B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En nyårsmeny blir till!

I år firade vi nyår hemma och bara vi två. Menyn var fastslagen i stora drag men det fanns utrymme för viss improvisation. Huvudrätten krävde både tajming och två kockar i köket, resten gick på rutin och fantasi. Vi hade en t ex påse med blodapelsiner och jag hittade en cocktail med pressad blodapelsin på nätet.

Som tilltugg hade jag redan förberett kräftstjärtar i philadelphiaost med dill som jag bredde på ritzkex. Enkelt och gott.

En cocktail på lika delar gin och pressad blodapelsin som man toppar med tonic, is och en skiva blodapelsin fick bli kvällens fördrink.

Bambi med sällskap hade fått en tilldelning av äpplen och andra godsaker så de kom tassande när vi njöt av cocktail med tillbehör. De är lite skygga om man rör sej för mycket så vi fick sitta lugnt en stund tills de insett att det var OK att äta samtidigt med oss. Vi hade ingen brådska.

Förrätten blev sedan en toast Skagen på smörstekt bröd, men med en asiatisk touch som inte var i närheten av något vi ätit tidigare. Smakerna, förutom de klassiska räkor, majonäs och dill, var inlagd ingefära (gari, som man äter till sushi) och sesamolja. Dessutom garnerades rätten med svarta sesamfrön och lime. Några fina korianderblad skulle ha toppat denna rätt men det hade jag inte på min shoppinglista så vi fick klara oss utan bladen.

Vi avnjöt förrätten med en liten flaska torrt bubbel.   

Sedan följde en stund av mer "avancerad" matlagning. Fast egentligen handlar det mest om tajming. Hasselbackspotatisen var redan i ugnen när sambon hackade scharlottenlök till såsen.

Färsk sparris som ska ångkokas i micron 30 sekunder. Lätt att förbereda.

Huvudrätten var älgfilé, stekt i smör. Det här kräver en termometer, viss erfarenhet och tajming. "Medium rare" var vad vi strävade efter. Jag ansvarade för köttet.

Min sambo ansvarade för såsen som denna kväll var hemslungad bearnaise. Det är något vi gör ungefär två gånger om året och även om det inte är särskilt svårt kräver det viss övning. Nu gick det strålande bra och när termometern i köttet visade 51 grader var såsen helt perfekt. I det här läget var allting färdigt och skulle ut på bordet snabbt. Hasselbackspotatis, älgtournedos, ångkokt sparris, bearnaissesås och en fyllig sallad med äpplebitar, blandade blad, gurka, morot etc. Det fanns inte tid att ta några bilder.  Vi avnjöt middagen med en god cabernet sauvignon. Sedan tog vi en paus.... 

Efter en stunds eftertanke (och städ/disk i köket) serverades en enkelt ostdessert som avrundning. 

En krämig blåmögelost på knäckestick med vår egen chilimarmelad och ett glas portvin på körsbär. Portvinet är också en egen produktion på bär som sambon plockat från träden på gästparkeringen. Det var gott men blir säkert ännu bättre med ytterligare ett halvårs lagring eller två.

Strax före tolvslaget gick vi ut i området där vi bor. Vi har bara firat nyår hemma en gång, under pandemin, och jag minns inte att det var särskilt mycket fyrverkerier då. Nu blev jag snarast förvånad över att folk kan bränna av så pass mycket. Jag hade kameran med och det var kul att testa vad man kunde åstadkomma. 

Jag insåg direkt när jag kom hem och började titta på bilderna att jag var mer intresserad av röken och hur fyrverkerierna lyste upp miljön runtomkring. Träden som i år är snötäckta. Man kunde också lura fram betydligt mer strukturer i bilderna i LR. 

Det här fina paret får avsluta nyårsafton från oss.

God fortsättning allihopa,

hälsningar Lena

Postat 2024-01-02 10:18 | Läst 731 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Gott Nytt År!

Gott Nytt År alla bloggare och FS vänner! 

Hälsningar Lena

Postat 2023-12-31 15:37 | Läst 1566 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

Julstämning i London

Vi inledde vårt julfirande med en heldag i London. Bor man där har man förstås en tomte i en telefonkiosk som julprydnad. Vi var nyfikna på om det fanns någon häftig julbelysning i denna stora stad, så på julafton begav vi oss in till hjärtat av Londons mest fashionabla shoppingkvarter.

