B. LOGGBOKEN
High five and North Park shopping mall
Om man åker väg 75 söderut från Richardson kommer man snart till denna korsning, som får bli dagens bild 361. Idag skulle vi bara rakt igenom, inga problem.
Vi fortsatte söderut mot North Park shopping mall. Ett gigatiskt köpcentrum där det skulle finnas en Disney butik. Vi var på jakt efter en klänning till en liten tjej som bärs av en figur i filmen Frozen. Den var naturligtvis slut....
Annars finns det nog ALLT i North Park, från diamanter till Victorias secret, H&M, Macys, Lauren, Tag Heuer, Apple, Tesla (!) mm mm mm, i oändligt många butiker. Vackra blomsterarrangemang med jultema stod på många ställen.
En av många kända sportaffärer....
Tomten var på plats med sina flygande rådjurshybrider.
Det här var en ny grej som vi inte sett förut...
Väl under den var den överraskande hög. Det blev inte så mycket shoppande utan mest en rundvandring. När det blir vardag åker vi till en stor Outlet och klarar av den shopping vi planerat att göra, till halva priset av vad det kostar på detta ställe (men någon Disneyklänning lär det inte bli).
På hemresan passerade vi genom "High five" igen. Jag minns väl att detta var en gigantisk arbetsplats under flera jular. Varje år som jag kom hit hade det blivit större och högre. Bygget startade 2002 och var färdigt i december 2005. Kostnad 260 miljoner dollar. Konstruktionen har 37 broar och är hög som ett 12 våningshus. 
De gröna pelarna målades först med fel färg, de blev turkosblå, och fick målas om....det blev säkert mycket bättre med gröna....
Bye for now, Lena
Dagens kalkon
En jultradition hos min syster är att äta kalkon den 25:e, men eftersom min sambo (som verkligen sett fram emot detta) landade så sent på juldagen flyttade vi kalkonmiddagen till den 26:e. Kalkonen prepareras här av min svåger. För de som är observanta kan jag intyga att det inte är en hel kalkon utan ett kalkonbröst med ben (dvs hela skrovet är kvar). Vi är i år bara fem vuxna och en hel kalkon blir då på tok för mycket.
Kalkonbröstet torkas någorlunda torrt och kryddas med salt och peppar på utsidan. Vi injicerar också salt och cayennepeppar i smält smör intramuskulärt. Efter denna behandling ska kalkonen confiteras, dvs kokas i olja (Obs! Ej detsamma som fritering).
Kokningen sker av praktiska skäl utomhus och här serverar min syster margeritas utanför garaget till alla som deltar i tillagningen. Supergoda margeritas på färskpressad lime och Cazul reserva (100 % agave) tequila.
Kalkonen nedsänks i den kokande oljan som värms av en gasollåga. Tillagningen tar ca 50 minuter. Confitering är en gammal fransk tillagningsmetod som innebär att man först saltar/kryddar köttet och sedan kokar det i olja med lägre temperatur och längre tid än vid fritering. Köttet blir då mycket smakrikt och saftigt (absolut inte flottigt eller fettdrypande som man kan tro).
Kokningen övervakas av Fredrik och och min svåger Peter.
Dagens bild 360: Fågeln plockas upp ur oljan och ska sedan vila ca 15 minuter innan servering.
Under tiden ska de andra tillbehören göras i ordning. Ångkokt brysselkål får en snabb sväng i stekpannan med lite olivolja, salt och peppar. Hemlagat potatismos och majskorn hör också till.
Traditionell "stuffing", som man stoppar i en kalkon som ungsbakas, kan tillredas i en form i ugnen. Den fina gräddsåsen skapas med buljong från en tidigare kalkonmiddag, där halsar och muskelmagar använts för att åstakomma just buljong (det gäller att planera).
Slutligen skivas det saftiga kalkonbröstet och alla går till bords. En utsökt Pinot noir blir pricken över i denna kväll.
De två hundarna väntar troget tills den sista smulan är avnjuten och får då en möjlighet att slicka i sej lite av det goda innan det staplas i diskmaskinen. Den gamla hunden är mer erfaren i slickandets konst och får därför en extra tallrik, dessutom måste man se till att det är ett lämpligt avstånd. Djungelns hårda lag råder mellan ung och gammal i köket.
Hälsningar Lena
Olive och kalkongamen
Olive är min systerdotters corgi och en sprallig liten hund på ca 1,5 år.
mmmm
Olive ville naturligtvis vara med och öppna paket på julafton.
Extra kli på magen blev det också.
Olive jobbade hårt med papper och snören. Snörena var nog det bästa men många pappersbitar blev det också.
Julafton var igår och dagens bild 359 får därför bli denna pampiga kalkongam som kom glidande över våra huvuden på dagens promenad. Kalkongamen är vanlig i stora delar av Amerika. Den har ett vingspann på ca 180 cm och glidflyger ofta förhållandevis lågt. Den söker nämligen efter mat (dvs as) med hjälp av sitt luktsinne.
Merry Christmas !
Dagens bild 358, vad kan vara mer passande än en kardinal,
julhälsningar från Lena
Juldekorationer "unplugged"
Amerikanska juldekorationer ska nog egentligen ses i mörker och med lamporna tända. Jag tycker dock att de är rätt underhållande i dagsljus. Färgade lampor skulle ändå inte kunna lura mej att detta är en ren...
Stora och små tomtar förekommer förstås. Lägg märke till att det sitter en Snoopy i bakgrunden.
Dagens bild 357: mera Snoopy holidays ! De små figurerna på rad bakom trädet är pingviner som kramas ....pingviner?
Naturen är också vackert julpyntad med mistlar i vart och vartannat träd.
När jag fotograferade misteln fick jag plötsligt syn på ett par blåa "blixtar" som svepte förbi. Det var två Blue Jays som jag inte kunde motstå.
Brevlådor med lite julstämning.
Den mest dekorerade trädgården på gatan är denna, komplett med Pongo, rådjursteamet framför släden och en stor uppblåsbar tomte (och en snögubbe).
En rejäl julkrubba pryder trädgården till vänster om huvudattraktionerna. Lägg även märke till "granen" klädd med gamla CD skivor som man kan skymta en del av längst till vänster.
GOD JUL från TEXAS,
önskar Lena

































