B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Har ni sett en skata skotta snö?

Fredag och snön föll långsamt över Knivsta. Jag jobbade hemma och unnade mej en promenad på lunchen. Jag kom inte så långt förrän jag fick syn på en skata som betedde sej konstigt i snön. Jag vill ju gärna ha lite action i mina fågelbilder och ett beteende som detta kunde jag ju bara inte passera. 

Skatan såg faktiskt ut att skotta snö, eller möjligen gräva. Initialt kunde man tro att den tvättade sej i snön, men ganska snart förstod jag att den ville skyffla undan snön på en specifik plats.

Den jobbade mycket målmedvetet och sprätte snö med huvudet och näbben åt alla håll och kanter. Jag har många bilder som visar samma beteende men jag väljer för enkelhetens skull ut en. 

Hålet blev ganska djupt och den sprätte ut löv och andra multnade växtdelar när den kommit ner till gräsmattenivån. Det måste ligga något gott i detta hål som den känner till, kanske en matgömma som den gjort själv innan snön föll. Jag har sett hur skatorna gömmer mat som de hämtat hos oss (extra bonusbitar för de som inte får talgblock) både på marken under häcken och under takpannorna på grannens tak.

Tyvärr blev den här skatan störd i detta läge och flög iväg. Vid det här laget var jag ju väldigt nyfiken på vad den grävde efter, men den hemligheten tog skatan med sej. Jag kollade i hålet och det gav inte några ledtrådar.

Hälsningar Lena

Postat 2023-03-10 20:31 | Läst 846 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Oj, en örn!

En sparvuggla hade rapporterats bara några hundra meter från mitt jobb så jag tog med kameran. Det snöade visserligen men det skulle ju gå över till lunch enligt SMHI. När jag passerar Fredrikslunds gård vid sjutiden på morgonen yr snön, men jag skymtar flera mörka skepnader till vänster om vägen. När jag kommer närmare ser jag att det är en stor rovfågel samt flera svarta lite mindre fåglar. Just efter jag passerat går det att köra in på en parkering till höger. Där river jag fram kameran och sänker sidorutan. Minsann en havsörn, samt några trogna "hang-arounds" som sitter vid vad som antagligen har varit ett rådjur.

De flesta har nog ätit klart men örnen har en egen litet godbit som den bearbetar. Korpen ser rejält stor ut. 

Avståndet är ganska stort och jag är tacksam för mina nya "extra" pixlar. Trots ovädret kan inte korpen låta bli att vara kaxig mot örnen och göra närmanden mot stjärtfjädrarna på klassiskt korpmaner.

Men festen är över och det tog bara några minuter innan den store  lättade och drog iväg bort över de snötäckta fälten.

Vilken kick man får av en sådan morgonupplevelse.

Hälsningar Lena

PS Det slutade inte snöa förrän sju på kvällen och det var inte aktuellt att spana efter någon sparvuggla denna dag.

Postat 2023-03-08 22:07 | Läst 1006 ggr. | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera

Kylslagen morgon

Det var minus 11 grader när jag åkte till jobbet i morse, men det ljusnar i alla fall tidigt nu. Jag hittade två nya ställen att stanna på längs vägen, i alla fall kortvarigt. Här var det månen och den rosa himlen som fick mej att bromsa in vid vägkanten.  

När jag kom fram till jobbet hade solen redan gått upp. Jag svängde in på en liten grusväg och trots att det här inte ser ut som ett universitetscampus är jag bara ca 200 meter från jobbet. 

Eftersom jag tyckte att jag hade tid körde jag ner bakom campus och längs med Fyrisån till den nya bron mot Kungsängen. Jag får inte köra bil över bron (utan tillstånd) men jag kan ju gå på den. Det var isande kallt och inte ens gräsänderna hade börjat simma ännu. 

Jag gick i alla fall över bron och tittade mot Uppsala. Ladan till vänster har en tornfalksholk och där har det blivit en del fina upplevelser. Till våren blommar kungsängsliljorna på vallarna här.

När jag tittade lite mer åt höger såg det ut så här. En del av det man ser var Kungsängens gård förut, SLUs anläggning för mjölkproduktion och spannmålssilona finns fortfarande kvar.  

Här kände jag ett starkt behov av varmt kaffe och skyndade tillbaka till bilen. Kaffeautomaten var ju bara ett stenkast bort. Nu ska det komma mer snö, flingorna har precis börjat falla. Det känns väldigt onödigt tycker jag.

Hälsningar Lena

Postat 2023-03-07 20:11 | Läst 735 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Uppgraderat

Jag har länge varit sugen på att uppgradera min Canon 5DmkIV och förra helgen dök det där erbjudandet upp som jag inte kunde motstå. Jag hade övervägt att köpa ett begagnat kamerahus men nu var skillnaden så pass liten att det inte längre kändes befogat. Det ingick dessutom ytterligare en rabatt på 4000 kr som man fick handla för och det behövs ju både en adapter och ett CFexpress kort, så man måste ju initialt köpa mer "saker" än bara huset. Nu har jag en spegellös Canon R5 och bilderna i detta inlägg är från min första testsession. Mina trogna koltrastar fick vara modeller men jag sitter ute (bilderna är alltså inte tagna från vardagsrummet genom treglasfönster).

Dagen till ära dök det upp domherrar i matningen och plötsligt ångrade jag att jag inte arrangerat maten lite snyggare och dolt högen med frön. Jag skulle ju bara ut och testa ögon-autofokus som nu är en ny funktion för mej. Jag har också mer pixlar än jag någonsin haft (45 mp jämfört med 30) och en kamera som tar 20 bilder/s (istället för 7b/s), om jag vill det. 

