En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Lördagstur till Edsbergs slott och Råstasjön

Jag har sett denna skulptur vid Edsbergs slott vid flera tillfällen men inte förstått vad den visar. Det gjorde jag inte idag heller men jag tog en bild på långt håll med tele på impuls. När jag tittade på bilderna i kameran på väg hem såg jag vad det var. Ser ni det? Den får bli dagens bild 48.

Ibland vill man spara en dagens bild till en annan dag då fantasin tryter. Den här skulle jag gärna ha en annan dag men jag kör knappast till Sollentuna enkom för den.

En ung fiskmås visade upp sej i det fina soldiset. Tyvärr låg det något blågrönt längs stranden i bakgrunden.

Mera mås. Vi hade hoppats på intressanta småfåglar längs den lilla bäck som strömmar genom parken men det blev inte så mycket där. Varken gärdsmyg, kungsfågel eller stjärtmes visade sig.

Vi drog vidare till Råstasjön och jag kan rapportera att hägrarna har hittat ett nytt ställe att hänga på så länge isen är full med folk. Det satt minst 30 hägrar på höghustaken. Det såg rätt dråpligt ut och vi mötte en familj från Göteborg som var helt förundrande över hur det kunde sitta så många hägrar där på hustaken. Vi förklarade....

Den ensamma skedandshonan vi sett tidigare har nu fått en vän av motsatt kön...om hon fortfarande är kvar....Vattenrallen var inte hemma för den som undrar. Den rapporteras dock nästan dagligen i Artportalen så den är nog där. 

Som en liten bonus dök den här pigga fågeln upp vid småfågelmatningen när vi var på väg tillbaka till bilen. Den underliga var att den var ensam. De brukar ju komma i grupp men denna gång blev det bara en ensam stjärtmes. Inte så illa det heller förstås.

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-02-17 16:45 | Läst 2639 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hon kikar mot himlen, väldigt skickligt gjort konstverk. Skedand ser jag väldigt sällan, tofsmesen är som den skall, söt.
Svar från Lena Holm 2018-02-18 20:03
Tack Stefan,
jag blev mycket överraskad av bilden på konstverket när jag såg det i kameran. På plats sa det mej ingenting men det var ju tydligt ett kvinnoansikte.
Hälsningar Lena
Att se världen genom kameran, gör att den blir lite tydligare. Med tanke på din första bild,och konst som man får en tänka till är trevligt. . Trevliga fågelbilder. // Jörgen
Svar från Lena Holm 2018-02-18 20:06
Tack Jörgen,
jag har märkt vid andra tillfällen att jag inte tolkar färgade fält som majoriteten gör. Helt okunnig om färgerna på ett sjökort tolkade jag det fullkomligt fel. Tur att jag bara var passagerare :-)
Hälsningar Lena
Omväxlande och fina bilder. Statyn ä'r otroligt fin, att med så få linjer/ytor kunna skapa ett vackert kvinnoansikte med ett starkt uttryck dessutom....Hägrarna på taken ser också näst intill lite makabra ut men jag upphör inte att förvånas över hur lätt många djur och fåglar faktiskt anpassar sig till människor och deras verksamhet. Trevlig fortsättning på helgen!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2018-02-18 20:08
Tack Björn,
nu när jag ser vad statyn faktiskt visar känner jag att jag måste åka tillbaka. Det finns mer av den som inte syns i bilden och hur uppfattar man den från sidan t ex? Den är ju otroligt fin! Hägrarna anpassar sej till livet i förorten, jag blir inte förvånad.
Hälsningar Lena
Jag tycker det är ett ansikte. Så hägrarna sitter och surar uppe på taket, kul syn :). Sjärtmes är ju fin som alltid
Svar från Lena Holm 2018-02-18 20:10
Tack Peter,
visst är det ett kvinnoansikte och jag blev helt tagen när jag såg det. På plats var det bara konstiga svarta krumelurer i järn.
Hälsningar Lena
Ja det var en kul staty Mvh Jonas;)
Svar från Lena Holm 2018-02-18 20:11
Tack Jonas,
visst är det en staty med överraskningar. Jag såg ingenting av ansiktet när jag var på plats.
Hälsningar Lena
Ser ut som en trevlig utflykt i alla fall! Man kan inte begära att naturen alltid ska bjuda på något häpnadsväckande varje gång.. säger jag av erfarenhet! Det fina är många gånger att bara få komma ut! Själv gick jag till fågelmatningen igen vid 'Stockholms Ström' men det var inte alls lika fint längre, inga isflak fanns kvar och ljuset var inte alls lika fint som i onsdags.. men det var ändå mycket fågel där. Skulpturen var häftig, även Stjärtmesen så klart! Kul med Hägrarna också!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-02-18 20:13
Tack Jan,
du har helt rätt och idag gjorde jag matflotten och strömmen mest för att komma ut på en rejäl promenad, i kombination med att jag ville besöka en butik i Stockholm. Ibland har man tur och så visar sej naturen från sin finaste sida och ibland är det bara vardag.
Hälsningar Lena
Haha hägrarna på taket var en rolig syn! :)
Fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2018-02-18 20:14
Tack Johnny,
ja vi blev förvånade över hägrarna men de anpassar sej till livet i förorten.
Hälsningar Lena
Vilka fina fågelbilder stjärtmesen är så fin hade 4 stjärtmesar här en kväll Gillar den första bilden för det är ett vackert kvinnoansikte Hägerbilden är häftig Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2018-02-18 20:15
Tack Gert,
kul att du ser ansiktet. På plats såg jag ingenting av det.
Hälsningar Lena
Jag har aldrig varit vid Råstasjön vad jag vet, det tycks finnas en riklig population av diverse olika sorters fåglar där. Bilderna gör mej sugen på ett besök, stjärtmesen är ju enormt söt och påminner nästan om en liten boll i formen. Hägrarna är en häftig sort också, kul både med antal och deras placering!!
Skulpturen tycks mej häftig med rost och former, det vore kul att gå runt den och se på vilket sätt den ändrar uttryck!!
Svar från Lena Holm 2018-02-18 20:18
Tack Anne-Sophie,
du borde ta en tur till Råstasjön. Där kan man fånga husfasader med flygande hägrar eller svanar i förgrunden. Det är en otroligt fin oas oavsett årstid.
Hälsningar Lena
Jag är mycket förtjust i all konst som är så spännande som denna installation. Ett hårt tufft ansikte kan det vara tror jag.
Så hägrarna sitter där men det blir kul när jag får se dem i vattnet igen.
Ha go söndag efter din fina utfärd med dessa så sevärda bilder.
Gun-Inger hälsar det.
Svar från Lena Holm 2018-02-18 20:19
Tack Gun -Inger,
visst är det ett tufft kvinnoansikte men jag såg inget av det när jag var på plats. Det är ett mycket spännande konstverk och jag måste nog åka tillbaka dit nu när jag vet vad det är.
Hälsningar Lena
Gun-Inger Arvidsson 2018-02-19 21:35
Ser fram mot fler bilder
Coolt konstverk på kvinnoansikte! Vilken trevlig utflykt du har haft idag. Och stjärtmesen är bedårande!

