En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hur fungerar ögonautofokus när det snöar?

Lördag morgon och SMHI hade utlovat snö hela dagen. Det hade redan börjat snöa när jag äter frukost och jag bestämmer mej för att testa hur den nya kamerans ögonautofokus fungerar när det snöar. Jag riggar en enkel matning bredvid talgblocket som gör att jag kan sitta i cykelförrådet och ta bilder. Lite skyddad från snöfallet men ändå utomhus. 

Jag har blivit bättre på att förutse när en blåmes ska flyga och lyckas sätta ett par bilder. Snöflingorna påverkar inte autofokusen än. Det snöar måttligt.

Bakgrunden är växthuset och det är förstås inte optimalt men just idag får det gå.

Plötsligt landar en stjärtmes precis framför mej. Den vill väl ha talg tänker jag, men det visar sej att den är på jakt efter något helt annat...

Den vackra lilla fågeln flyger direkt mot vår köksfönster och landar på en spröjs. 

"- Hallå det är kallt och snöar jag vill komma in! " Så kan vi lätt tolka det från den vinkel jag har i cykelförrådet. 

Men det är ju inte vad stjärtmesen egentligen ser och vill ha. Jag tror i alla fall inte det. Den ser antagligen sin egen spegelbild och ser något den gillar.  

Den fina lilla fågeln alternerade mellan en vissen rosbuske och vårt köksfönster under en lång stund. 

Den flög från en gren till en annan.

Den bjöd på ett fint skådespel och eftersom det skedde så nära husväggen påverkad snöfallet inte det minsta. 

Det enda tragiska är väl om fågeln tror att vi har stängt in den finaste partnern i köket... :-)

Sen började det snöa på riktigt och då fick jag verkligen testa vad ögonautofokus på Canon R5 kan leverera.  Mer om det i nästa inlägg.

Hej så länge, 

Lena

Inlagt 2023-03-26 20:00 | Läst 737 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Åh sööt... stjärtmesen är inte så skygg märkte jag. Fyllde på frön och de små satt kvar precis som " aha nu kommer restaurangägaren" de tjattrande vidare och satt kvar typ en meter från mig. Hade tyvärr ingen kamera.

Har inga problem med snö heller när det gäller fokus
Mvh N
Svar från Lena Holm 2023-03-26 20:16
Tack Nini,
stjärtmesarna är verkligen inte skygga, det har jag märkt när jag rört mej ute t ex för att fylla på fröautomaterna. De sitter kvar där de sitter men just då har man ju inte en kamera med sej :-) Utmaningen för autofokusen kom senare, när snön började vräka ner.
Hälsningar Lena
niniz 2023-03-26 20:21
Tror också den speglade sig
Min fågel "fritte" tjattrande med sin spegel hela dagarna. Härmade radion
Som stog brevid :)
Stjärtmesarna är ju jättesöta! Jag föll pladask för hela skådespelet och på ett mer anlyserande plan för bilden där den flög från gren till gren. Kanske inte "ögonskärpa" men hur fin bild som helst som också visar flygandets motorik.
Svar från Lena Holm 2023-03-26 20:51
Tack Måns,
du har helt rätt i att det inte är perfekt skärpa på bilderna då den flyger mellan rosenbuskens grenar men jag tyckte att de var så fina flygbilder så jag tog med dem i bloggen. Jag längtar efter ett tillfälle att fota kolibrier med den här kameran. De finns ju i Texas där min syster bor så det är inte helt otänkbart att det kan bli av.
Hälsningar Lena
Måns H 2023-03-26 21:31
Som jag skrev, "hur fin bild som helst".

Jag tänkte också på kolibrier. Inte visste jag att såna finns i Texas! Hoppas du får till det nån gång!
Svar från Lena Holm 2023-03-27 17:12
De finns i många amerikanska delstater samt även i British Columbia dvs Kanada.
Hälsningar Lena
Stjärtmesar är ju helt underbara, måste vara rätt många som har den som en favoritfågel. Vilken lycka att ha dem på tomten. Första bilden på stjärtmesen är ju helt fantastisk!
Svar från Lena Holm 2023-03-27 17:14
Tack Susan,
stjärtmesarna har varit trogna gäster hos oss ganska länge nu och när det blev snö igen är de här rätt ofta. Jag har väldigt många bilder på dem nu :-)
Hälsningar Lena
Jättefin serie Lena som vanligt. Men att få ett sådant fint möte med stjärtmesen och dessutom en serie läckra bilder på den såhär var ju något extra. Vi får hoppas att den hittar en annan likasinnad partner som ser exakt likadan ut som den då framöver :-)

