En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

ISO1600-årstiden, var får Ni inspiration från?

Nu är det en fullkomligt hopplös årstid, men det fotas och bloggas hela tiden. Var får Ni inspirationen från? Svartmesar vid mataren i trädgården fick mej att gå ut en stund i helgen, men direkt inspirerad blev jag inte och det blev bara en liten svartmes "rakt upp och ner".

Hälsningar Lena

Inlagt 2017-11-27 18:48 | Läst 3472 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det är kämpigt med mörkret, det tycker jag också. Ändå är det ju lättare för oss dagdrivare som kan utnyttja dom få timmarna då det är halvljust åtminstone :-) Ändå blir det ju en och annan bild från arkivet. Fin bild på svartmesen! Själv har det inte blivit mkt med nya telet nu ett tag. Är du ute när du tar en sån här eller funkar det att fota genom fönster för dig? Skärpan ser alldeles utmärkt ut? Hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2017-11-27 19:48
Tack Björn,
det är mörkt när jag ger mej av och mörkt när jag kommer hem och det begränsar ju en del. Jag kan dock gå ut på lunchen....men det ser helt enkelt inte inbjudande ut när jag tittar ut över ett grått, blött campus. Bilden är tagen utomhus. De blir krispigare skärpa och jag "tjänar lite ISO". Slutartiden funkar dock bara då de sitter stilla (1/500 s vid detta tillfälle). Svartmesen är kaxig och kommer fram fast jag är ute i trädgården. Det gäller att sätta fokuspunkten på huvudet.
Hälsningar Lena
Ja, detta är den sämsta tiden på året (när det är gråväder). Men det gäller att hålla ut en tid, sen vänder det. Jättebra bild på svartmes, jag skulle vara nöjd om jag hade en sådan!
- hawk
Svar från Lena Holm 2017-11-27 19:50
Tack Håkan,
vi har flera svartmesar som är stammisar vid matningen utanför köksfönstret. De är dessutom kaxiga och kommer fram fast jag står ute med kameran. Kommer det lite snö lättar dej ju upp en del sen får man bara hålla ut.
Hälsningar Lena
Jo nog är det mörkt. Hade en flock sidensvansar utanför men det kändes inte lönt att ta bilder på dom. Väldigt grått och trist. Din svartmes blev bra trotts allt. Förmodar att det inte var sista gången du fotar svartmes. Min svärson brukar alltid påtala att det finns nog ingen som har så mycket bilder på talgoxe som vi. Ändå jagar vi ännu fler. Sånt är livet som naturfotograf.
Sten
Svar från Lena Holm 2017-11-27 19:54
Tack Sten,
jag har mängder med bilder på svartmesen för den är kaxig och kommer mycket nära även när jag är ute i trädgården. Jag kunde inte motstå den denna gång heller så det kan nog hända igen :-) Jag har sett flockar med sidensvansar från mitt tjänsterum men jag vet att jag inte hinner ut i tid. De landar ofta vid en parkering och kommer det en bil drar alla. Jag skulle ju kunna chansa och rusa ut men motivationen tryter när det är blött och grått.
Hälsningar Lena
Söt liten en. Har tagit några bilder ute på fåglarna i trädgåden, men som du säger, det har sannerligen inte varit inspirerande när jag ser vilka ISOvärdena blir, och det måste beskäras mycket på M4/3, det blir inte så bra då, lite mjukt kan man kanske säga. Så därför har jag sparat en mängd bilder från denna sommar, och tar mest på landskap sedan. Sedan är det som Björn säger: det är lättare för oss dagdrivare trots allt.
Svar från Lena Holm 2017-11-29 20:02
Tack Stefan,
ditt arkiv verkar vara enormt :-) Jag tittade i mitt på bilder från november 2014 för då tog jag en bild om dagen och var ganska kreativ. Jag lyckades få till nya motiv varje dag men det fanns en del riktigt mörka och trista. Jag testade faktiskt hur min kamera presterade på ISO 12800 och det blev faktisk en helt acceptabel bild.
Hälsningar Lena
Fin bild! Ja det är lite tråkig årstid. I alla fall innan det blir rikligt med snö.
Själv har det blivit många timmar i arkivet nu... dock börjar det sina på bra bilder då arkivet inte är så stort ännu. Jag har dock inga problem med inspirationen, abstinensen är så stor att få komma ut och fota att jag söker efter fåglarna med ficklampa nästan :) Fast det är klart, en talgoxe vid fågelmatningen hade gärna fått bytas ut till en storlom med ungar på en spegelblank sjö ;-)

