En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Midsommar är över för i år

...och ni kanske kan gissa var jag befann mej då stora delar av svenska folket lekte små grodorna....

Det var faktiskt årets första dyk vilket är väldigt sent för oss men så blir det ibland. Vi var helt enligt tradition på Väderöarna. 

På första dyket hamnade vi nästan genast i ett stort stim med småfisk. Jag blir glad och upprymd när jag stöter på så här mycket liv på en gång. 

Väggarna var täckta med anemoner, precis som det ska vara. 

Vi hittade ett mysigt ställe där man kan simma mellan ett stort klippblock och bergväggen. Här finns det också mängder med anemoner men mina blixtar räcker inte riktigt till för att färgprakten ska gå fram.

Från andra hållet ser det ut så här. Vi har förstås varit här flera gånger förut och det här är ett populärt fotoställe under SM i UV-foto.  

Det fanns en hel del fina småfiskar som t ex olika snultror och små torskar. 

En och annan större fisk också, som den här fina berggyltan. Det är antagligen en hanne för alla stora berggyltor man ser är hannar. Hos denna art utvecklas nästan alla individer till honor initialt. De blir könsmogna vid 5-6 år ålder. När de blir 10-14 år gamla (över 40 cm långa) skiftar de kön och blir hannar. 

Mot slutet av andra dyket hittade vi denna smala öppning som såg inbjudande ut. En del småfisk fanns det också. Här måste jag ju simma in.

Här är det ganska grunt (ca 5-6m) och smalt, men det är ett läckert ställe som tyvärr inte blir lika bra på bild som det är i verkligheten. 

När vi avslutade båda midsommardyken såg vi en hel del maneter. Både brännmaneter och öronmaneter. Just här dansade öronmaneterna i solskenet när vi var på väg upp.

Efter en heldag ute vid Väderöarna bar det av mot "baslägret" i Hamburgsund. Utanför inloppet fick jag syn på den här midsommarflickan.

Vi gled förbi ett antal midsommarfester på bryggor och utanför sjöbodar. Här var det ett rejält långbord och sången hördes lång väg.

Vi hade vår egen midsommarmiddag som väntade på dykcentret. Havskräftor, precis som det ska vara och nu fick vi alla sitta och trängas vid långbordet i köket (inga restriktioner).

På midsommar ska det också vara jordgubbstårta och så här fin var den i år. 

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2022-06-29 18:45 | Läst 2109 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Låter som en bra tradition med Väderöarna.. Har ju själv varit där och haft några fina dyk, men det var på hösten och i riktigt fint väder dessutom, med mycket mareld! Mysiga bilder!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-06-30 21:41
Tack Jan,
vi har varit där vid Midsommar i mer än 10 år nu och det har blivit en tradition för oss. De andra gästerna varierar en del men några träffar vi år efter år. Det är egentligen finare att dyka tidigare på våren och på hösten, men det är mysigt när det är sol och varmt mellan dyken och det är ju större garanti på sommaren.
Hälsningar Lena
Fina bilder, snyggt med vidvinkel så man får lite miljö. Det går väl bra på Väderöarna då det är bra sikt där. Gillar särskilt 2 samt 4-7. Ser ut som fint dyk och maten var inte sämre den.
Svar från Lena Holm 2022-06-30 21:42
Tack Peter,
sikten är lite varierande beroende på årstid men denna gång var den helt OK. VI kom till fina dykplatser för det var så pass lugnt på havet. Maten är alltid toppklass.
Hälsningar Lena
Gillar bilden med fiskstimmet som simmar förbi framför dykaren. Associerar direkt till strömming, med då är de i så fall i fel hav.
Svar från Lena Holm 2022-06-30 21:44
Tack Torbjörn,
men om det är ett sillstim med små sillar blir det ju i princip strömming :-) Stim är alltid roligt att stöta på, ju större desto häftigare.
Hälsningar Lena
Det var mycket vackert på en gång, såväl under som över vattenytan. Och godsaker från hav och landbacken. Berggyltan var fin, det finns fler fiskar som byter kön när de växer såg jag på TV, en stor fisk med läskigt massivt huvud i Stilla havet.
Svar från Lena Holm 2022-06-30 21:47
Tack Stefan,
det finns en hel del arter av fisk som byter kön har jag också förstått. Ett annat exempel är ju blågyltan där den största honan i ett "harem" omvandlas till hanne om den regerande hannen dör.
Hälsningar Lena
Jag blir fortfarande förvånad över att det finns så mycket magiskt i våra egna hav! Mycket fina bilder. Den där stället med stora klippblock ser verkligen häftigt ut.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2022-06-30 21:48
Tack Bjarne,
det är magiskt och åker man över till Norge blir det bara mer av allt och ännu finare.
Hälsningar Lena
Sanslöst vackert! Perfekt väder, under vattnet var det inte 30 C men massor med sol. Och midsommarmiddagen ser läcker ut, havskräftor och därefter jordgubbstårta. Tror ni fått ut det allra bästa av midsommaren, härligt! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-06-30 21:51
Tack BJörn,
det blev en lyckad midsommarhelg med mycket bra väder, trots att det kom lite regn på söndagen så var det varmt. Havskräftorna smakar alltid bra här. Det är en av grannarna som är fiskare och förser dykcentret med dagsfärska skaldjur enligt säsong.
Hälsningar Lena
Undervattensbilderna fascinerande som alltid…och vilket väder, ni ser ut att ha haft det jättehärligt!
Svar från Lena Holm 2022-06-30 21:52
Tack Lena,
vi hade väldigt fint och ute på havet var det inte alls så varmt som inne i Hamburgsund (för att inte tala om hemma). Det kom lite regn på söndagen men inte så vi märket något för vi var redan i vattnet.
Hälsningar Lena
Underbara bilder! Den med maneten gillar jag lite extra. Trevlig tradition du har. Svalt och skönt i vattnet också än den stekande solen på land. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-06-30 21:54
Tack Johnny,
det var väldigt behagligt att vara ute på Väderöarna. Sol, lite lätt vind och inte alls så tryckande varmt. Med 17 grader i vattnet kunde man ju också kyla av sej om man ville. Det blev en hel serie bilder på maneter, jag kanske visar några fler senare.
Hälsningar Lena
Hej Lena - "Midsommar är över för i år" - ja men då får vi undervattensbilder från Lena och co. Och det är inte så illa heller. Alltid spännande och annorlunda motiv här på FS.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Imponerande jordgubbstårta.