En fråga som dyker upp, varför heter den just stjärtmes?! Hade personen en dålig dag som kom på det namnet eller? Snöboll eller snömes hade vart ett finare namn tycker jag ;)
niniz 2023-03-26 21:56
Håller med passar bättre med snömes men direkt översatt från latin blir långstjärtad därav nog namnet
/N
Joakim88 2023-03-27 09:25
Så är det förmodligen då Nini.
Men inofficiellt, snömes då :)
Svar från Lena Holm 2023-03-27 17:17
Tack Joakim,
jag har aldrig sett stjärtmesen göra detta förut varken från utsidan eller inifrån huset. Blåmesar sitter på fönstret ibland och en och annan talgoxe. Stjärtmes är väl för den långa typiska stjärten men visst men visst hade snömes varit charmigare :-) De här här ofta nu och med det senaste snöfallet ser jag dem varje dag när jag är hemma.
Hälsningar Lena
Dina vackra bilder väcker ett svart minne för mig.
På Hasselvik har vi även en modern stockstuga lite avsides vid stranden. En vår på 1970-talet när vi anlände var ett mindre fönster alldeles nedblodat, och blodet hade stänkt på fönsterkarmarna. Under fönstret låg en död mycket tilltufsad kråka.
Vi hade på den tiden en soptipp i närheten. Där levde en förgiftad och störd flock kråkor. Denna kråka trodde att den slogs med en oerhört envis och provokativ antagonist när den såg sin spegelbild. Den slogs till döds.
Svar från Lena Holm 2023-03-27 17:19
Tack Peter,
vilket tragiskt minne. Kråkor som normalt dessutom är så smarta. Den måste ha fått i sej något rejält ohälsosamt men samtidigt inte tillräckligt för att ge akut förgiftning.
Hälsningar Lena
Jag får posta en liten blogg om min test på ögonfokus 😊. Va fina bilder du fick på stjärtmesen och flygande också, eftersom den alltid är i rörelse så passar det nog fint med ögonfokus där.
Svar från Lena Holm 2023-03-27 17:23
Tack Peter,
jag fick väldigt många chanser på stjärtmesen och den rör sej hela tiden, slumpmässigt känns det som, men den höll sej nära fönstret en lång stund. Autofokusen hjälpte definitivt till. En annan fin effekt är att när kameran låst fokus på fågeln kan jag ju flytta bildfältet så att den är i ena hörnet och förhoppningsvis får den då plats i bildfältet om den flyger. Traditionellt hade jag alltid fokuspunkten mitt i bildfältet, men nu behöver jag inte tänka så.
Hälsningar Lena
5+ för dessa :)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-03-27 17:23
Tack Gunte,
för det fina betyget :-)
Hälsningar Lena
Härliga bilder och särskilt på Stjärtmesen eller skall vi kalla den för Snömesen den visar verkligen upp sin vackra sida med fina flygkonster och Blåmesen ligger inte långt efter, jag förstår att ditt nyförvärv är till god hjälp och vad ögonautofokus kan göra. På mina Lumixkameror finns också ögonautofokus, men jag har inte upptäckt det förrän du berättade det i en tidigare blogg så jag får testa det i fortsättningen
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2023-03-27 17:31
Tack Stig,
jag har aldrig fått sådana bilder på flygande stjärtmes förut och inte blåmes heller som jag kan minnas. jag har ännu inte provat det på människor och det har jag nog heller inte känt något behov av att ha, men jag ska prova vid tillfälle och det får du göra med dina kameror med.
Hälsningar Lena
Hej Lena - suverän serie.
Jag faller mest för nummer 1.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag använder mest ögonfokus på porträtt - av människor :-)
Svar från Lena Holm 2023-03-27 17:27
Tack Erik,
blåmesar är fina och de gör sej bra när omgivningen är vit. De är nog också lite extra fina i färgerna så här års. jag har inte testat ögon autofokus på människor ännu. Det går att ändra inställningen från mellan fågel, djur och människa.
Hälsningar Lena
Kan man se det lilla gula 'ögonbrynsstrecket' över Stjärtmesens' öga då brukar fokus vara helt ok, tycker jag.. Det kan man på dina bilder! Kul ändå att du märker en förbättring!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-03-27 17:26
Tack Jan,
ja, det är stor skillnad på autofokus på denna kamera och något som jag någonsin hållit i handen förut. Det lilla gula strecket är en rätt bra indikator.
Hälsningar Lena
Det ser ut som om det fungerar.
Flyktbilder på stjärtmes, det är fina grejer det!
Härlig samling bilder.
Svar från Lena Holm 2023-03-27 17:25
Tack Stefan,
jag fick väldigt många chanser på stjärtmesen som uppehöll sej vid fönstret och bommade den helt många gånger. Men några blev i alla fall bra och det har jag nog inte lyckats med förut, inte flyktbilder i alla fall.
Hälsningar Lena
Så mysiga bilder! Stjärtmesar är onekligen underbart söta. Men "din" kände sig säkert ensam och trodde nog att det var en kompis i fönstret. De är flockfåglar och håller ihop familjevis. Vid ringmärkning fastnar oftast flera stycken i nätet (en eller flera familjer). Man tar dem då tillsammans och när de har fått sina ringar, får alla färdigmärkta vänta i en låda, tills den sista är klar. Det är viktigt att alla släpps ut samtidigt och tillsammans så att de får hålla ihop och inte kommer ifrån varandra.
Hälsningar Christina
Svar från Lena Holm 2023-03-28 19:31
Tack Christina,
det är kul när man ser en hel familj med stjärtmesar, typ sensommar eller tidig höst och det kan vara 6-8 stycken. Jag förstår att de fastnar tillsammans ett helt gäng, även om jag aldrig fått uppleva det de gånger jag varit med vid ringmärkning.
Hälsningar Lena
Vilken lucka att få en sådan fin modell när du sitter ute och fotar.
De är så underbart söta, hoppas någon hitta hit också.
Jättefina bilder på den lilla bollen.
Svar från Lena Holm 2023-03-28 19:32
Tack Margareta,
vi har haft fyra som varit stadiga gäster de senaste veckorna och den här hade faktiskt en kompis med sej men den ägnade sej mer åt att äta. Det kanske var ett syskon och inte så intressant som den bakom glaset. De är oerhört söta men svåra att fota annat än möjligen då de sitter still, vilket de knappt gör.
Hälsningar Lena