B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sjöstjärnelarver - en utmaning för makrofantasten

Sjöstjärnor  fortplantar sej i början av sommaren genom att släppa ägg och spermier fritt i vattnet. Man kan då hitta stjärnor som står "på tårna" som denna nedan. Om den lilla räkan vill vara med och provsmaka ägg vet jag inte men tanken är nog inte helt fel.

Detta fenomen är varken svårt att hitta eller att fotografera men nästa skeende är en större utmaning.  I juni-juli finns det plötsligt sjöstjärnelarver i vattnet. Man hittar dem i fritt vatten, ofta mot slutet av dyket då man ligger på säkerhetsstopp och inte tittar på något speciellt. Det är då utmaningen börjar för det här är mycket små saker.

 

När larven är ca 2 mm lång utvecklas den unga sjöstjärnan i larvens ena ände och det är den man kan se med blotta ögat. Man ligger sålunda och gungar i öppet vatten när ögonen plötsligt fokuserar på en liten gul prick framför masken. Nästa probleme är sedan att hitta den i sökaren.

 Kameran kämpar med att hitta något att fokusera på och när man slutligen har den "i bild" vill man ju helst fånga den i en pose som gör det möjligt att se vad det är.

 

 Man vill ju också väldigt gärna ha fokus på den lilla stjärnan, men ack så svårt det är. Jag har skvalpat runt många gånger och försökt fånga dessa på bild och hittills är detta vad jag lyckats åstadkomma. Det perfekta stjärnbarnet återstår att föreviga, men skam den som ger sig.

 

Hälsningar Lena  

Postat 2012-09-11 18:27 | Läst 3153 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Saltströmmen - från undersidan

Läste ett inlägg från Saltströmmen i Norge med fantastiska bilder på strömmen och omgivningarna. Blev så inspirerad att jag öppnade några album från 2010 då vi gjorde en dykresa just dit. För det går att dyka där, om man håller sej till tidvattentabellen och följer instruktionerna från de som känner dykplatserna (eller bokar en guide).

Vi har aldrig sett så mycke torsk på någon annan plats. De kom dessutom väldigt nära kameran om man hade lite tålamod och låg stilla. Faktiskt för nära några gånger.

 Havskatt fanns det också gott om och de flesta bilder på havskatt som jag visat i ett tidigare inlägg var tagna i Saltströmmen. De ställer ofta upp på porträttbilder.

När det förekommer stark ström så är väggarna ofta helt täckta med livsformer. En liten eremit och en juvenil trollhummer samsas här med havstulpaner och annat.

 

 

 Sjögurkorna var imponerande och förekom i alla olika färger i stora mängder.

 Anemoner trivs också i strömt vatten och på en del ställen var hela väggen klädd med vackra anemoner i olika röda, orange och roser toner. Jag hade många bilder på anemoner med hem från denna resa.

Det här var ett litet axplock av vad Saltströmmen kan bjuda dykare på, men man bör ha en del erfarenhet av kallvattendykning i strömt vatten innan man åker dit. Inte ett ställe för nybörjare men väldigt läckert om man dyker på rätt sätt och har lite erfarenhet innanför västen.

 

Hälsningar Lena

 

 

 

 

 

 

Postat 2012-09-10 19:58 | Läst 7943 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Björkvik - Stockholms populäraste dykplats

Idag skulle min dykklubb avsluta en kurs för en en elev som inte blev klar i våras. Då det var andra nybörjare med som ville dyka så behövdes det resurspersoner dvs erfarna dykare. Jag följde med och tog med min kamera också. Det är inte lätt när man dyker med någon som är mindre erfaren men dykplatsen är ljus och fin, och allt som är kul att se finns på väldigt grunt vatten.  

Björkvik är antagligen den mest populära platsen att ha dykkurser på i Stockholmsområdet och det är alltid mängder med dykare på plats när man kommer dit. De allra flesta ser dock inte det vi såg idag. För de fina små djuren hittar man mellan 2-4 m, och det området simmar de allra flesta förbi. 

I tången på ca 2 m djup hittar vi denna fina kantnål. En släkting till sjöhästen och en fisk som många tror att man bara kan se på västkusten.

Strax efter hittar vi en mindre havsnål, en hona att döma av de vackra färgerna. Här är det ombytta roller som gäller och det är honan som har de vackra blå mönstren.

Hona av mindre havsnål.

Hannen är betydligt mer diskret och ser nästan ut som ett av de grässtrån som han så gärna simmar runt bland. Hos dessa fiskar är det hannen som får bära de befruktade äggen i en lite påse på magen tills de är färdiga att kläckas.

 

 Vi hittade även några plattfiskar som låg i sanden och var helt övertygande om att de var osynliga. Dessa ligger helt stilla och man kan ta hur många bilder man vill.

 

Ha en fin söndagkväll

Lena

 

 

Postat 2012-09-09 19:02 | Läst 4979 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Muränorna i bensindunken

Under ett landbaserat dyk i Makadi Bay, Röda havet, simmade vi längs en sandbotten för att komma till ett rev. Det låg en hel del båtar i detta område och någon hade dumpat en gammal bensindunk överbord. Den hade legat där ett tag och bar en del påväxt, den hade dessutom fått hyresgäster.

Dessa små "geometric morays" är inte tjockare än mitt finger och de tittade fram lite nyfiket i dunkens öppning. Muränor behöver inte vara stora och se läskiga ut, de finns i alla storlekar och färger, samt en del med läckra mönster. 

 Vi simmade förbi dunken vid flera tillfällen och jag kunde inte motstå att fotografera de små muränorna. Bildserien ovan kan någon av er ha sett tidigare för den finns här på FS. Jag tyckte det såg ut som att muränorna berättade läskiga historer för varandra och döpte bildserien till "Scary story".

Vi gjorde även ett nattdyk på samma ställe och så här kan det se ut när alla muränorna försöker tränga sej ut samtidigt.

En av deras kompisar som hunnit ut ser lite skärrad ut. Undrar om det beror på att han just fått syn på fotografen...

 

Ha en fin kväll

Lena

 

 

Postat 2012-09-08 15:57 | Läst 3794 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

I stället för tandtråd...

 

Ha en bra fredag

Lena 

 

 

 

Postat 2012-09-07 07:57 | Läst 4888 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa