En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Med bil genom Texas

Vi firar jul och nyår hos min syster med familj i Richardson, Texas varje år. Eftersom det blir en del vardagar då min syster och svåger jobbar brukar vi köra en sväng i Texas och vara borta ett par dagar. Om man åker söderut från Richardson på motorvägen (I75) hamnar man alltid vid denna knutpunkt som kallas "High five" och har körfält i fem våningar.

Vi fortsatte söderut på I35 mot Waco. Texas är väldigt platt och vägarna är breda. Stora vägar är dubbelfiliga med gräs mellan körbanorna. Hastigheten är oftast 70 mph (ca 112 km/h). Man kan för det mesta räkna med att det tar 1 timme per 10 mil (med rast och fika) att köra från A till B i Texas.

Här är vi på en mindre väg, 77 på väg söderut mot kusten.

Det känns ännu plattare när det inte ens finns stolpar. Trafiken är inte så tät ute på landsbygden.

Om man färdas på de mindre vägarna kommer man ibland till en lite ort och då kanske man får svänga. Här kunde man också äta Joe´s fried chicken. Den vanligaste snabbmatskedjan ute på vischan i Texas verkar annars vara DQ (Dairy Queen).

Målat på en polisstation i södra Texas...

Här blev det tillfälligt stopp men det löste sej ganska snabbt för olyckan var på andra sidan. Jag fotograferar normalt inte vid olyckor men den här gången hade jag kameran framme och det var helt klart att eventuella skadade redan hade transporterats därifrån.  

Helikoptern hade de tydligen inte behövt använda. Trailerdragaren som står i terrängen hade tappat alla tre hjulparen i bak och det låg mycket bråte på vägen.

En minivan tycks också ha varit inblandad och det återstod mycket röjningsarbete, men det var lugnt på platsen. Kön på den här sidan ringlade sej flera kilometer trots att det var så pass lite trafik. Det var ett tag sedan detta hände.

Så här ser det ut när man närmar sej en lite större ort. I detta fall Waco.   

Trailerdragare på väg. Det ser lite kul ut tycker jag. Vi hamnade till slut i en liten ort som heter Rockport. Mer om det i ett annat inlägg.

Hälsningar Lena

 

Inlagt 2017-01-15 13:18 | Läst 1878 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Den där trailerdragaren såg lite märklig ut. Skulle det fungera här hemma i Sverige ? Nog tur att jag inte behöver köra bil i USA. Raksträckorna går kanske bra men inne i samhällena ? nä tror inte det. Jag som tycker det är krångligt att ta sig genom Uppsala.
Sten
Svar från Lena Holm 2017-01-16 17:44
Tack Sten,
jag har inte en aning om trailerdragaren skulle fungera här hemma. USA är "gjort" för att köra bil i och det är ofta lätt att ta sej fram. Visst finns det besvärliga ställen, men med en GPS går det oftast bra. Man kör inte heller särskilt ofta i de centrala delarna av storstäder, man tar sej runt på olika ringvägar. Det är bilens förlovade land och parkeringsplatserna är gigantiska. Jag har kört runt i åtskilliga delstater själv, innan det fanns GPS och jag hade en kartbok framför mej på ratten. Det blev sällan helt fel:-) Jag skulle däremot aldrig sätta mej bakom ratten i Paris eller Rom.
Hälsningar Lena
High Five...där skulle jag vilja fota!
Svar från Lena Holm 2017-01-16 17:45
Hej Lena,
du skulle gilla den konstruktionen men det är fullkomligt livsfarligt att ta sej ut mellan pelarna till fots. Hastigheten är hög genom hela korsningen.
Hälsningar Lena
Så lycklig du är lottat varje jul.... jag hamnar bara i Värmland varje jul.. Men det är nå kul det också för då får jag träffa döttrarna:-)
Svar från Lena Holm 2017-01-16 17:48
Tack Synnöve,
vi umgås bara med familjen, så det är nog inte så stor skillnad som du föreställer dej. Det är inte en "ny upptäcksresa" till USA varje år utan vi kommer till samma hus och träffar samma släkt och vänner varje år. Två eller tre dagar kör vi någonstans men Texas är jättestort och det tar många timmar att passera till en annan delstat.
Hälsningar Lena
Ser lugnt och fridfult är det skenet som bedrar.
När mina grannar varit i Texas kom tonårsflickan in
För att berätta om massor med upplevelser...
Det hon tyckte var värst var alla vapen hennes
Släktingar hade i huset.
Likaså fick hon och systern inte gå ut själv.
Spännande höra hur du ser på detta.
De var i en stad.
Ha go vecka
Gun-inger
Svar från Lena Holm 2017-01-16 17:56
Tack Gun-Inger,
det är ganska lugnt och fridfullt i de delar som vi besöker. Min syster bor i ett hus i ett stillsamt område, man får inte ens smälla av raketer på nyår vilket är jätteskönt. Eftersom hon är gift med en svensk är det ett svensk hushåll utan vapen, men det är högts troligt att det finns vapen i grannhusen. Innan barnen tog körkort fick de inte gå eller cykla så långt hemifrån själva. Bara några kvarter till sina närmaste kompisar. Det är ganska ovanligt att man går till fots alls men man kan ju rasta hunden, många släpper dock bara ut den på den inhägnade bakgården.
Det är dock tydligt att det finns mycket vapen. Efter julhelgen kunde man läsa i morgontidningen att andelen vådaskott ökade kraftigt över jul. Det vara bara män som sköt sej själva och medelåldern var 19 år. Du kan ju gissa vad de fått av tomten.
Hälsningar Lena
Gun-Inger Arvidsson 2017-01-16 18:44
Visst känns det lite annorlunda som om vi skulle
ha vapen hemma...eller ge bort..
Vi har det tryggt i Sverige jämfört med många länder..
Ha go kväll
Hälsn. Gun-Inger
Den första bilden är makalös, vilket virrvarr.
Mitt värsta minne från amerikanska vägar är morgonrusning på Santa Ana Friway utanför Los Angeles, 8-10 filer i en riktning där trafiken stod helt stilla.
Svar från Lena Holm 2017-01-16 17:58
Tack Stefan,
high five är imponerande när man närmar sej. Det är enkelt om man bara ska rakt igenom, annars får man lyssna noga på GPSen och helst ska man vara två så att man också hinner med att titta på skyltarna. Jag har kört en del i Californinen och suttit i de stora köerna. Där känns det verkligen hopplöst. Första gången hade jag dessutom manuell växellåda. Nästa gång såg jag till att ta en automat.
Hälsningar Lena
Första bilden för tankarna till en sådan där labyrint som barnen har och släpper en kula genom. De brukar slingra dig runt i flera nivåer. Häftig vinkel du fått på vindlingarna.
De båda raksträckorna ser oändliga ut.
Tråkigt för de som råkat ut för olyckan, är det tittköer som bildats i motsatta riktningen?
Kul med hur de transporterar trailerdragarna.
Svar från Lena Holm 2017-01-16 18:01
Hej Margareta,
kul tanke, jag förstår precis vilken typ av labyrint du menar. Raksträckorna blir långa i en så pass stor och platt delstat som Texas. Det var inte direkt tittköer utan mest att trafiken dirigerades långsamt av polis, pga en del spridda delar även på vår sida. Det flöt på i rätt bra fart ändå.
Hälsningar Lena