Vi åkte tunnelbana till Bond street och började vandra där. Det var mängder med människor ute. Mest för att titta verkade det som men många affärer var öppna.

Det här kändes inte så "juligt" men vem kan motstå pingviner och dessutom fanns det ju en fridykare med.

Ju närmare de riktigt stora, dyra modehusen vi kom desto mer folk och desto flashigare "julpyntning". Chanel och Dior har dekorerat ordentligt.

Här mötte vi också de tålmodigaste hästar jag någonsin sett. De brydde sej inte det minsta om vare sej folk eller bilar och lät sej klappas av ivriga små händer.

Dagens mobilkameror hanterar den här typen av motiv alldeles utmärkt. Mina bilder är dock tagna med Canon R5 och  Canon 24-105 mm med adapter. Allt är handhållet med ISO 2000 eller högre. 

Trots trängseln var det en fin stämning och lugnt bland alla människor. Vi tappade bort varandra några gånger men det var bara att stanna och invänta den/de som släntrat efter.

Den största julkalender jag någonsin sett.

London hade inte så mycket tomtar, däremot väldigt många stora änglar. Här vid Piccadilly Circus.

Mer änglar.

I Soho var det mer fantasi och planeter. Det här är antagligen så nära astrofoto jag kommer att komma. 

Passerade Broadwick Soho Hotel på väg mot en lämplig tunnelbanestation. Vi hade fått ett intensiv jättedos av julbelysning, julmusik, dofter och människor. Det kändes precis lagom att åka tillbaka hem till min systerdotter och avrunda julafton.

 

En diskret liten, men riktig, julgran, några paket och en hund som blev väldigt misstänksam när hon plötsligt skulle sitta där och bara se fin ut. Hon ville ju helst bara att vi skulle gosa eller leka med henne, när hon fått vara ensam "såååå" länge (dvs ett par timmar :-)

God fortsättning allihopa,

hälsningar Lena 

Postat 2023-12-29 16:54 | Läst 1856 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Det lackar mot jul

Här ser det minsann ut att bli en vit jul och SMHI har t o m utlovat sol den 24:e. Det kan bli en riktigt vacker julafton. Dock inte där vi är, men det är lika bra för skulle det komma snö blir det bara kaos. 

Vi har i alla fall fyllt på fågelautomaterna till brädden, så de ska ha något att plocka i sej när nu vintern gjorde ett återtåg och temperaturen sjunker. 

De här kompisarna har vi knappt sett skymten av de senaste dagarna, men de kom på besök nu när marken återigen är täckt med snö. Det sista av grönkålen och den nervissnade bladpersiljan har gått åt. De fick några juläpplen.

Ha en riktigt fin jul allihopa,

hälsningar Lena

Postat 2023-12-22 13:08 | Läst 3280 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Mer ljus i mörkret

Vi fick mer snö som återigen täckte marken och även om det inte var rimfrost så var det en del snö på trädgrenarna. Då åkte jag ut en sväng för att experimentera i mörkret. När jag kom till parkeringen, där det går att stå utan att bli påkörd i mörkret, insåg jag att stativplattan inte satt på kameran och inte heller på stativet. Tanklöst, men jag testade utan och med ISO på 10 000. Bilderna gör sej bäst mot svart bakgrund (förstorade). Skärmen kommer förstås också att påverka hur mycket som går fram. Jag har medvetet bevarat dem mörka.

Jag hade bara bilarnas ljus att leka med på detta ställe och snön. De flesta bilderna slängde jag men dessa tre tyckte jag var värda att visa.

Den här blev min favorit. Bilarnas lyktor gav olika effekter, antar att det har att göra med hur nya bilarna är. Det här är en väg på landet och det passerade nog en och annan bil som inte var av nyaste modell. Hel- eller halvljus gav också stora skillnader i effekter. Manuell exponering av alla bilder.

Hälsningar Lena

Postat 2023-12-21 08:18 | Läst 1399 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
Föregående 1 ... 64 65 66 ... 454 Nästa