En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Skördesäsongen lider mot sitt slut

För drygt två veckor sedan (10/10) visade jag bilden till vänster när vi hade rivit ner tomatplantorna i växthuset och tagit in alla tomater. Skålen till vänster betraktade jag som "hopplösa fall" dvs jag förväntade mej inte att så många skulle bli röda. I helgen såg de ut som bilden till höger och nu är det bara halva skålen kvar. Det är de sista tomaterna för denna säsong.

Lördagkväll ville vi ha en dessert och jag fick för mej att jag skulle göra lakritsbrûlée. Jag har inte ens gjort vanlig brûlée men det är ju inga konstigheter direkt. Tills man kommer till sockret som ska smälta på ytan... Då ska man ha en crème brûlée brännare för karamellisering. De hade vi inte så jag tog fram braständaren, den var för klen.

Min sambo gick ut i garaget och hämtade "ogräsbrännaren". Ordentlig låga men det blev inte heller optimalt. Jag fick inte till den fina karamelliserade ytan som jag ville ha. Kanske var det för att jag hade farinsocker istället för rårörsocker...Men det smakade gott!

Eftersom det inte regnade på söndag gav vi oss ut i skogen. Det gäller att plocka medan det går och vi kom hem med den största skörden för säsongen. Det tog ca en timme att finrensa och blev två kilo svamp när vattnet kokat bort och paketen var färdiga för frysen. 

Avslutar med en kaxig nötväcka från gårdagens fågelfotografering från sovrummet. 

Nu börjar en ny vecka...

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-10-25 19:11 | Läst 1875 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Såhärligt att få följa din söndag! Kul med innovativa ideer med lakrtisbrule och ogräsbrännare. Kanke hade funkat med galma tiders brännare man hade till träskidor! lol. Grattis till en fantastisk svampskörd!
Svar från Lena Holm 2020-10-25 19:37
Tack Tommy,
den typen av brännare hade säkert fungerat perfekt. Jag gillar inte alla dessa specialprylar som man ska ha i sitt kök för att kunna laga roliga rätter, så en brûléebrännare kommer jag inte att skaffa. Svampen kändes fint att stoppa i frysen, ett bra "dagsverke" en söndag.
Hälsningar Lena
Jamen det var en snygg skörd av trattisar! Och så ska de rensas också. Här på ön har vi nog bara en fjärdedel av den förväntade trattskörden. Men, vänta några veckor kanske. Regn och hyfsat varmt ska det nog bli nåt här också. Jag torkar mina trattisar.
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2020-10-25 19:40
Tack Gunnar,
vi rensar när vi plockar för att det ska gå så fort som möjligt när man kommer hem. Hellre längre i skogen än vid köksbordet. Det tog bara en timme att plocka bort barren och sniglarna från denna hög av svamp. Om jag hade platsbrist i frysen skulle jag torka men just nu går det bra. Det har faktiskt varit ett tomrum där trattisarna ska ligga för de har gått åt. Nu börjar det blir fullt :-)
Hälsningar Lena
Haha funkade ju bra om det blev gott...skulle nog också tyckt om den, gillar lakrits.
Härlig svamphög
Svar från Lena Holm 2020-10-25 20:28
Tack Nini,
jag är ingen fantast av desserter men min sambo uppskattar verkligen sötsakerna efter en fin middag så jag testar mej fram. Här fick jag i alla fall smaksätta med något jag gillar (lakrits) och det receptet tål att förfina.
Hälsningar Lena
Roligt, imponerande skörd trattisar! Och tomaterna har verkligen gett utdelning. Vi odlade lite tomater dom första åren på 70-talet när vi flyttat in i huset och jag kommer ihåg smaken av solmogna tomater än idag. Köptomater kan se nog så vackra ut men dom har nästan aldrig någon riktig sötma. Och creme brulee har jag nog inte ätit sen jag var ute och representerade, mums. Önskar er en bra vecka! Hälsningar/ Björn
PS bilderna gör att man nästan känner sig vara med, du har alltid bra bilder så ibland glömmer jag säga nå´t!
Svar från Lena Holm 2020-10-25 20:49
Tack Björn,
din kommentar går rakt in i hjärtat och jag skulle så gärna skicka en hel påse trattisar till er, med några sena tomater som en bonus. Jag har inte köpt en tomat sedan midsommar.
Hälsningar Lena
Vilken fin skörd du fick av både tomater, svamp och fina bilder. Dessutom en god efterrätt. Bra jobbat! Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2020-11-01 21:58
Tack Mats,
det är de här ögonblicken som förgyller hösten.
Hälsningar Lena
Jovisst så mognar en hel del, vi har fem byttor på golvet och det blir rödare i dessa. Fint med svampen, vi gör nog ett nytt försök om några veckor, nu ska det visst regna i en 10 dagar. Nötväckan är alltid trevlig, glömmer aldrig när de flyttade in i en holk i Danmark och jagade bort alla sina grannar, men ungar fick de.
Svar från Lena Holm 2020-11-01 22:05
Tack Peter,
nu har vi nog trattisar så det räcker men jag gillar ju att gå i skogen och tar nog med en korg även nästa gång jag åker till denna skog. Nu har vi bara en handfull tomater kvar och de går åt i veckan. Snart måste jag köpa tomater....
Hälsningar Lena
Mycket fint alltihop! Där kom svaret.. ni hittade en del Tratttisar..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-11-01 22:03
Tack Jan,
ja, nu har vi nog fyllt på tillräckligt i förrådet med trattisar men jag gillar ju att gå i skogen så det blir nog någon tur till. Men jag behöver inte plocka något...fast det är svårt att låta bli.
Hälsningar Lena
Fina bilder och roligt med brännarna. Skam den som ger sig och det smakade säkert gott ändå. Trevlig bild på den kaxige.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-11-01 22:01
Tack Johnny,
jag är inte klar med de där brännarna än för jag vill ha den där knäckiga ytan sockret :-) Nötväckan är nästan alltid den tuffaste i min matning.
Hälsningar Lena
Oj så mycket godsaker och tänk vad man kan ha en gasolbrännare till! Det har jag inte testat. Nötväckan är så fin och snyggt fotad - liksom resten!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2020-11-01 22:00
Tack Bjarne,
vi får nog jobba lite mer på det där med brännaren. Det kan vara valet av socker som påverkar resultatet också. Nötväckan är så kaxig så den sätter sej precis utanför balkongen.
Hälsningar Lena