En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sjöstjärnelarver - en utmaning för makrofantasten

Sjöstjärnor  fortplantar sej i början av sommaren genom att släppa ägg och spermier fritt i vattnet. Man kan då hitta stjärnor som står "på tårna" som denna nedan. Om den lilla räkan vill vara med och provsmaka ägg vet jag inte men tanken är nog inte helt fel.

Detta fenomen är varken svårt att hitta eller att fotografera men nästa skeende är en större utmaning.  I juni-juli finns det plötsligt sjöstjärnelarver i vattnet. Man hittar dem i fritt vatten, ofta mot slutet av dyket då man ligger på säkerhetsstopp och inte tittar på något speciellt. Det är då utmaningen börjar för det här är mycket små saker.

 

När larven är ca 2 mm lång utvecklas den unga sjöstjärnan i larvens ena ände och det är den man kan se med blotta ögat. Man ligger sålunda och gungar i öppet vatten när ögonen plötsligt fokuserar på en liten gul prick framför masken. Nästa probleme är sedan att hitta den i sökaren.

 Kameran kämpar med att hitta något att fokusera på och när man slutligen har den "i bild" vill man ju helst fånga den i en pose som gör det möjligt att se vad det är.

 

 Man vill ju också väldigt gärna ha fokus på den lilla stjärnan, men ack så svårt det är. Jag har skvalpat runt många gånger och försökt fånga dessa på bild och hittills är detta vad jag lyckats åstadkomma. Det perfekta stjärnbarnet återstår att föreviga, men skam den som ger sig.

 

Hälsningar Lena  

Inlagt 2012-09-11 18:27 | Läst 3181 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant och sjöstjärnan gjorde sig väldigt bra på din första bild. mvh Danne
Svar från Lena Holm 2012-09-11 18:46
Tack Dan,
ja, det här är nog något som få känner till och ännu färre sett. En stor utmaning.
Hälsningar Lena
Fascinerande! Och så är dina inlägg också så väldigt intressanta som allmänbildande kunskapskällor mitt i det fotografiska flödet här.
Svar från Lena Holm 2012-09-12 07:38
Tack Rauni,
eftersom jag tycker livsformerna under ytan är så fascinerande tycker jag att de som ser bilderna måste få veta lite om dem också.
Hälsningar Lena
Bild 1 är magisk
Ken ((
Svar från Lena Holm 2012-09-12 07:39
Tackar! Det är bara en vanlig medelstor sjöstjärna.
Hälsningar Lena
Kul att få se dessa bilder! Första bilden är superfin! :) Gillar även bild nr 4, vet inte vad det är för 'moln' runt lillstjärnan (det kanske är larven?) men det ser lite ut som en drake. :)
/Anna
Svar från Lena Holm 2012-09-12 07:40
Tack Anna,
Det är larven runt stjärnan och den kan nog se ut som drakar eller vad som helst när larven simmar.
Hälsningar Lena
Så vackert!!! Så himla fin den är den lilla med det genomskinliga runt om. Tack för att du visar! Är väldigt fascinerad när maneterna gör sitt släpp av de små och den inre bilden glömmer jag aldrig.
Svar från Lena Holm 2012-09-12 07:42
Tack Agneta!
Maneter är fantastiska motiv och deras små stadier likaså även om de är svåra att fokusera och belysa.
Hälsningar Lena
Härlig bilder!! Alltid fina bilder från dig =)
Svar från Lena Holm 2012-09-12 16:42
Tack Mikael,
din positiva respons uppskattas alltid mycket.
Hälsningar Lena
Åh, intressant! Mycket fint och spännande. Verkligen en utmaning men när skärpan väl sitter blir det en pangbild. Gillar de suggestiva svävande blå delarna av larven. :-)
//Ewa
Svar från Lena Holm 2012-09-12 16:44
Hej Ewa,
ja, till slut så ska jag ha en pang bild av dessa små stjärnor. Skam den som ger sig för de har potential trots att de är pyttesmå.
Hälsningar Lena