Det blir också en hel del planering och drömmande av framtida foto utflykter/resor samt passar jag på att testa andra typer av fotografering när det är tråkigt ute. Just nu blir det lite makro och fota med blixt på hemmafronten.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2017-11-29 19:59
Tack Johnny,
jag har ett ganska stort arkiv men man ska ha inspiration även att gräva där. Jag gillar nytagna bilder, kanske framför allt när jag bloggar. Jag har mest ljusbrist eftersom jag jobbar dagtid och har ganska mycket att göra dessutom så det är svårt att hinna ut på t ex en lunchpromenad. Annars har jag en skogsmatning strax bakom campus ca 10 minuters promenad från mitt tjänsterum. Ljuset är dock fullkomligt bedrövligt på denna plats. Om solen tittar fram är det bara ca en halvtimmer på morgonen som det går att fota där.
Hälsningar Lena
Hej! Visst är det mörkt och korta dagar med mycket 'hög-ISO' dessutom.. Men det går ju att fota då också, din Svartmes är ju jättefin! Själv skulle jag vara lycklig om jag såg en Svartmes här på Södermalm.. Jag har mer Slagugglor här (1) än Svartmesar (0).. :-) Tydligen så är Slagugglan kvar i området Långholmen, Reimersholme, Bergsundsområdet nära Hornstull. Den har varit här i ett par veckor nu.. såg en nytagen bild här på FS bland 'bilder' på den! Tycker vardagsbilder på våra vanliga fåglar är lite underskattade, dom kan bli väldigt fina även med högt ISO! De bilder jag tog på Slagugglan här för en vecka sedan togs bl.a. med så högt ISO som 12800 (det högsta) på min Nikon D750 'handhållet', och det blev ändå riktigt bra! Jag tror att vi kommer få mycket bättre tillfällen och finare bilder om det kunde bli lite mer vinter på 'riktigt'.. Då skulle fler arter visa upp sig närmare vår bebyggelse där trädgårdar och matningar kan locka en del fåglar! Min önskan vore att få se lite Tallbitar, det är så längesedan jag såg dom! Jag har i närtid sett ett par fågelflockar som troligen skulle kunna vara Sidensvansar, men likaväl Tallbitar.. Ljuset och avståndet har varit för svårt att kunna bedöma vilket.. men jag håller tummarna! Några Stjärtmesar vore också fint.. eller Domherrar! Ni får åka in till Långholmen och området i närheten och se om Slagugglan är kvar, den visade sig fint för mig i alla fall! Har en ledig dag imorgon men det ska tydligen regna en del, annars hade jag kanske spanat efter Slagugglan återigen..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-11-29 19:55
Tack Jan,
jag skulle gärna ha lite lagom med snö och några minusgrader. Inte så man måste skotta varje dag men lite ljus och rimfrost kunde ge både inspiration och fina miljöer att fota fåglar i, även våra vanligaste små vänner. Det känns lite långt att åka till Stockholm faktiskt, jag är ingen riktig stadsvandrare. Men det vore klart kul att se slagugglan. VI får se hur vädret blir i helgen.
Hälsningar Lena
Svartmesen är väl för skön, man ser här hur kaxig den ser ut, så orädd vart den än är tror jag. Jag har inte varit ute vid min matning mer än att jag fyller på mat. Så dom fåglar som sitter där flyger iväg rätt snabbt, utom svartmesen som kommer och sätter sig och väntar i stället.
November har blivit en månad då jag får lite lust med montage.
Men helst önskar jag lite fotoväder en helg nu så att inte kamerorna kärvar ihop :-)
ing-marie
Svar från Lena Holm 2017-11-29 19:51
Tack Ing-Marie,
jag minns dina svartmesbilder och där visade den ju precis den där kaxiga stilen. Våra är också tuffa och kommer till matare och talgblock fast vi är ute och pysslar väldigt nära. Om man fixar med mataren sitter den och väntar, det känner jag igen. Jag brukar få panik med årskavalkaden i november så det blir en del sånt just nu.
Hälsningar Lena
Är väl inte så dåligt det heller med en svartmes. Förr såg jag dem ofta vid vårt fågelbord, men nu var det länge sedan.
Brukar passa på att åka bort i mörka november även så i år.
Svar från Lena Holm 2017-11-29 19:48
Tack Margareta,
jag skulle också gärna åka bort i november men det är den månad då jag har som mest undervisning på hela året. Alltså fixar vi inte ens en långhelg efter Allahelgona utan det blir snarare att jag sitter på söndagen och förbereder föreläsningar till måndag. då får man nöja sej med småfåglarna som man kan spana på under frukosten.
Hälsningar Lena
Fin, krispig bild på svartmesen. Jag instämmer med Björn; den här årstiden har vi dagdrivare en fördel jämfört med de som jobbar hela dagarna. Vi kan utnyttja det smala ljusfönstret mitt på dagen. Just nu skulle det behövas en ljusreflektor över landskapet i form av lite fin, vit snö.
Svar från Lena Holm 2017-11-29 19:46
Tack Torbjörn,
ja snö skulle jag faktiskt inte ha något emot. Lite lagom mängd och några grader kallt + rimfrost. Det kan bli mycket inspirerande och dessutom ljusare.
Hälsningar Lena
Sitter just nu och kollar ut på ett tjugotal Pilfinkar, Grönfinkar och Blåmesar som förser sig av solrosfröna på matplatsen. Grått och regnigt som vanligt men får ändå lite dagsljus på mig eftersom jag åker till jobbet på sen eftermiddag och kommer hem sent i natt . Inspiration ja..det brukar lösa sig när man kommer iväg även om det regnar, så tänker jag. Fin pippi, brukar se Svartmes i skogen men har aldrig sett den vid fröserveringen.
Mv/Gunte..
Svar från Lena Holm 2017-11-29 19:45
Tack Gunte,
ja om man ger sej ut brukar man alltid hitta något men det tar emot att ge sej ut i detta väder och obefintliga ljus. Vi bor nära ett litet skogsområde och det är nog därför vi har svartmes och ibland även tofsmes.
Hälsningar Lena
Hej Lena!

Fin bild på svartmesen.
Det var en bra fråga. Jag bor på västkusten och där är vädret i november och ett par månader framåt i värsta fall som en blöt, grå, tovig vadmalsfilt. Inspirationen att ge sig ut att fota är ju inte på topp så att säga. Skulle det någon hända att solen tittar fram en liten stund så jobbar man. Det är den absolut fulaste tiden på året. Fult ljus, inga färger, inga kontraster, ingenting. Det är den här tiden på året som tankar på emigration vaknar till liv.

Mvh Jörgen
Svar från Lena Holm 2017-11-29 19:43
Tack Jörgen,
om jag bodde på västkusten kunde vi i alla fall dyka lite oftare. Regn och dimma spelar då mindre roll och i Gullmarn klarar man även en del vind. Just denna årstid är dykningen bra och det finns goda chanser att se t ex bläckfisk under mörkerdyk. Tyvärr är det för långt för oss att åka på en helg så det blir inte så ofta.
Hälsningar Lena
Ja november är en onödig månad.
Mvh Tommy
Svar från Lena Holm 2017-11-29 19:41
Tack Tommy,
jag håller fullständigt med och jag har dessutom väldigt mycket att göra på jobbet just under denna månad.
Hälsningar Lena
Fin icke-inspirerad-bild =)
man får helt enkelt dyka ned i arkivet eller tvinga sej ut lite. Det är just det där att kliva över tröskeln...för kommer man bara iväg tycker jag att även det novembergrå kan ge inspiration.
Svar från Lena Holm 2017-11-29 19:40
Tack Lena,
jag tog en titt i arkivet och fick faktiskt en gnutta inspiration till att ta en ny bild.
Hälsningar Lena