B. LOGGBOKEN
DB 114 - Klättraren
Med små "sugfötter" sprider den sej åt alla håll på betongväggen...
Den är helt stilla när man står och tittar på den men har ändå en nästintill skenande framfart...allt är ju relativt....
Jag ser den från mitt kontorsfönster varje dag och det känns ändå som att jag inte hinner med. DB 114.
Hälsningar Lena
DB 113 - Hästar på cykelvägen !
Idag blev det en hastig lunchpromenad och jag hade väl inte särskilt stort hopp om att snubbla över något spektakulärt motiv. Döm om min förvåning när jag möter två nordsvenskar på cykelvägen längs Fyrisån.
Certino och Svensken har med sina ägare fått uppdraget av Uppsala kommun att fixa till cykelvägen längs ån i Uppsala. Jag mötte dem när de kom dragande på en vält. Lägg märke till att de också har sina neongröna varselkläder på sej. Dagens bild 113 var given.
Undrar om lampan blinkar när de backar....?
Hälsningar Lena
DB 111 - Hjälstaviken och en förvuxen magnolia
I går morse steg jag upp extra tidigt och åkte till Hjälstaviken för att spana på fågellivet en stund. Jag mötte en bil på hela resan från Knivsta (ca 40 minuter) och ändå var klockan halv åtta innan jag kom iväg. En lugn morgon med andra ord.
Doppingarna tittade varandra djupt i ögonen och gässen förde ett kärleksfullt väsen.
En ensam gås på väg för att prova lyckan...
Sothönsen hade roliga eskapader för sej, tyvärr på lite väl långt avstånd från mej.
Det blev en hel del lågflygande skrattmås. De flög i bågar och mjuka svängar över det nästan helt blanka vattnet.
Med jämna mellanrum dippade de ner i vattnet för att ta någon lite smakbit. Osäkert hur ofta de lyckades dock.
" - Wow, den där är ju lik mej !!!"
Glömde helt bort att jag skulle ha provat med lång slutartid också...Men det får bli ett annat tillfälle.
Avslutar med en bild på vår magnolia som blir DB 111. I morgon grävs den upp. Ni förstår säkert varför om ni kollar hur den är placerad. De som ägde huset innan oss tänkte nog inte att den skulle bli så stor. Vi ska göra om hela uppfarten till huset och en firma ska försöka flytta magnolian. Vi får se hur det går...
Hälsningar Lena
DB 110 - Ägg
Så här i påsktider känner jag att jag borde skriva något om ägg. I synnerhet som jag undervisar studenter på både veterinär- och husdjursagronomprogrammet om hur ägg blir till. Äggbildning är en del av mitt yrke och delvis också min forskning.
Alla fåglar lägger ägg. De största är förstås strutsäggen, som kan väga 2 kg. Kolibrier värper de minsta äggen, som kan väga så lite som ett halvt gram. Om man istället tittar på vilken fågel som lägger det största ägget i förhållande till sin kroppsvikt är det kiwifågeln på Nya Zeeland. Den värper ett ägg som väger 25% av kroppsvikten. Strutsens ägg är de minsta i förhållande till kroppsvikten.
Ett medelstort hönsägg väger 65 gram. På bilden är det ett hönsägg, ett nanduägg och ett marsipanägg från Anton Berg. Nandu är en strutsliknande fågel från Sydamerika och ägget väger ca 500 gram (detta kommer dock från en fågel i Sverige).
Kompletterade bilden med ett strutsägg. Ägg behöver inte ha den typiska äggform som vi är vana vid utan kan vara både mer runda och mer koniska. Ägget innehåller allt som behövs för att det ska kunna utvecklas en kyckling, men ägget måste kunna "andas". På det stora strutsägget kan man se att det finns små prickar. Det är porer i som medger utbyte av syre, koldioxid och vatten genom äggskalet. Porerna finns i skal från alla ägg.
Ägg kan ha olika färg. Det mörka kommer från en australisk emu. De är egentligen avocadogröna men den fina gröna tonen försvinner med tiden. Av de ägg vi köper i affären kommer bruna ägg från bruna hönor och vita ägg från vita hönor. En modern värphönshybrid värper ett ägg ungefär var 24:e timme och kan göra det i över 300 dagar.
Ett vackert målat gåsägg från Estland. Äggskal kan tyckas sköra men de är istället häpnadsväckande hållbara och gör att ägg som livsmedel har en unik förpackning. Ett hönsägg tål ca 4 kg tryck om man pressar mot polerna. Ägg är också ett livsmedel som har förvånansvärt lång hållbarhet, även i rumstemperatur.
Sedan 1 januari 2004 måste all ägg inom EU vara märkta, utom de som säljs direkt från gården till konsument. Tvåan som står först på detta ägg talar om att det kommer från höns som är frigående inomhus. En nolla betyder ekologiska, en etta frigående höns med utevistelse och en trea betyder höns i inredda burar (med sittpinnar, reden och sandbad). SE (som jag tycker är den viktigaste märkningen) talar om att ägget är svenskt. Nummer 503 är besättningsnummer och 2 talar om från vilket stall ägget kommer.
Gulan är fågelns äggcell som har lagrat in en stor mängd näring som kycklingen behöver när den växer i ägget. Alla ägg som man köper i affären är obefruktade. Moderna värphöns får aldrig träffa någon tupp. Om du däremot köper ägg från någon som har hobbyhöns med tupp så är troligen alla befruktade, och det syns inte någon skillnad. Trots att befruktningen äger rum 23,5 timmar innan ägget värpts och det finns ca 30 -60 000 celler vid värpning, så ser det nästan exakt lika ut som ett obefruktat ägg.
Alla bilder i detta inlägg är fotograferade under helgen men jag lyckades inte tajma publiceringen till rätt dag. Dagens bild 110 får sålunda det bli kvällens cocktail...
...en margerita. Hos oss råder traditionen att denna drink bara får intas utomhus och ikväll var det 18 grader och säsongens första margerita serverades på vår nybyggda altan.
Det är fortfarande helg!
Hälsningar Lena

