Hälsar
Eva
Svar från Lena Holm 2018-02-18 20:21
Tack Eva,
visst är det ett coolt ansikte och jag kan inte fatta att jag inte såg det när jag var där. Jag har dessutom varit där flera gånger tidigare...ibland är jag halvblind tror jag.
Hälsningar Lena
Till slut såg jag. Läckert!
//GöranR
Svar från Lena Holm 2018-02-18 20:21
Tack Göran,
visst är det läckert.
Hälsningar Lena
Vilket vackert konstverk på kvinnoansiktet. Jag fick titta en liten stund innan jag såg, men det är ju det man skall göra med "riktig" konst.
Hägrarna är väl för roliga.
Och som du säger så är det lite ovanligt med en ensam stjärtmes, men en fördel då man skall fota kanske. För när mitt gäng på fem kommer ( men nu var det längesedan jag såg just dom ) då blir jag bara stressad och vet inte vilken jag skall sikta in mig på :-)
ing-marie
Svar från Lena Holm 2018-02-18 20:25
Tack Ing-Marie,
visst är det ett häftigt konstverk, jag kan inte fatta att jag inte såg ansiktet förrän när jag tittade i kameran när vi satt i bilen. Hägrarna anpassar sej ständigt till förortslivet :-) Jag har sett i Artportalen att det nog är två stjärtmesar vid Råstasjön. Den har i alla fall en kompis även om vi inte såg den. Jag har tidigare bara sett grupper av dem och då blir man helt förvillad med kameran.
Hälsningar Lena
Jag kämpar med att komma på vad första bilden är, ett schizofrent huvud?? Härlig blandning bilder och många fina fågelbilder som vanligt. Stjärtmesen är verkligen söt. Vackert ljusspel i vattnet runt skedanden.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2018-02-18 20:27
Tack Bjarne,
det är ett kvinnoansikte. Men så självklart är det inte för jag såg det inte på plats utan tog bara en bild för skojs skull. Stjärtmesen är alltid uppiggande.
Hälsningar Lena
Först tittade jag bara på det svarta i första bilden och såg bara renhorn (lite miljöskadad där) sedan lutade jag mig tillbaka tittade på hela bilden och såg ansiktet, häftigt.
Kul med hägrarna på taket och den lilla stjärtmesen har jag nu som återkommande gäst vid min mjölkkartong. Så kul att titta på dem, men de är som mest bara tre som kommer.
Svar från Lena Holm 2018-02-18 20:29
Tack Margareta,
visst är det häftigt när man ser ansiktet. Nu måste jag nog åka tillbaka och kolla igen. Jag har inte ens fotat hela konstverket. Hägrarna anpassar sej till livet i förorten. Kul att stjärtmesarna kommer till din matplats. Du har uppenbarligen lagat helt rätt mat till dem.
Hälsningar Lena