En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Midsommar

Vi firade midsommar på västkusten och på midsommaraftonsmorgon, när vi åkte ut med dykbåten Triton till Väderöarna,  passerade vi lövade bryggor och folk som höll på att göra i ordning sina båtar, eller båthus, för dagens festligheter.

På väg ut från Hamburgsund mötte vi stora båtar, små båtar och jättesmå båtar (med små båtförare).

De här killarna fiskade vid bryggan och fick napp. Hunden tyckte det var jättespännande med makrill.

Det fanns också andra som uppmärksammade fisket...

Efter ett första dyk på Väderöarna gick vi till Storön och dukade upp lunch. Vi skippade sill och nubbe till förmån för varma lådor med thaimat, färsk frukt och vatten. Det smakade toppen efter en timme i fjorton grader.

Thailådorna kan man krydda lite extra med sötsur sås eller det heta såsen Prik Nam Pla (fisksås med chili). Kaffe och kaka avrundar lunchen. 

Vi stannade på Storön ett par timmar och de flesta låg och halvsov på klipporna. Det dök plötsligt upp en stor mysig Berner Sennen med blå ögon. Den rasen ska egentligen ha bruna ögon men just denna kull hade blå. Hur som helst en riktigt go hund.

Jag tog fram "landkameran" med 420 mm och tog en titt på fågellivet. Tärnorna var på hugget som vanligt så här års.

Tobisgrisslor flög i skytteltrafik med fisk till sina familjer.

Vi gjorde ett till dyk efter lunchpausen och här kommer några blandade exempel på vad man kan se under ytan utanför Väderöarna. En kaxig snultra som visar huggtänderna. Det vita är ett koralldjur som kallas "död mans hand".

Blågyltan är nog vår färggrannaste fisk. Det här är en hanne som kallas blåstråle. Tyvärr är bakgrunden riktigt trist.

Anemoner är tacksamma foto objekt med sina vackra tentakler och för att de sitter stilla.

En ganska stor nakensnäcka som sakta rörde sej på mörkröda tareblad.

Slutligen två sjöharar som ser ut att ha lite mysigt tillsammans.

Efter en hel dags dykning blir det en del efterarbete, även om det är midsommarafton. Alla som ska ut och dyka på midsommardagen vill ha sina flaskor fyllda. Niklas och Niklas tar hand om det. Dräkter och övrig utrustning får man skölja av och hänga ute på förtork. Innan natten hänger man sedan in dem i garaget.

Alla matlådor och muggar diskas för att nya matlådor ska bli till tidigt på midsommardagens morgon. Catarina torkar men det är Viktoria som stiger upp väldigt tidigt för att fylla lådorna påföljande dag. 

Medan vi och de andra gästerna duschar och byter om dukas borden med stora mängder havskräftor, vitlöksbröd, sallad och goda såser. Vi åt visserligen havskräftor för tre veckor sedan men de smakar lika gott ändå.

Mitt i förberedelserna tycker Anders att "personalen" ska ta en bild. Jag hjälper dem lite... 

Även om vår midsommarmat inte är så traditionell, avslutar vi med det som nog många andra också åt, jordgubbstårta. Sedan var det bara att gå ut och hänga in dräkterna i garaget och skriva i loggboken. Det blir inte så sena kvällar när man dyker....och nästa dag är en ny dykdag.   

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-06-28 20:05 | Läst 3809 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Härliga bilder och ni ser ut att ha haft det klassiska midsommarvädret, mittemellan regn och sol... :)
Svar från Lena Holm 2016-06-29 19:12
Tack Mikael,
det var mulet i Hamburgsund men med lite mer sol ute vid Väderöarna. Det var dock betydligt varmare än förra året.
Hälsningar Lena
Det var tusan i mej bra bilder. Och en härlig dag ser det ut som.
Svar från Lena Holm 2016-06-29 19:13
Tack Stefan,
vi hade tre härliga dagar på västkusten men just kräftmiddagen är ju en höjdpunkt.
Hälsningar Lena
Hej,
Det kallar jag ett aktivt liv med innehåll. Impad av den blå fisken och vilket slut på dagen med en tårtan.
Ha det bra
Bob och Ninni
Svar från Lena Holm 2016-06-29 19:14
Hej Bob & Ninni,
det här sättet att fira midsommar har blivit en tradition för oss. Vi har gjort denna dykhelg flera år i rad och havskräftorna hör till.
Hälsningar Lena
Fina bilder från ditt midsommarfirande! Som vanligt blir jag mest impad av dykbilderna, det verkar som allt är vackert och jag förstår att det beror på dina bilder. Vi var inte så långt därifrån, vi var på Resö. Kan det vara ett par mil emellan?/ Björn T
Svar från Lena Holm 2016-06-29 19:16
Tack Björn,
det är mycket brun botten, stenar och brunröda alger etc men det får du aldrig se. Jag väljer de undervattensbilder jag visar med stor omsorg, man blir bara mer och mer kräsen ju längre man håller på. Resö känner jag ingen men jag vet inte hur långt det är dit från där vi var.
Hälsningar Lena
En bra bildskörd från intressanta aktiviteter. Och jordgubbstårtan .... mmmmmmmmmmmmmmmm.
- hawk
Svar från Lena Holm 2016-06-29 19:17
Tack Håkan,
jordgubbstårtan hade en kräm av mandelmassa i mitten och smakade fantastisk (jag är kräsen på tårta).
Hälsningar Lena
Spännande bilder som vanligt när du har varit och dykt, favorit blir bilden på anemonerna som man kan titta länge på! Sjöhararna får man också titta länge på innan man ser vad som är vad... ;-)
Svar från Lena Holm 2016-06-29 19:18
Tack Sirpa,
anemonerna bjuder hela tiden på nya motiv fast de finns där på varenda dyk. Nu hittade vi ovanligt många. Sjöharar är charmiga men det är inte särskilt ofta man ser två stycken på varandra.
Hälsningar Lena
Härliga bilder Lena. Blåsyltan är attans så fin och bilden på anemonen därunder går inte av för hackor. Västkusten är verkligen speciell.
Svar från Lena Holm 2016-06-29 19:19
Tack Ingemar,
länge sedan sist. Vår svenska västkust har mycket fint att bjuda på.
Hälsningar Lena
Är ju nästan så jag skulle kunna tänka mig att börja dyka bara för att få vara med och smaska på dessa havskräftor som ni verkar få i mängder. De är ju så goda. :)
Ingen dålig midsommar du fick, ser både gott och trevligt. Min var mer traditionell med sill och nubbe, även jordgubbar men för ovanlighetens skull sol och värme. Det är det inte varje år minsann.
Trevliga bilder och många fina ögonblick du fångat.
Svar från Lena Holm 2016-06-29 19:23
Tack Margareta,
havskräftor och senare på säsongen hummer, ibland några skålar med "bonusräkor". Det brukar alltid vara skaldjur en kväll, oftast lördagen men nu var det ju midsommarafton så då fick det bli skaldjur denna kväll. Jag köper färska räkor ibland men annars njuter vi av skaldjuren vid dessa tillfällen och det räcker rätt länge. Det var mycket varmare även på västkusten och lördag var strålande väder med sol och stilla vatten.
Hälsningar Lena