En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

P31

Om man är vrakintresserad så är det bättre att stanna på Malta, men vi fick i alla fall tillfälle att dyka på ett vrak utanför Gozo. Vraket gick under beteckningen P31 och var

 

en tysk jagare som sänktes medvetet för ca 5 år sedan och således var helt renplockad och "historielös". Men som konstgjort rev och motiv fungerade den utmärkt i det stilla blå vattnet.

 

Förhållandena för dagen var utmärkta med platt vatten och strålande sol. Vi var först framme vid vraket och fick ca 20 minuter med lugn och ro innan nästa båt med dykare plötsligt anlände.

På denna bild kan man se den andra dykbåten vid ytan innan den ankrat. Eftersom djupet bara är ca 20 m passar detta vrak även för ganska oerfarna dykare och det dalade snart ner stor grupp.

 

Det förekommer att man använder stativ även under vatten och då kan det se ut ungefär så här. Det är främst vid vrakfotografering under mörka förhållanden som stativen kan få följa med. Lite extra prylar att släpa på där nere (inklusive vikter för att få det att stå stadigt).

 När det plötsligt blev så många dykare på vraket sökte vi efter alternativa motiv och var bl a framme vid fören och experimenterade lite.

 

 Eftersom vraket inte legat i vattnet så länge så fanns det inte så mycke påväxt, men några havsbortsmaskar hade i alla fall flyttat in. Ja, det är den fina "plymen" som är en mask. Mer om dessa en annan dag för de är mycket trevliga makromotiv.

 

Hälsningar Lena

 

 

Inlagt 2012-09-25 20:28 | Läst 9236 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag är bara ganska mycket avundsjuk!
Härliga bilder du bjuder på från denna resa
Svar från Lena Holm 2012-09-25 20:54
Tack Bengt,
det här är ganska "lättillgänglig" dykning i 23 gradigt vatten och visst blir det lite läckert när vattnet är klart och blått.
Hälsningar Lena
Wow, supersnyggt! LIka mycket som jag gillar macro så gillar jag det här när man får en känsla av miljön. Du övertygar mig mer och mer att dykning är en härlig sport. :-)
//Ewa
Svar från Lena Holm 2012-09-25 21:07
Dykning är en obeskrivligt härlig sport när man väl kommit ner under ytan. Kul att du gillar dessa, det kommmer lite makro från Gozo så småning om.
Ha en bra kväll
Lena
Vad det måste vara härligt att kunna dyka och fota. Jag har " bara " snorklat i Thailand och det var fantastiskt att ligga alldeles stilla och de alla fiskar och koraller.
Marianne
Svar från Lena Holm 2012-09-25 21:47
Hej Marianne,
ja, det är en speciell känsla att få sjunka ner i den fina undervattensvärlden och att ta med sej en kamera är förstås extra spännande. Det gläder mej att du skriver att du låg stilla när du snorklade. Allt för många har för bråttom, både när de dyker och snorklar. De försöker simma runt för att "hinna se" men det slutar med att de missar det mesta.
Hälsningar Lena
Så snyggt, Lena! Härliga färger och spännande bilder!
Svar från Lena Holm 2012-09-25 21:49
Tack Wolfgang,
vrak ger lite extra spänning åt undervattensbilder även om de är sänkta för att skapa en "dykplats" eller en konstgjort rev.
Hälsningar Lena
Så kul att få se dessa dykbilder, bra är de dessutom.
Håller mig själv helst över vattenytan men gillar att titta och njuta av dina bilder.
Svar från Lena Holm 2012-09-25 21:50
Tack Margareta,
trevligt att läsa. Titta in så ofta du vill.
Hälsningar Lena
Otroligt vackra bilder, grattis.
Att dyka som ni gör måste kunna jämföras med att flyga.
Svar från Lena Holm 2012-09-25 22:04
Hej Stefan,
ja, faktiskt så kan det nog liknas lite grann vid flygning (men med lite andra proportioner). Man svävar ju och avgör själv om man vill röra sej i höjd eller sidled. Kul att du gillar bilderna, vattnet inbjöd verkligen till fotografering.
Hälsningar Lena
Oj vad många coola bilder! 1, 3, 4 och 5 gillar jag lite extra mycket. :)
/Anna
Svar från Lena Holm 2012-09-25 22:31
Hej Anna,
ja, det var rätt coolt där på Gozo, även om det var betydligt varmare än vi är vana vid :-). Tack för din positiva kommentar.
Hälsningar Lena
Spännande med vraket som ger dej en rad fina bilder, och jag fnissade till när jag fick se stativet uppställt lite otippat på havsbotten!
Svar från Lena Holm 2012-09-26 18:43
Hej Anne-Sophie,
Stativet står på vrakets däck men det går inte att se ordentligt. Så här i efterhand önskar jag att jag tagit bilder av fotografen i en vinkel så även vrakets överbyggnad varit synlig. Nu blev det en impulsbild precis innan han började vika ihop stativet.
Hälsningar Lena
Härlig bilder och kul att se stativ används under ytan också :-) Härligt!! Tack för att du delar av dina fina bilder!! Allt gott
Svar från Lena Holm 2012-09-26 18:45
Tack Mikael,
stativ förekommer men det är ju lite extra bökigt att ha med ner under vatten. Dessutom tar de stryk av saltvattnet.
Hälsningar Lena
Fantastiskt vackert att få se. Måste vara en riktigt häftig känsla att dyka så bland gamla vrak och fotografera :)
Svar från Lena Holm 2022-12-05 19:04
Tack Joakim,
vrakdykning är OK emellanåt men det ska helst vara ett historiskt vrak och det får gärna vara lite påväxt och djurliv.
Hälsningar Lena