B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Down Town Dallas II, Pioneer Plaza

När solen nästan försvunnit bakom husen kom vi fram till Pioneer Plaza och världens största bronsmonument. Den består av 49 stutar och tre cowboys till häst och ska visa hur Texas "longhorns" föstes längs en rutt som hette Shawnee Trail, som gick genom Austin, Waco och Dallas.

Bronsdjuren är något större än i verkligheten. Detaljrikedomen är häpnadsväckande hos varje djur och jag upplever hela monumentet som väldigt amerikansk.

Konstnären som gjort monumentet heter Robert Summers, från Glen Rose, Texas. Det var färdigt 1994 och är en stor turistattraktion i Dallas. 

Vi har sett detta tidigare men ville experimentera i kvällsljus denna gång. I bakgrunden kan man se Reunion Tower, men det var inte tillräckligt mörkt för att dess beslysning skulle gå fram.

Här är en av de tre sk "trail riders" som spanar ut över flocken. Ljusen i bakgrunden kommer från ett stort hotell.

De gröna ljusen på Bank of America är en välkänt inslag i Dallas skyline. 

När det mörknar tänds en del ljus som ger ett visst liv till de stora statyerna.

Det är bara dammet runt djurens ben som saknas...

Innan vi gick tillbaka till tåget passerade vi några andra belysta hus. Här är det också en del juldekorationer kvar i form av gigantiska kulor.

Reunion Tower lyser bakom den nyrenoverade Texlite’s Pegasus.   

Vi var också på jakt efter någonstans att äta middag, men stod över detta ställe även om det var i Down Town.

Hälsningar Lena

Postat 2016-01-07 18:09 | Läst 1251 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Down Town Dallas I

Vår sista dag i Texas tog vi DARTtåget (det går att ta sej fram utan bil även här...) till Down Town Dallas för en upptäckfärd bland glashusen. Solen strålade och skapade skuggor vare sej man ville ha det eller ej.

En gigantisk kyrka, väldigt okyrklig och typiskt en storstad i Texas. Antagligen fanns det ett jättelikt parkeringsgarage under eller på någon gata helt nära.

Det var en del människor ute på gatorna även om det kändes lite öde på en del ställen.

Många befann sej i Klyde Warren Park, som är en park inrättad på en stor motorvägsbro, en oas mitt i trafiken känns det som. Den här killen kunde inte stå still för ett gruppfoto med en fontän så nära.

Fotografering av brud med motorvägen i bakgrunden. Färgen i klänningen gick onekligen bra ihop med skyltarna på vägen...

Det var en hel del som fotograferade här, om man inte bara hade det skönt i solen eller åt mat från restaurangbilarna som kantade parken.

Park och mat innebär förstås fåglar och här fanns det gott om båtstjärtar. Den här fågeln förekom främst vid kusten förut men den har ökat enormt i antal och finns nu i stora skaror i t ex Dallas. Den har blivit ungefär som kajorna i Uppsala...

Vi vandrade från parken in på stadens gator igen.

Plötsligt mötte vi en varg i frack...

Han hade också två käcka kompisar med sej. Vi fick ingen vink om vad dessa djur skulle göra men de ville gärna vara med på bild.

En del husfasader ger nästan synvillor.

Dallas police skymtade här och där.

Greyhound stationen kändes som att den varit med ett tag. 

Solen stod nu lågt på himlen och de sociala båtstjärtarna rörde sej i stora flockar mellan husen.

De slog sej ner i sina övernattningsträd under ganska högljudda former. Vi fortsatte mot bronsstutarna vid Pioneer Plaza, vilket får bli nästa inlägg.

Hälsningar Lena,

som nu är hemma igen efter jul och nyårsfirande i Richardson, TX.

Postat 2016-01-06 06:56 | Läst 1552 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

I tornadons fotspår...

Den 26 december, när vi lagade julkalkon hos min syster, gick 12 tornados ner i Dallas med omnejd. Tornadolarmet gick hos min syster vid två tillfällen och allas mobiltelefoner varnade att vi skulle söka skydd. Vi klarade oss men i Garland gick en stor tornado ner under flera minuter....

Vi passerade i utkanten av Garland för ett par dagar sedan. Röjningsarbetet är i full gång, såväl professionella som ett stort antal frivilliga deltar. Det finns beskrivet i Dallas Morning News hur man ska göra om man vill bidra med något eller jobba. Bilder från de drabbade områdena har kablats ut i tidningar och TV sedan det hände så jag tyckte det var OK att visa dem i detta forum. Jag har också medvetet undvikit bilder där man kan se personer i närbild. 

Oerhört många arbetar frivilligt och det samlas in mängder med mat, kläder, leksaker etc. till de familjer som drabbats. Det finns även frivilliga som letar efter bortskrämda husdjur, ser till att de tas om hand och återförenas med sina ägare.

Totalt i Dallas har ca 1000 hus har skadats mer eller mindre, av dessa är ca 250 helt utplånade. Efter tornadona drog fram följde 100-150 mm regn under kvällen och natten.

Den här bilden är tagen ett kvarter från den ovan och här finns inte husen längre...Förödelsen är total.

Kraften i tornadon som gick ner här är svår att förstå. Helt otroligt dog inga människor i detta område. Varningssystemen är bra och även om man inte har en jordkällare eller stormskydd klarade sig många genom att gömma sej i badkar och under trappor med madrasser som skydd.

Det var riktiga hus som stod här, inte "mobile homes" som är jämförbara med husvgnar. Det var tegel och trävillor, samma sorts hus som min syster och svåger bor i.

Isoleringsmaterial från husen har fastnat i det som är kvar av några träd. I bakgrunden går motorvägsöverfarten där de flesta som omkom befann sej när tornadon gick ner. Åtta personer dog när deras bilar kastades av vägbanan.

Lägg märke till takplåten som är virad runt trädet...

Här sker utskänkning av mat, vatten, toalettartiklar etc. Kyrkorna runt omrking är förstås öppna och har varit det hela tiden. Många fick tillbringa första natten där.

Det finns också ett gäng äldre män och pensionerade kockar som sätter upp sina stora grillar och serverar varm mat till brandmän, frivilliga arbetare och alla behövande som försöker gräva fram något av värde i spillrorna som återstår av deras hem.

Det som kanske känns mest konstigt är att runt omkring dessa kvarter av total ödeläggelse pågår allt annat som vanligt. Det är separerade "öar" av total förstörelse medan husen två kvarter bort är orörda. Tornados slår ner till synes slumpmässigt och river upp allt i sin väg. Det är inte första gången det händer och det framgår tydligt att det finns välfungerade organisationer som snabbt rycker ut för att hjälpa människor tillbaka till ett någorlunda normalt liv. Igår kväll firade man nyår genom att tända stora eldar av bråten...life goes on...

Hälsningar Lena

Postat 2016-01-01 18:14 | Läst 1305 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4