Jag vill ju gärna ha action i mina fågelbilder och den här bilden hade jag inte lyckats ta med min gamla kamera. Jag hade auto-fokus låst på hannen när honan kom flygande och det enda jag hann se var att det flaxade till på stubben. Tid 1/2500s, ISO 2500 och bländare 7,1.

Jag fick ytterligare fyra bilder på hannen som lämnade stubben innan han försvann ut ur bildfältet. Här var det både autofokusen och antal bilder per sekund som gav resultat direkt. Men det är en hel del nytt att vänja sej vid och inte alls som när jag uppgraderade från MkIII till MKIV. Jag kommer heller inte att sälja mitt gamla hus, inte på en gång i alla fall. Vi kommer också att behöva två hus under en resa till hösten.

Mitt under min session med småfåglarna rasslade det till i skogen bakom stubben och grannens "fröken fluff" gjorde entré. Det är en ung nyfiken katt och antagligen den som är mest farlig för våra bevingade gäster av de fem katter som bor i husen runt oss. Hon blev ganska förvånad över att jag satt ute och stirrade misstänksamt på mej. Kamerans autofokus låste effektivt på hennes ögon, fast den här bilden hade jag ju kunnat ta även med min gamla kamera :-)

Fåglarna flög sin kos, men det blev några kattporträtt innan jag skrämde iväg henne. Det blåste ordentligt och hennes päls stod åt alla håll. Vid det här laget ville jag ändå gå in och ladda ner de bilder som jag tagit för att titta på resultaten. 

Avslutar med en stjärtmes från en annan position i trädgården. Den här bilden har ni sett liknande tagna med 5D MkIV och Canons 100-400 mm zoom. Denna bild är tagen med R5:an och Canon RF 100-500/4,5-7,1 L IS USM. Jag köpte telet samtidigt med kameran och det är mitt enda RF objektiv, vilket det också kommer att vara ett bra tag skulle jag tro. Bilden är tagen med 500 mm och även om den är beskuren så är längsta sidan över 4000 pixlar. Många pixlar är inte allt, men när man fotar ffa småfåglar är objektivets brännvidd och antal pixlar helt avgörande för slutresultatet.   

Hälsningar Lena

Postat 2023-03-04 15:41 | Läst 1084 ggr. | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera

Så här gick det till när hägrarna dansade

Fiskbilen från Solna stad kom med en leverans fisk när jag var vid Råstasjön och hägrarna var förstås intresserade av vad de hade fått. Några var snabbt framme och norpade åt sej en fisk ur lådorna eller från marken. Den här fågeln gör dessutom tydligt klart att det är hens fisk. 

Men det var stora fiskar. En ungfågel trippar runt med en rejäl fisk och även om jag såg flera hägrar svälja en hel så verkade de inte överförtjusta över dagens tilldelning. 

Visst är det mat men lite jobbigt att svälja. Men det tyder också på att de får fullt tillräckligt med fisk och inte är vrålhungriga när det är utdelning, som är var tredje dag om jag fått rätt information. 

Den tappade fisken eller kanske släppte den.

Det var ingen brådska att plocka upp den förrän det uppstod någon sorts konkurrens.

Den bestämde sej för att den skulle ha fisken ändå. Det slutade med att den flög iväg med maten. Jag såg andra hägrar flyga med en stor fisk som de sedan tappade. Tidigare i veckan hade det varit både havsörn och korpar på plats vid Råstasjön för att ta del av den lättfångade maten. 

Den här hunden tyckte att den gott kunde ta för sej när det låg smaskiga fiskar på marken, men matte var inte av samma åsikt. Typiskt retriever kan jag intyga som har haft två.

Som alltid fanns det en och annan som ville ha bordsservering.

Det satt ett femtontal hägrar på isen och de brydde sej inte så mycket om vare sej mattilldelningen eller att det stod två fotografer på gångvägen och fotade dem. När den andra fotografen la sej ner på mage för att ta några bilder med låg vinkel var det ett par hägrar som sakta gick mot henne. De kom så nära att hon fick resa sej upp igen. Hon hade kunnat få läckra bilder med vidvinkel men de måste ha varit långt innanför närgränsen för hennes tele och de såg väldigt nyfikna (dvs närgångna) ut. Hon låg dock bakom både gammal vass och pinnar så jag tog ingen bild, vilket jag ångrar i efterhand. Även om man kan komma nära hägrar här har jag aldrig sett dem gå mot en fotograf på det sättet förut, de ville titta lite närmare såg det ut som.

Det fanns en del fåglar som showade lite helt av sej själva och utan att några andra la sej i.

Men det var många hägrar på isen och jag hade ofta fåglar i bakgrunden på bilderna. Jag har redigerat bort enstaka eller delar av fåglar från några av bilderna jag visar. Om den stod som på bilden ovan var det ju inte direkt svårt att ta bort den.

Ganska ofta såg det ut så här och då kan man inte fixa till bilden med lite redigering. Den andra fotografen hade en "assistent" med sej och hon bad honom dela en fisk i mindre bitar. De var ju inte frusna (än) och han slet sönder en stor fisk med händerna och kastade ut bitar av den på isen. Då blev det liv i luckan minsann. De mindre bitarna var mycket mer eftertraktade och nu tog dansen verkligen fart. Kanske dessa fåglar börjar vänja sej vid att bli serverade av fotografer. 

Avrundar med tre bilder tagna i serie där de visade upp sej på bästa sätt och jag dessutom hann med att följa dem upp i luften. Det blev en del avklippta huvuden när de gjorde den här typen av luftsprång.

Finaste pardansen.

Ja, det blev mycket bilder.

Hälsningar Lena

Postat 2023-03-01 21:05 | Läst 580 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera