En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Jag missade...

...det där programmet om Rachmaninov och även konserten som Björn tipsade om. Så här såg det ut hos oss på lördag kväll,... efter en utsökt middag som vi åt ute i växthuset. Oxkinder i rödvin hade legat i slökokaren hela dagen då jag varit i skogen och sambon hos sina föräldrar på Vindö. Ibland är den där grytan som sköter sej själv guld värd. Vi slog oss ner med det sista som var kvar av vinet och dagens skörd av kantareller på köksbordet. 

När kantarellerna låg i traktörpannan rensade jag de största rödgula trumpetsvampar jag någonsin plockat. Gigantiska exemplar varav en del fick stå kvar i skogen för de hade passerat bäst före datum. Dessa var dock fina och jättestora. Jag hade också en halv papperskasse med trattkantareller men den fick stå i garaget till söndag förmiddag.

Vi har öppnat delar av fågelrestaurangen och de första gästerna har redan börjat känna sej som hemma. Nötväckorna flyger i skytteltrafik mellan mataren och sina gömställen i skogen.

Talgoxarna har det gått väldigt bra för denna säsong för vi har hela familjer som besöker oss och det är utan tvekan den vanligaste arten i restaurangen just nu. Hoppas de inte blir alltför kaxiga. 

Fyra steglitser som tidigare varit stammisar verkar ha hittat tillbaka. Jag kan ju inte vara säker på att det är samma fåglar men varför inte...

Lilla blå satte sej på balkongräcket och eftersom jag stod precis innanför balkongdörren var avståndet väldigt kort. Dock ett treglasfönster mellan men det går ju i allmänhet bra om man fotar rakt ut genom fönstret. 

Efter att ha rensat kassen med trattkantareller på söndag förmiddag, som gick fort för jag hade bara tagit de största, blev det en promenad i närområdet. Solen strålade och det måste man ju ta till vara, även om gårdagens dryga fyra timmar i skogen kändes i benen. Jag mötte en fin hund som hade tassat ut från sin tomt. Den brydde sej inte alls om mej och gick i långsamma kringelikrokar tillbaka till sitt hus. Det var inte första gången den "rymde". 

En alert ekorre vågar sej ner på gräset för att leta godsaker bland löven.

Den vet att det antagligen är bättre utdelning inne i villaträdgårdarna så den beger sej dit på jakt.

Någon trädgårdskunnig här bland bloggarna kan kanske upplysa mej om vad detta är för träd. Hur som helst det vackraste "höstlövsarrangemang" jag sett. Löven verkar byta färg i perfekt ordning som ger den vackraste övergången mellan grönt-gult- rött. 

Vi avrundade söndagen med en kantarellpizza med potatis och schalottenlök. Jag gillar inte att göra deg så jag köper färdig. Mats hade gjort en egen pizzadeg. Fyllningen är mozzarella, lövtunna potatis och lökskivor, smörstekta kantareller samt lite timjan. Min sambo såg pizzan när jag tog ut den och sa "det ser ju inte så snyggt ut..."

Jag håller med, lite färglös var den men det fixar man med ruccola och en pizzasallad gjord på rödkål. Nästa gång ska jag byta ut hälften av mozzarellan mot västerbottenost och lägga på kantarellerna efter halva tiden i ugnen.  

Nu börjar en ny vecka.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-10-17 19:49 | Läst 402 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Rönnsumak skulle jag gissa, vi har haft en sån :-) Roligt, ser ut att vara en fin skörd. Rödgul trumpetsvamp o grattisannons brukar växa i el intill varandras områden. Riktigt mysig middag, säkert kanongott. Ha det fortsatt bra/Björn
Sa jag inte fina bilder? Det var det!
Svar från Lena Holm 2021-10-17 20:41
Tack Björn,
när jag fick ett namn att söka på så tyder de bilder jag hittade att det är en rönnsumak. Ett mycket vackert träd i en annars ganska försummad trädgård i detta fall. Din autokorrigering gör det ganska kul men jag kan inte se hur "grattisannonsen" kan bli trattkantareller eller vad skulle det annars bli ? :-) Vi hade en mysig lördag och mitt stopp i Korsheden bidrog förstås även om du/ni inte var där.
Hälsningar Lena
Å jag känner kantarelldoften =) förstår du inte hade tid att kolla tv. (Men ofta ligger väl sådana program kvar på svt play?) Fina bilder oxå förstås. Blir lite sugen ibland när jag ser dina fågelbilder att skaffa ett tele, ibland skulle jag vilja komma närmare "till andra sidan av Strömmen" även på mina promenader i Industrilandskapet.
Svar från Lena Holm 2021-10-17 21:28
Tack Lena,
visst går det att kolla på svt play och det kommer jag nog att göra i veckan. Kantarellerna smakade utmärkt och vi har nu fyllt på förråden så det räcker hela vintern :-) Jag har bara ett 100-400 mm och det räcker egentligen inte till så mycket om man fotar småfåglar. Dessa bilder är tagna genom treglasfönster vid en matning och då kan det fungera.
Hälsningar Lena
Grattis till svampskörden, vi var ute i skogen idag och det var otroligt lite. Hittade kanske ett femtiotal trattkantareller som iaf var värda att plocka med även dessa var väldigt små, så de flesta svampar fick stå kvar.

