En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Oj, en örn!

En sparvuggla hade rapporterats bara några hundra meter från mitt jobb så jag tog med kameran. Det snöade visserligen men det skulle ju gå över till lunch enligt SMHI. När jag passerar Fredrikslunds gård vid sjutiden på morgonen yr snön, men jag skymtar flera mörka skepnader till vänster om vägen. När jag kommer närmare ser jag att det är en stor rovfågel samt flera svarta lite mindre fåglar. Just efter jag passerat går det att köra in på en parkering till höger. Där river jag fram kameran och sänker sidorutan. Minsann en havsörn, samt några trogna "hang-arounds" som sitter vid vad som antagligen har varit ett rådjur.

De flesta har nog ätit klart men örnen har en egen litet godbit som den bearbetar. Korpen ser rejält stor ut. 

Avståndet är ganska stort och jag är tacksam för mina nya "extra" pixlar. Trots ovädret kan inte korpen låta bli att vara kaxig mot örnen och göra närmanden mot stjärtfjädrarna på klassiskt korpmaner.

Men festen är över och det tog bara några minuter innan den store  lättade och drog iväg bort över de snötäckta fälten.

Vilken kick man får av en sådan morgonupplevelse.

Hälsningar Lena

PS Det slutade inte snöa förrän sju på kvällen och det var inte aktuellt att spana efter någon sparvuggla denna dag.

Inlagt 2023-03-08 22:07 | Läst 1060 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Du fick en härlig smakstart på dagen! Såväl fåglarna som snövädret är fint på bilderna. Det är ju riktigt örnväder när det är så där.
Hälsningar Christina
Svar från Lena Holm 2023-03-09 18:16
Tack Christina,
det var en fin start på dagen och det vanligaste om jag ser något efter vägen är ju att det inte går stanna. Ibland blir det några minuter på en busshållplats men jag måste alltid hålla utkik efter bussen.
Hälsningar Lena
Säger detsamma, vilken morgon! Ser ut att gå bra med nyförvärvet! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-03-09 18:17
Tack Björn,,
den här gången behövdes nog inte följande auto fokus men de extra pixlarna var bra samt 500 mm, för det var rätt långt avstånd. Hade jag stigit ur bilen är jag övertygad om att alla fåglarna dragit direkt.
Hälsningar Lena
Härligt reportage med väder och vind och de här fåglarna som inte heller verkar tycka om vädret!

