En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Inför sommaren

Så här vill jag att det ska se ut när man kommer hem till oss på sommaren. Blandade krukor, på olika nivåer med mycket blommor. Jag vill ha en prunkande blandning som håller hela sommaren och helst en bra bit in på hösten. 

Det som har visat sej fungera år efter år är pelargoner och lobelior. Pelargoner har inte bara olika färger på blommorna utan även olika gröna nyanser på bladen. Lobelior är nästan bara blommor och de finns i underbara blå toner samt vita och lila, helt perfekt att blanda med pelargonernas vita, rosa och röda nyanser. 

Här står blommorna på en liten mjölkpall som jag ritade och min sambo byggde under första pandemisommaren. Jag går förstås inte ut och köper alla dessa blommor i början på sommaren och slänger dem på hösten. Nej, pelargonerna övervintrar, även en och annan lobelia blir kvar, och nu är det dax att börja pyssla med dem för att få blommor i början på sommaren.

Jag har inte den vinterförvaring som rekommenderas dvs mörkt och kallt men frostfritt. Mina övervintrar i rumstemperatur och det går för det mesta bra. De växer och får långa rangliga skott, tappar blad och ser allmänt taskiga ut. I helgen har jag klippt ner dem helt och plockat bort alla vissnade blad. Nu är det tänkt att de ska ha en nystart. 

De är väl inte de vackraste krukväxter just nu men de får ändå stå i de bästa fönstren för att få så mycket ljus som möjligt. Om två veckor ska de enligt alla skötselråd planteras om. 

Att plantera om krukväxter inomhus är stökigt och jag skippar helst det momentet. Plantorna behöver näring för att växa till sej och sätta knoppar och det ger jag dem i vattnet istället. När de till slut flyttar ut blir de omplanterade i stora urnor och det arbetet gör jag utomhus. Jag har för närvarande 16 pelargoner och några sticklingar som jag tog reda på när jag klippte ner dessa. Dessutom växer det lobelia i ett par av krukorna, men det får jag komplettera med några nya. 

Det finns hopp inför sommaren.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-02-19 19:37 | Läst 759 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Härligt att se dina blommor och läsa att det finns hopp…
Jag brukar också ha både pelargoner och blå lobelior på min lilla uteplats, samt lite sallad å sånt. Snart är det dax! 🙂
Svar från Lena Holm 2023-02-20 07:36
Tack Lena,
pelargoner tillsammans med de blå lobeliorna är en favorit. Antar att sallad är en tacksam grönsak att odla på balkong.
Hälsningar Lena
Ser vackert ut, men personligen försöker jag undvika krukodling, men lyckas inte alltid. Nu har vi övervintrat några Fuschia och Begonia, som vi fick från några vänner förra året, men det är/blir en del jobb med vattning av krukor när man är borta (eller jo det blir väl mest grannen som jobbar med dem)
Svar från Lena Holm 2023-02-20 07:34
Tack Peter,
våra grannar har både växthus och minst lika många pelargoner, så det jämnar ut sej rätt bra :-)
Hälsningar Lena
Pelargondamen! Jodå, de är väldigt fina och gör sig utmärkt i krukor ute om sommaren, lobelia kan täcka krukorna också så det blir riktigt grönt. Enda nackdelen är deras törst, men de tål lite torka. Att övervintra dem är en sport, min kompis med gröna fingrar har så klart ett burspråk där de övervintrar och är helt perfekta om sommaren. Hemma gick det lättare att övervintra när elementen stängdes av och värmepumpen gav värme från mitten och ut. Har i år satt hälften inne, hälften ute i förråd med fönster och 4-7 grader denna vinter, de vanliga köpta på trädgårdscenter går fint vilket som, men de exklusiva eller väldigt exklusivt som köptes hos en specialiserad pelargonodlare är det värre med. Skulle nog haft dem under en växtbelysning inne, men vem vet?
Svar från Lena Holm 2023-02-20 20:19
Tack Stefan,
visst är det de där man kan köpa tre för hundra kronor som övervintrar utan problem och de dyra favoriterna som är svårast. Jag har haft alla inne men några har stått med extra belysning där det brukar stå en chili (som dog) och de har klarat sej bäst. Mina favoriter har överlevt i minst ett exemplar och nu har jag dessutom några sticklingar.
Hälsningar Lena
Så vackert ni har ( hade ) det. Lobelia är en stor favorit, dom är ett måste här hemma varje år.
Pelargonior köper jag nya varje år. Blir mest Mårbacka. Hade en överlevare i många år, den kom från min farfars syster så det var ju lite speciellt, men den gav upp till slut. Nu köper jag nya på Ö&B varje år, billiga och dom har verkligen varit vackra varje år. Och Mårbacka är inte den perfekta att vinterförvara då den kommer igång så sent med blomningen.
Härligt inlägg med en påminnelse om vad som komma skall
Ing-Marie