Fint djurliv du visar också
Svar från Lena Holm 2021-10-18 19:10
Tack Peter,
jag hade kunnat plocka hur mycket trattkantareller som helst men jag hade inte tid att vara kvar i skogen längre och behövde absolut inte mer sådan svamp. Det finns gott om dem även på mina ordinarie svampställen.
Hälsningar Lena
Det var en fin samling bilder på både svampar och en del småfåglar jag fick också svamp-pizza i Lördags som min dotter bjöd på plus en hel del annat till middag som en försenad födelsedags-present. Din kantarellpizza ser mycket läcker ut jag vet inte vad som mer ingick min pizza men den smakade förträffligt
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2021-10-18 19:11
Tack Stig,
jag har inte gjort kantarellpizza förut och ska nog modifiera receptet lite. Den var dock förvånansvärt god till lunch idag. Ibland blir man förvånad över uppvärmda rester.
Hälsningar Lena
Härliga bilder. Här är det slut på svampbilder. Vaknade till den första frosten idag.
Ha en bra vecka.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2021-10-18 19:13
Tack Ulla,
men det går bra att plocka trattkantareller även efter att de varit lite frost. Jag har plockat några gånger då de klirrade i korgen. Gula kantareller blir dock blöta och trista. VI hart haft frost flera gånger men inte så mycket i skogen tror jag.
Hälsningar Lena
Vilken svampskörd igen! Ni är verkligen duktiga och bra träning också. Vad kul med steglits i restaurangen. Jag har också öppnat upp min men fick lite strul först. Snygga bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-10-18 19:15
Tack Johnny,
jag tycker det är så mysigt att gå i skogen och leta svamp. Man går sakta och i cirklar, hittar några här och där. Helt min stil. Plocka bär är däremot tråkigt. Steglitserna började komma förra säsongen och jag hoppas de kommer även i vinter. Jag såg bilderna från din matning och det ser fint ut. Hoppas grävlingarna inte hittar den.
Hälsningar Lena
Det kan man kalla en god skörd både vad gäller kantareller och bevingade trädgårdsgäster. Vi har varit tvungna att lägga ner all fågelmatning då fick in råttor i huset förra hösten.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2021-10-18 19:17
Tack Jörgen,
vi hade en råtta i trädgården förra året som sambon tog i fälla. En...eller kanske två...VI får se. VI har börjat med småskalig matning och kommer att hålla koll.
Fina porträtt på dom tvåbenta men även på hunden och ekorren. Imponerande klor på Steglitsen men det krävs antagligen när den ska klamra sig fast på diverse olika underlag.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-10-19 18:04
TAck Gunte,
steglitser brukar ju sitta och svaja i tistlar och andra höga vissnade växter så det behövs nog rejäla klor.
Hälsningar Lena
Det ser gott ut, och tror du har rätt om ändringen i receptet. Har också startat vintermatningen, men bara med en liten genomskinlig anordning som sitter med sugproppar på sovrumsfönstret. Tror trädet ser ut som rönnsumak, ett litet träd som kan ha tendens att trivas lite väl bra då det snabbt kan sprida sig med rotskott.
Svar från Lena Holm 2021-10-19 18:06
Tack Stefan,
vi har nu ännu fler talgoxar och de äter massor. Det är nog bara vi som börjat mata i vårt område. Rönnsumak föreslog även BJörn och jag har tittat lite på nätet och det stämmer nog. Här hade den också börjat sprida sej för trädgården var inte särskilt omskött.
Hälsningar Lena
Så typiskt att just i år då det verkar vara så mycket svamp har jag svårt att komma ut i skogen. Älskar svamp.
Pizzan blev verkligen snygg och fin färgklick med salladen sen. Har inte tänkt på att ta rödkål till pizzasalladen, men det gjorde verkligen sig färgmässigt. Måste testas.
Svar från Lena Holm 2021-10-19 18:09
Tack Margareta,
den här svampskörden kommer från Dalarna där jag gjorde en kort visit. Det verkar dock finnas mycket trattkantareller i mälarregionen, åtminstone på mina ställen. Rödkål i sallader är en höjdare och det blir så läckra färger. Om du använder det i en glasnudelsallad blir de vita nudlarna lila.
Hälsningar Lena