En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Is är mer än bara fruset vatten

Efter frukost var det dax för en tur med gummibåt. Mellan isflaken kunde vi spana bort mot MS Malmö.

Vi har upplevt glaciäris i Alaska och den skala av blå färgtoner som den kan innehålla, men man blir ändå lika fascinerad.  

Vi passerade långsamt den ena förunderliga formationen efter den andra.

Det gick att använda alla tänkbara objektiv för att föreviga bilder av isen. Jag hade en vidvinkel och ett tele med. Det sista mest för de eventuella fåglar och djur som vi kunde stöta på. 

Glaciäris med tele blir så här läckert. Den är verkligen blå.

Det var hög aktivitet bland båtens fotografer och vi hade pratat om det där med att stå i båten....Här var det Arne, Marie och Brutus som jobbade med isfalken från lite olika vinklar.

Arne Bivrin verkar trivas. Solen tittade fram ibland och det var ganska lugnt mellan isflaken.

Solen gjorde att kontrasterna ökade och isflaken ändrade karaktär. Vi fotade mer is...

Båten gled fram i stilla mak (båtmotorn var förvånansvärt tyst) och tobisgrisslorna kom mycket nära.

Glaciärer ska man hålla ett visst avstånd ifrån, även om de kalvar betydligt mer sällan den här tiden på året än när det är sensommar. Glaciärväggen är pampig.

Vi får syn på ett gäng tretåiga måsar på ett isflak och närmar oss sakta.

Måsarna tyckte ändå att vi var lite väl påträngande ....

Dessa satt däremot på ett högre isflak och brydde sej inte alls om vår närvaro när båten gled runt deras hållplats.

På håll fick vi syn på två knubbsälar på ett stort flak med is och snö. De lyftade sina huvuden och tittade förstrött åt vårt håll. 

Inget att oroa sej för verkade de tänka. Sälen som ligger på rygg såg verkligen ut att njuta.

Vår guide och båtförare närmade sej isflaket vädligt sakta och sälarna tycktes ta det med ro när kamerorna smattrade på.

Det var också knubbsälar i vattnet som nyfiket spanade på oss.

Ibland tittade de upp lite extra högt för att kolla in oss ordentligt. Isbjörn äter säl och här fanns det i alla fall en del isbjörnsmat, ett gott tecken hoppades vi.

Vi hade nu varit ute så länge att det började närma sej lunch. Kocken var noga med måltiderna och att vi skulle vara i tid till dessa, så efter sälarna var det bara att åka tillbaka till MS Malmö.  

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-06-16 18:48 | Läst 2518 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Strukturer i is och sol -en fantastisk kombination.
Svar från Lena Holm 2016-06-16 20:35
Tack Stefan,
glaciärisen är riktigt spektakulär och det är en speciell känsla att färdas runt bland denna is i en gummibåt. Ibland går det väldigt sakta.
Hälsningar Lena
Fin komposition i den första bilden. Mycket fint ljus på måsarna men framför allt på sälarna på isflaken. Måste varit en fin upplevelse.
Sten
Svar från Lena Holm 2016-06-16 20:34
Tack Sten,
jag minns att jag var alldeles upprymd efter denna tur fast vi inte såg skymten av någon isbjörn. Det är ändå en upplevelse att smyga runt med en lite båt bland isflak, fåglar och sälar.
Hälsningar Lena
Hej,
Det är härligt att se bilder från Arktis.
Men jag är tveksam till att kocken bestämmer tiden för måltid. På Stockholm var det inte så, där bestämde isbjörnarna.
Ha det bra
Bob och Ninni
Svar från Lena Holm 2016-06-16 20:32
Tack Bob & Ninni,
så blev det ju även på vår båt när isbjörnarna började visa sig. När vi avrundade några av dessa båtturer (utan isbjörn men med en hel del annat)) hade vi suttit i gummibåtarna i flera timmar och även om det inte blåste var det ingen som protesterade när vi vände mot moderskeppet. Vi fick se så mycket det bara gick på varje utfärd.
Hälsningar Lena
Definitivt mycket mer än fruset vatten! Bilderna fem och sex är helt magiska. Härligt med sälarna också. Nära fina bilder. Näst sista är för skön!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2016-06-17 17:45
Tack Bjarne,
det var helt magiskt att färdas i gummibåtarna vid flera tillfällen. Isen från glaciären är helt osannolikt varierande. sälarna blir mer som en bonus.
Hälsningar Lena
Vilka riktigt läckra bilder på "glas"-isen. Fantastiskt fina mönster! Söta knubbsälar också!
Svar från Lena Holm 2016-06-17 19:42
Tack Mikael,
Svalbard har mycket att bjuda på.
Hälsningar Lena
Men så som du frestar mig, längtar dit. Kan nästan höra klirret från isen och känna doften när jag ser bilderna. Minns dem och minns känslan att få glida fram där i tystnaden, med bara isen ooch fåglarnas ljud.
Så du var med på den lyckosamma resan med Brutus, med honom med på turen blev det nog aldrig långtråkigt.
Härliga bilder!
Håller med Bob om att det nog är isbjörnarna som bestämmer, både mattider och sovtider. Kommer ihåg på en resa då vi siktade en isbjörn vid frukost, matrummet tömdes på några sekunder och strax efter kom styrman dit ich undrade vem som lagat och förberett så mycket frukost åt honom.
Svar från Lena Holm 2016-06-18 09:24
Tack Marianne,
det var trevligt att ha Brutus med på resan. Han underhäll förstås med föredrag på kvällarna och var hur villig och hjälpsam som helst med att titta på bilder, föreslå redigering, prata kameror etc Han har ju Canon så vi passade på att känna på den nya 500 mm....
Det var isbjörnarna som bestämde även ombord på vår båt visade det sig när vi hittade på dem. Inget annat hade ju fungerat. På dykbåtar är det oftast tidvattentabellen som bestämmer och då blir måltiderna rejält omstuvade ibland.
Hälsningar Lena
Is är vackert, det brukar jag alltid 'tjata' om.. :-) så även här, i dessa bilder! Det häftiga är att även i våra vatten så finns det här vackra ljuset i isen, bara den blir tillräckligt tjock och att man kan få se den i genomskärning, och det gäller bara kärnisar, och inga luftfyllda vita stöpisar.

Från Vättern: http://www.sssk.se/skridskonet/fardrapport/fardrapport-v.asp?ID=31157

Fortsatt fina bilder här i alla fall!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2016-06-18 09:25
Tack Jan,
jag vet att du är duktig på isfoto och har visat en del väldigt fina bilder på just is, men man måste veta var man ska leta helt klart. Det kommer några fler bilder på is, jag lovar.
Hälsningar Lena
Så vackra bilder du bjuder oss på, bilderna på isbergen och glaciärerna det får mig att minnas när jag gjorde en resa till Kebnekaise och såg glaciärerna från Tarfalladalen och då lade jag märke de olika nyanserna av blått.
Bilderna på måsarna är suverän, ja alla är jättefina. Bra reportage.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2016-06-18 09:27
Tack Stig,
kul att du tittar in. Det var oerhört vackert bland bergen och isflaken och inga vyer var lik de andra vi sett. Variationen var enorm och likaså ljusförhållandena, hela dygnet. Det kommer mer exempel på is, isberg och glaciärer.
Hälsningar Lena