En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Svarthakedoppingar med vårkänslor

För att komma närmare svarthakedoppingarna på Kyrksjön gick jag runt sjön och fick då även den stigande solen i ryggen. Så här såg sothönsen ut som låg i dimman på några bilder i förra inlägget. De hölls sams, åtminstone just då.

Det fanns också förvånansvärt många brunänder, både honor och hannar. De verkade dock gilla den sidan av sjön som jag just lämnat, där nu även motljuset började bli så kraftigt att det vållade problem. Jag stannade på denna brygga för svarthakedoppingarna var nära...

...precis bredvid bryggan faktiskt. Här var dock inte ljuset så spännande men några närbilder fick det bli. Man kan ligga på bryggan men den ligger inte direkt på vattnet, så man får inte den riktigt låga vinkeln som kan vara önskvärt.

Det kuttrades lite överallt på sjön och jag kunde direkt se sex par doppingar och en ensam som simmade runt och ropade. Det var minst två par till vid sjöns andra sida, som jag lämnat. En kvinna med kikare kom ner och hon höll med om att så många svarthakedoppingar hade hon inte sett där något tidigare år. 

Nu gjorde de inte så mycket vid bryggan. De putsade sej...

...och vilade. Ett annat par simmade iväg längs vasskanten...

" - Hu så stora dom är, jag tittar bort och låtsas som ingenting. Dom är vegetarianer har jag hört." 

Det fanns ett par knölsvanar, de brukar hålla till där. 

Med så många doppingpar var det förstås lite konkurrens och de flög en del fram och tillbaka. Jag hade förväntat mej att få se dem "dansa" tillsammans men det verkade inte som att de hade tid med sådant.

Ett par bjöd i alla fall upp till en stunds kärleksfull dans, men det var på mycket långt avstånd så bilderna är kraftig beskurna. De höll till mitt ute på sjön så det hade inte spelat någon roll om jag stått på den andra bryggan.

Det blev dock en del flygande action, även förbi bryggan jag stod på. 

Några korta sammandrabbningar uppstod också men nu började ljuset bli både hårt och svårt där jag stod. Klockan var strax efter sju så jag behövde även åka vidare till jobbet. Jag lämnade svarthakedoppingarna för denna gång. Hoppas nu bara att några även lyckas med häckningen här.  

Nöjd efter revirstriden. Någon måste ju hålla ordning i sjön, eller hur?

Fast det verkade ändå som att de lyckades hålla sej ganska väl med varandra.

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-04-27 18:00 | Läst 938 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Svarthakedoppingen är verkligen praktfull . Vilken action du fångat.
Ha en fin kväll
Bob
Svar från Lena Holm 2022-04-27 20:35
Tack Bob,
det är en liten men kul fågel att titta på så här års, både för uppvaktningsbeteendena och revirstriderna.
Hälsningar Lena
Det blev action på slutet! En rad granna bilder, speciellt de sista. Har aldrig sett denna fågel, den verkar ganska liten när jag ser dina bilder. Praktfull är den.
Svar från Lena Holm 2022-04-28 20:33
Tack Stefan,
jag känner inte till deras utbredning men jag vet att de finns i Skaratrakten. Hur det ser ut söder om Skara vet jag inte. Den är liten, betydligt mindre än skäggdoppingar.
Hälsningar Lena
Riktigt fina bilder, både närbilderna och startbilderna
pdahlen 2022-04-28 12:19
Verkar ju vara ett givande ställe. Här är du ganska tidigt? Man kanske kan vara där vid 6 tiden? tänkte att man kanske kan smita iväg tidigt från familjen så tar det lite tid innan de saknar mig :)
Svar från Lena Holm 2022-04-28 20:43
Tack Peter,
dessa bilder är tagna mellan sex och tjugo i sju så det fungerar absolut att komma vid sex-tiden fast det år två veckor senare än när jag var där. Du får ingen dimma skulle jag tro men det är väl fåglarna som är viktigast :-)
Hälsningar Lena
Så fina bilder. På närbilderna ser man varende fjäder.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2022-04-28 20:35
Tack Ulla,
de kom ända fram till bryggan så närbilderna är riktigt nära och då ska det också blir skarpt.
Hälsningar Lena
Vackra bilder på en vacker fågel. Var tvungen och kolla upp den lite, verkar inte häcka i min landsdel. Det blir väldigt fint med morgonsolen. // Jörgen
Svar från Lena Holm 2022-04-28 20:44
Tack Jörgen,
det är färggranna och roliga fåglar att titta på då det finns mer än ett par i samma pöl. Morgonen är alltid bäst och här blir det dessutom en massa annat folk senare på dagen.
Hälsningar Lena
Många roliga actionbilder..Dom är för söta med sin frissa..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-04-28 20:45
Tack Gunte,
de har fina huvudprydnader i form av orange "borst".
Hälsningar Lena
Fina bilder här! Jag gillar den här 'vinkeln' på bilderna, då kommer även vattenytans fina ljus och speglingar fram som ger en vacker '3D' känsla i bilden! De bilder som tas i höjd med motivet känns ofta rätt så platta, en mer '2D' känsla.. Även om dom kan kännas extra skarpa eftersom allt annat blir suddigt, med stor bländaröppning! Tycker 'omgivning' runt en fågel tillför mycket..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-04-28 20:49
Tack Jan,
jag är också rätt förtjust i att se vattenytan som du beskriver och den får ofta fina färgtoner. Speglingar går ju bort helt om man ligger i nivå med vattnet. Det är sällan man kan ligga nära ett vattenhål med vass och dyiga kanter utan heltäckande regnkläder och liggunderlag. Oftast har jag inte den typen av utrustning med mej.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Jättefina bilder på de fina svarthakedoppingarna. Både action och fina närbilder. Jag har aldrig sett dessa doppingar förut så tack för dina bilder och trevliga text. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2022-04-28 20:50
Tack Mats,
de finns vid Hornborgasjön och antagligen även betydligt närmare dej om du tittar i artportalen.
Hälsningar Lena
Mats Andersson 2022-04-29 09:06
Tack för info // Mats
Snyggt! Extra häftigt med flygbilderna där de trampar iväg på ytan. Blev riktigt bra.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-04-28 20:51
Tack Johnny,
de flög en hel del och även rätt nära bryggan jag stod på. Det var mer flygande än sammandrabbningar.
Hälsningar Lena
Vilka härliga bilder ! Kul med lite fight
Så annorlunda dom ser ut i flykt med frissan platt, det går nog lite fortare så.
Jag fotade också svarthakedoppingar i går men dom var bara coola, inget bråk.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2022-04-28 20:53
Tack Ing-Marie,
de blir lite mer strömlinjeformade då de ska flyga. Jag har sett förvånansvärt många svarthakedoppingar i år, flera individer på några olika platser. Oftast alldeles för långa avstånd för att fota dem och mest sådana som bara är coola, simmar runt och gör sitt.
Hälsningar Lena