Jag har nog missat extra pixlarna ---- vad är det för nyförvärv?
Svar från Lena Holm 2023-03-09 07:52
Tack MÅns,
jag har bytt upp med från en Canon 5dmkIV till en spegellös Canon R5. Då ökade antal pixlar från 30 till 45 mp, vilket är en fördel då man fotograferar fåglar eller andra skygga mindre djur då avståndet ofta blir långt och man beskär bilderna efteråt.
Hälsningar Lena
Hej,
Det kallar jag riktiga bilder av livet för en örn.
Skönt å se det vädret. Dåligt väder är bra fotoväder.
Ha en fin dag
Bob
Svar från Lena Holm 2023-03-09 18:19
Tack Bob,
dåligt väder kan bli väldigt effektfullt och jag har tagit min bästa örnbild i kraftigt snöfall. Kan man dessutom sitta i bilen är det ju inte så påfrestande med vind och nederbörd.
Hälsningar Lena
Vilket häftigt morgonmöte! Med vackra bilder! Och lite komiskt just med rådjuret måste jag säga då jag i tisdags kväll släpade på ett trafikdödat rådjur genom skogen ut till sjön just för att havsörnen skulle få den i dessa kyliga tider.
Svar från Lena Holm 2023-03-09 18:21
Tack Joakim,
jag såg det här rådjuret dagen innan då jag åkte hem. Då hade det nog precis dött. Jag borde ha tänkt till lite och förstått att något häftigt skulle kunna sitta där. Jag hade ju t ex kunnat åka tidigare för det var ljust ute. Nu fick jag i alla fall se och fota örnen en kort stund och det är rätt långt mellan gångerna för min del.
Hälsningar Lena
Kul möte, också kul med hang-arounds fyndigt. Jo jag har också upplevt detta att man åker på något och ser något helt annat, men OK ändå. Du missar många objekt medan du är på jobbet 😉. Trots avståndet så blev det bra, som bild 3, vad använder du här en gammal hederlig en punkt AF eller något fancy AI variant i AF biblioteket
Svar från Lena Holm 2023-03-09 08:00
Tack Peter,
jag får ta tillvara de händelser jag kan på väg till och från jobbet. Det vanligaste är ju att man inte kan stanna för vägen inte tillåter det. Kameran stod i läge ögonautofokus så jag testade det, men den bilden hade jag ju utan vidare tagit med en "vanlig fokuspunkt". Här tjänade jag mest på att ha många pixlar och 500 mm instället för 400.
Nu har vi superfint vinterväder med rimfrost , snö och sol. Jag ser det från kontorsfönstret, men är fast inne med föreläsningar som måste förberedas. Jag förhalar det med en kopp kaffe...
Hälsningar Lena
Mäktigt! Bra start på dagen med en sådan upplevelse!
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2023-03-09 18:23
Tack Bengt,
jag ser både vilda djur och stora rovfåglar med jämna mellanrum men för det mesta är det helt omöjligt att stanna och fotografera. Det här rådjuret hade dött på ett väldigt lämpligt ställe.
Hälsningar Lena
Så fint att se!
Näst sista bilden är underbar, när den breder ut de enorma vingarna och de fina, vita stjärtfjädrarna!
Grattis!
/Lola
Svar från Lena Holm 2023-03-09 18:24
Tack Lola,
trots att den flyger bort från mej gillade jag också vyerna när den drog iväg i snöyran.
hälsningar Lena
Så härligt och häftig start på morgonen.
Grattis också till ditt nyköp! Sådant är alltid kul när man ser resultatet.
Här kom det 30 cm packat men blåste ju kraftigt så lite mer på vissa ställen. Skulle ju tänkt åjka ut på kust å spana havsörn men fick se det hos dig.
Blev både lite rosslig å folk uppmanades stanna inne om det inte var nödvändigt.
Idag superfint väder och snöröj
/N
Svar från Lena Holm 2023-03-09 18:32
Tack Nini,
jag hade tur denna gång att det gick att stanna och stå stilla med bilen. Oftast när jag ser något är det helt omöjligt. Vi har haft växlande vinterväder idag med några solglimtar. Jag satt ju på jobbet och kunde bara titta ut.
Hälsningar Lena
Vilken härlig start på dagen! Fina bilder blev det också :-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-03-09 18:33
Tack Halina,
jag hade tur som såg dem på lite håll och lyckades stanna på parkeringen, för att jag vet att den finns just där.
Hälsningar Lena
Så trevligt! Vilken härlig upplevelse. Snyggt fångat!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-03-09 18:34
Tack Johnny,
jag hade tur att rådjuret dött så nära parkeringsplatsen. Annars går det inte att stanna på denna väg annat än möjligen på en busshållplats helt kort.
Hälsningar Lena
Vad fint! Gillar busvädret i samband med bilderna lite extra! Speciellt första bilden där man förstår varifrån det blåser.. Verkar som du klarade dig från 'varmluftsbubblan' inifrån bilen när du fotade genom ett nedvevat bilfönster, det kan ju ibland skapa problem med 'oförklarlig' oskärpa.. mycket beroende på hur det blåser utanför också, här blåste nog 'bubblan' bort direkt utanför det öppna fönstret! Det blev ju skarpt! Kameran funkar..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-03-09 18:38
Tack Jan,
visst är det fint med snöoväder ibland, det ger en speciell stämning. Om man dessutom kan sitta i bilen och inte störas av vare sej vind eller nederbörd är det ju helt OK att vara ute. Jag tror aldrig att jag har upplevt det du beskriver som "varmluftsbubbla" men det är inte så ofta jag gör så här på vintern. Den här vägen är det dessutom svårt att stanna längs med utom på några enstaka platser. Jag hade tur att rådjuret låg vid ett av dessa ställen. Det lilla som eventuellt finns kvar av det är nu helt översnöat.
Hälsningar Lena
Vilka fina bilder, och vilken upplevelse. Dessutom en bra påminnelse om att man alltid bör ha kameran med sig.
Korpar är smarta. Jag såg en gång två korpar samarbeta för att lura en kungsörn. Den ena höll sig bakom örnen och irriterade den, medan den andre åt av kadavret.
Svar från Lena Holm 2023-03-09 18:27
Tack Lars,
jag har kameran med mej i perioder och det blir bilder längs vägen ibland. När man sitter i gömsle och spanar på t ex örn brukar korparna bjuda på mycket underhållning. Jag har flera gånger sett hur de rycker örnen i stjärtfjädrarna. Man kan ju undra varför? För korparna har oftast varit på åteln och ätit sedan tidig gryning så det är nog inte maten de är ute efter.
Hälsningar Lena
En minnesvärd jobbresa med bonus! Kråkfåglar är ju smarta och fräcka mot andra predatorer, som katter. Bäst den bilden där de glor på varandra.
Svar från Lena Holm 2023-03-09 18:30
Tack Stefan,
jag ser ju en hel del djur och fåglar när jag åker till jobbet men oftast är det helt omöjligt att stanna för att fotografera. Här hade jag tur att rådjuret dött så nära en vettig parkeringsplats. Just när örnen stirrar på korpen har jag ju sett hända så många gånger förut, men det är alltid lika underhållande.
Hälsningar Lena
Wow vad häftigt! Tycker snön tillförde bilderna. /Nina
Svar från Lena Holm 2023-03-10 15:20
Tack Nina,
vädret ger en viss stämning och det döljer ju lite av kadavret.
Hälsningar Lena
Kul med bråkiga korpen och örnens bistra uppsyn..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-03-10 15:21
Tack Gunte,
korparna brukar hålla på så där och den här matplatsen var inget undantag för dem. När man har ätit kan man alltid reta den store lite.
Hälsningar Lena
Den här bloggen har jag missat. Brukar alltid läsa dina bloggar även om jag stundtals är lite seg med att kommentera.
Nu när jag läste Jockes blogg så skrev han att du hade haft ett örnmöte, så då var jag ju tvungen att leta på den bloggen :-)
Vilket häftigt morgonmöte ! Kul när det händer.
Tredje bilden där den har korpen bakom sig var ju verkligen härlig !
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-03-12 18:51
Tack Ing-Marie,
alltid Trevligt att ha en så trogen besökare :-) Det här var väl egentligen inte så märkvärdigt fotomässigt men det var ett överraskande och roligt tillfälle. Dessutom första örnen för i år. Tredje bilden blev rätt bra för att den tålde att beskäras rätt hårt.
Hälsningar Lena
Häftiga bilder från ett ovanligt sceneri, antar jag. Blir en fin berättelse…
Svar från Lena Holm 2023-03-13 08:41
Tack Lena,
det är ju inte något som händer så ofta. Jag ser örnar ibland från bilen eller vid jobbet, men det är sällan jag har kameran till hands och ännu mer ovanligt att det går att stanna.
Hälsningar Lena