B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Simmande överraskning

I morse blev det lite extra tidigt för jag skulle leverera några överblivna tomatplantor till en barnledig doktorand. Hon råkar bo väldigt nära Dalkarlskärret och jag kunde inte motstå att ta en liten titt innan jag for vidare till jobbet. En ivrigt simmande och dykande storskarv blev mitt första motiv.

  

Jag hade främst kommit för att kolla hur det gick för de ruvande gråhakedoppingarna. De var där och på sin vakt när skarven simmade runt dem.

Plötsligt lättade skarven och flög iväg. Det där luddiga till vänster, framför fågeln, är vasstrån i förgrunden.

Bakgrunden är inte optimal men jag kunde inte motstå den blänkande svarta fågeln när den tog till flykten.

Gråhakedoppingarna började snart slappna av och pyssla runt sitt bo när skarven dragit.

Min tid började rinna ut och det var dags att åka till jobbet. Morgonen var ljum och fantastiskt vacker men jag fick nöja mej med ett kort besök.

På väg tillbaka till bilen går jag ner till vattnet vid en angränsande plats och döm om min förvåning när ett litet slingrande djur ger mönster på den blanka vattenytan. Den vackra lilla ormen simmar rakt mot mej, men blir nog skrämd av vibrationerna från bryggan och dyker. Jag var inte alls beredd på detta möte men fick i alla fall ett par bilder, den här blir därför dagens bild 141 (förstora, den är väldigt fin).

Hälsningar Lena

Postat 2014-05-21 18:41 | Läst 3875 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Efter regnet

Dagens bild 140: Morgonen bjöd på regntunga blommor ....

...och mycket bling i trädgården. Tyvärr hade jag inte tid att utforska ordentligt. När jag kom hem i kväll insåg jag att effekten av regnet redan hade börjat märkas. Naturen sprudlar och hur ska jag hinna med...?

Hälsningar Lena

Postat 2014-05-20 20:29 | Läst 1798 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Innan regnet

Dagens bild 139 är tagen vid Kungsängen och den gamla vindbron som man inte längre får använda. Av förklarliga skäl står jag på "Ultuna sidan".

Hälsningar Lena

Postat 2014-05-19 18:23 | Läst 1814 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Kolbullar och kanoter

Denna helg var det dags för vår årliga kanothelg på Österfärnebofjärden. Det har blivit lite av en tradition att paddla med en god vän en försommarhelg varje år och SMHI hade utlovat hyfsat bra väder, så i lördags gav vi oss av. Man kan väl säga att det var tur att vi hade vinden i ryggen... 

Väl framme på vår favoritö brukar Stefan göra kolbullar till lunch. Det börjar med en rejäl smörklick i stekpannan .

Rimmat fläsk ska brynas i smöret till lagom knaprighet.

Sedan tillsätter han den "magiska smeten" ur en cola flaska. Vatten och mjöl är huvudingredienserna. Jag föreslog att han kanske kunde blanda i några ägg, men då blir det inte kolbullar....

Lägg märke till det extra handtaget till stekpannan. Det stod kvar vid samma träd som vi lämnade det vid när vi var vid denna plats hösten 2013.

Vänd kolbullen och stek tills den ser färdig ut. Värmen kan bli lite ojämn över öppen eld. Kolbullarna serverades med lingonsylt.

Det blåste fortfarande en del när klockan började närma sig sex på kvällen och två andra kanoter anlände. Solen strålade dock och det blev en riktigt fin kväll.

Vi skojade om hur det blir samma sorts bilder tagna vid varje utfärd. Den vackra kanoten i trä som Stefan gjort hamnar ofta på bild.

 

Solnedgången vid vår grill- och tältplats är också given.

Den här siluettbilden kändes dock som något lite nytänkande så den får bli gårdagens bild 136 (om jag nu grejat numreringen rätt).

Vi vaknade till en strålande morgon med helt blankt vatten. Efter en lång frukost paddlade vi iväg för att se om vi kunde syn på någon fiskgjuse. Förra året fick jag mina första bilder på denna fågel under vår paddeltur, men vi var betydligt senare då.

Det blev ingen fiskgjuse så jag fick hålla till godo med svalorna i gästhamnen.

Snabba som attan var de men att få några bilder då de satt stilla gick hyfsat bra.

De jobbade som bäst på att laga de bon som fanns under taket till sjöbodarna.

Jag höll på en lång stund med att försöka fånga en av dessa luftakrobater i flykten men det blev inte bättre än så här. Den får dock bli dagens bild 137 och kvarstå som en utmaning till nästa års kanothelg på Österfärnebofjärden.

Hälsningar Lena

Postat 2014-05-18 17:51 | Läst 3376 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Kärlek över artgränserna

Idag hade jag semester för att få en massa jobbiga saker gjorda. Jag steg dock upp i ottan, samtidigt med min sambo som skulle till jobbet, och unnade mej en tur till Råstasjön. Solen sken och idyllen var total.

 

Jag hoppades på småttingar och ganska snart stötte jag på den här lilla familjen. Men...de vuxna fåglarna är inte av samma art. Dessa gick helt för sej själva och det fanns inte en annan gås inom synhåll. När jag studerat dessa en stund rådde det ingen tvekan om att båda dessa fåglar vaktade gässlingarna. Den får bli dagens bild 135.

Jag har nu läst på en del och kanadagåsen bildar hybrider med ett antal andra gåsarter, bland annat grågås. Eftersom dessa bor i förort till Stockholm kanske man inte ska bli förvånad. Mångfalden frodas helt enkelt :-)

De små hybridgässlingarna provade gräset som vilka små gässlingar som helst.

" - Menar du att jag skulle vara annorlunda på något sätt ??? Är jag inte söt ändå så det räcker till ? "

Om avkomman blir fertil som vuxen kunde jag dock inte hitta några uppgifter om.

Mötte också flera familjer med enbart kanadagäss. Här ett litet gäng på väg ner till sjön för att ta ett bad.

" - Kom igen !!! Bada, bada, bada !!!.... Bråttom ! "

" - Öhh...ska vi verkligen kliva ut i detta ? ...Det ser läbbigt ut..."

" - Är det tänkt att man ska hitta nåt här ...? "

" - Eh..sjön känns plötsligt väldigt stor och djup..."

" - Den här grunda kanten känns bättre....undrar bara vad det är vi ska göra här...mer än att simma runt och bli blöta...? "

" - Det känns trots allt fint att simma här med mina syskon....å ikväll blir det fredagsmys hörde jag någon viska. Jag har inte upplevt någon fredag än...men det lät bra. "

Hälsningar Lena

Postat 2014-05-16 17:05 | Läst 2946 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
Föregående 1 ... 314 315 316 ... 400 Nästa