människors välbefinnande och hälsa, det finns det många vetenskapliga bevis för, men hur är det för hunden?
Hälsningar Lena
Jag tycker att många med små hunder förmänskliga dem genom att klä dem i kläder. Och så tycker jag att en hund ska gå istället för bäras. Det är ju det mest naturliga! Det är bra hundbilder, men som hund gillar jag nr 5 bäst! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2022-03-25 20:19
Tack Wolfgang,
jag förstår precis vad du menar och kan hålla med till fullo. Men jag försökte se lite utanför det och reflektera över om hundarna med kläder lever ett liv som är sämre. Jag kommer antagligen att återkomma till det här för jag känner att ett mer omfattande projekt ligger och gror. Jag gillar också femman och den hunden protesterade högljutt hela tiden för jag var också inne i butiken.
Hälsningar Lena
Kul hundbilder med bra blandning av stort och smått. Vi har själva en "hundsittvagn" till vår toy när det vankas marknader t.ex med mycket fötter och folk i vägen..,Funkar som solskydd också om det är varmt.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-03-26 22:20
Tack Gunte,
jag kan förstå att man kan behöva någon form av skydd för en liten hund om det är mycket folk, alternativt får man bära hunden för att den inte ska bli trampad. Det ser lite annorlunda ut nu jämfört med när vi började hålla hundar men om vi håller dem som husdjur har vi ett ansvar att se till att de mår bra och inte skadas.
Hälsningar Lena
Hej Lena - underbar serie och text.
Jag skrattade när jag såg nummer 6, så det blir favoriten. Artig och väluppfostrad ung man också, som tagit av sig kepsen. Jag ser många som håller den på oavbrutet och hela tiden.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2022-03-26 22:25
Tack Erik,
jag tyckte det såg så mysigt ut när jag upptäckte att det unga paret fått ta med sin hund in på restaurangen. Väluppfostrat av mannen att ta av kepsen, jag kan bara hålla med. Jag ser ofta det omvända dvs keps på, och även om jag inte störs så väldigt mycket av det så tycker jag nog att man ska ta av den inomhus.
Hälsningar Lena
Härligt med alla olika hundar i staden! Första bilden är supergullig och även den med hunden i fönstret på restaurangen. Jag har ju varit utomlands en del. I Tyskland, Frankrike och Italien får hundarna vara med överallt, på restauranger och stora varuhus. Underbart!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2022-03-26 22:42
Tack Bjarne,
jag har också varit på en del ställen i Europa och som jag minns det var det särskilt i Frankrike som hundar (och rökare) var välkomna i stort sett överallt.
Hälsningar Lena
Kul! Såna motiv brukar jag inte se.. annat än när flera grupper med 'hunddagis' är ute och rastar 'coronavovvarna'.. och ute på Gärdet då förstås där hundarna får röra sig helt fritt söder om 'Greve von Essens väg' 🐩🦮🐕🐕‍🦺🐾
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-03-26 22:47
Tack Jan,
jag såg hundar som lekte hej vilt på Gärdet och även strök förbi mina ben med liten marginal men det är ju sådan hundlek som jag brukar visa. Här ville jag fokusera mer på hundlivet i stan och fotade de jag mötte mer centralt. Det finns hundar överallt om man ser sej omkring för de är vårt mest uppskattade husdjur.
Hälsningar Lena
Det var ett riktigt härligt vårreportage! Om hundar, hundmode, mattar och hundars längtan. Att läsas av de som vill bli på riktigt gott humör!
Svar från Lena Holm 2022-03-26 22:51
Tack Stefan,
kul att du uppfattar bilderna så positivt och de speglar ju även vårt förhållande till hunden som husdjur. Oavsett hur vi bor, vår status eller livsmiljö så är hundarna väldigt betydelsefulla för oss.
Hälsningar Lena
Vilket härligt reportage/ bildsvit Lena :)
Kul att se och både läsa om hur hundarna har det i den stora staden, jämfört med min lilla tös ;)
Näst sista bilden gillar jag extra mycket då hunden verkar ha lessnat och vill ut.
Svar från Lena Holm 2022-03-27 21:49
Tack Joakim,
ett bra hundliv kan se olika ut och även om jag är mer van vid ditt sätt att hålla hund tycker jag att man ska vara öppen för att det kanske går bra även om man t ex bor i en storstad. Jag tror som du att den där cocker spanieln hade tröttnat på att sitta inne, men det var säkert ändå väldigt mycket bättre att vara med husse/matte ute på lunch än att sitta hemma ensam.
Hälsningar Lena
Jättefina hundbilder från storstaden. Det påminner mig om att jag måste åka in med vår 9-månaders storpudelkille, Roffe, till Södertälje och miljöträna. Vi bor ju på landet så han ser bara en och annan bil som passerar när vi är ute och går på grusvägarna. I sommar ska vi ut i Europa med husbil och då kommer han att få uppleva mycket mer folk och trängsel.
Hans bästa kompis är en sådan irländsk varghund som du nämner, trots skillnaden i storlek så leker de bra. Hon är ruskigt snabb när hon fått upp farten men Roffe kan ju vända på en femöring och då har hon inte en chans 🤣
//Anders
Svar från Lena Holm 2022-03-28 07:42
TAck Anders,
trevligt att få ta del av. Roffe kan nog behöva se lite stadsliv om han ska åka på semester i Europa. De irländska varghundarna är gigantiska men inte så smidiga. Trevliga är de i alla fall.
Hälsningar Lena
Fina hundbilder! Fastnar lite extra för den lilla hunden som tittar ut från lunchstället.
Snyggt!

MvH
Johnny